16 C
București
joi, mai 23, 2024

Servicii profesionale – Cererile pentru eliberarea actelor de stare civilă se vor putea trimite online, din 24 septembrie – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: General

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Începând cu 24 septembrie 2024 se va aplica la nivel naţional sistemul informatic integrat pentru emiterea actelor civile.

La 31 martie intră în vigoare HG pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă.

Din aprilie până în septembrie 2024, MAI va stabili în ce localităţi se vor derula programe-pilot în care va fi testată funcţionarea sistemului informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă.

La 31 martie intră în vigoare HG pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă.
Din aprilie până în septembrie 2024, MAI va stabili în ce localităţi se vor derula programe-pilot în care va fi testată funcţionarea sistemului informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă.
Sistemul informatic integrat va fi pus în funcţiune gradual la nivelul ţării până la 24 septembrie 2024, când va aplica în toată ţara, se arată în proiectul de HG analizat de .

Declarativ, cum aduce plusvaloare cetăţeanului acest sistem informatic integrat 

Sistemul informatic integrat va avea un portal extern, prin intermediul căruia oamenii vor putea depune cererea și documentele necesare pentru , conform proiectului de HG analizat de .

Eliberarea următoarelor documente se va face doar prin intermediul sistemului informatic integrat din 24 septembrie 2024:

 • certificatele de stare civilă (de naştere, căsătorie, deces)
  certificatele de divorţ,
  certificatul privind componența familiei
  adeverința de înhumare/incinerare, reiese din HG consultată de .

Sistemul informatic integrat al MAI va asigura:

 • atribuirea automată a numărului și datei înregistrării actelor de stare civilă, a seriei și numărului certficatelor de stare civilă și extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, a numărului certificatelor electronice de stare civilă;
 • returnarea automată a CNP către unitatea sanitară/medicul care a transmis electronic certificatul medical constatator al nașterii, odată cu întocmirea actului de naștere.
 • actualizarea, în timp real, a sistemului naţional informatic de evidenţa populaţiei, de la data înregistrării actului de stare civilă privind cetăţenii români, sau a modificărilor intervenite în statutul civil al acestora, ori ca urmare a schimbării numelui;
 • generarea automată a CNP;
 • transmiterea către Centrul Naţional de Administrare a Registrelor Naţionale Notariale, după înregistrarea evenimentului de stare civilă, a extrasului de pe actul de căsătorie și a convenției matrimoniale, după caz, a certificatului de divorţ în urma constatării de către ofiţerul de stare civilă a divorțului pe cale administrativă, precum şi a informațiilor privind decesul persoanei;

.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!