9.5 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Servicii profesionale – Deciziile întârziate ale guvernului obligă în premieră persoanele fizice cu venituri extrasalariale, pentru care s-au reţinut deja la sursă contribuţiile sociale în 2023, să trimită declaraţia unică la Fisc – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Persoanele fizice care au doar venituri din drepturi de proprietate intelectuală dintr-o singură sursă pentru care s-au reţinut la sursă contribuţiile sociale în 2023 au obligaţia să depună, în premieră, declaraţia unică pentru definitivarea veniturilor realizate în 2023 (capitolul I al declaraţiei), dacă plătitorul de venit a reţinut CAS şi CASS, pentru perioada octombrie –

Persoanele fizice care au doar venituri din drepturi de proprietate intelectuală dintr-o singură sursă pentru care s-au reţinut la sursă contribuţiile sociale în 2023 au obligaţia să depună, în premieră, declaraţia unică pentru definitivarea veniturilor realizate în 2023 (capitolul I al declaraţiei), dacă plătitorul de venit a reţinut CAS şi CASS, pentru perioada octombrie – decembrie 2023, la nivelul salariului minim în vigoare în intervalul antemenţionat, de 3.300 de lei brut, reiese dintr-o analiză pe baza Codului fiscal.

Până în acest an, persoanele fizice din situaţia descrisă mai sus nu au avut obligaţia să trimită declaraţia unică la Fisc, toate dările aferente veniturilor lor fiind suportate de plătitorul de venit şi declarate la ANAF prin declaraţia 112.

Nu doar ele sunt nevoite să trimită la Fisc capitolul I al declaraţiei unice până la 25 mai 2024.

Au obligaţia să trimită la ANAF primul capitol al declaraţiei unice persoanele fizice care au avut venituri extrasalariale nete sau brute – după caz – , , iar în ultimele trei luni din 2023 a reţinut contribuţii raportate la salariul majorat de 3.300 de lei. Oamenii aflaţi în situaţia descrisă mai sus vor completa declaraţia unică (primul capitol) definitivându-şi venitul şi contribuţiile datorate raportate la 3.000 de lei pentru tot anul 2023, potrivit unei analize pe baza Codului fiscal.

Cum s-a ajuns în această situaţie

În 2023 am avut două valori ale salariului minim brut pe economie: 3.000 de lei de la începutul anului 2023 până la finalul lunii septembrie şi 3.300 de lei de la 1 octombrie până la sfârşitul anului 2023.

Executivul a stabilit abia în 15 decembrie 2023, prin OUG 115, că singura valoare a salariului minim în funcţie de care se stabilesc plafoanele minime pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii în 2023 e cea dinainte de majorarea din octombrie, adică 3.000 de lei.

Plafoanele minime pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii în 2023

Persoanele fizice cu venituri extrasalariale (cu unele excepţii) au avut obligaţia să trimită la Fisc declaraţia unică, până la 25 mai 2023, pentru veniturile extrasalariale estimate că vor fi realizate în 2023 şi pentru declararea contribuţiilor sociale pe care le datorează, dacă a fost cazul.

Când datorează contribuţii

Persoanele fizice cu venituri extrasalariale din una sau multe categorii şi/sau surse datorează CAS pentru aceste venituri (cu unele excepţii) dacă au estimat, în declaraţia trimisă la ANAF până pe 25 mai 2023, că în cursul anului 2023 vor realiza venituri extrasalariale cel puţin egale cu 12 salarii minime brute pe economie.
Similar, plătitorii de venituri au reţinut la sursă CAS pentru colaboratorii care au avut doar drepturi de proprietate intelectuală, dintr-o singură sursă, pentru care au estimat că venitul net din drepturi de autor va fi cel puţin egal cu 12 salarii minime brute pe economie în 2023.
Persoanele fizice cu venituri extrasalariale din una sau multe categorii şi/sau surse datorează CASS pentru aceste venituri (cu unele excepţii) dacă au estimat, în declaraţia trimisă la ANAF până pe 25 mai 2023, că în cursul anului 2023 vor realiza venituri extrasalariale cel puţin egale cu 6 salarii minime brute pe economie.
Plătitorii de venituri au reţinut la sursă CASS pentru colaboratorii care au avut doar drepturi de proprietate intelectuală, dintr-o singură sursă, pentru care au estimat că venitul net din drepturi de autor va fi cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe economie.
Cei care au trimis declaraţia unică estimativă până la termenul legal de 25 mai 2023 au luat ca referinţă pentru determinarea plafoanelor minime pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii în 2023 salariul minim brut în vigoare la 25 mai 2023, cel de 3.000 de lei.

De ce e important salariul minim în vigoare la termenul-limită de trimitere a declaraţiei unice privind veniturile estimate că vor fi realizate într-un an?

Codul fiscal analizat de spune că valoarea salariului minim luată ca referinţă pentru determinarea plafoanelor minime pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii în cazul veniturilor extrasalariale estimate că vor fi realizate de contribuabil într-un an e cea prevăzută la termenul trimiterii declaraţiei unice estimative, 25 mai 2023, în cazul analizat aici.
La 25 mai 2023 salariul minim brut pe economie a fost de 3.000 de lei.

Ajungem în octombrie 2023 când salariul minim pe economie a fost majorat de executiv la 3.300 de lei.

a cerut prompt răspunsuri din partea ANAF despre valoarea salariului minim luată ca referinţă pentru determinarea plafoanelor minime pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii. Răspunsul a venit tardiv şi a fost neconcludent.

Până la lămurirea acestor informaţii, unele persoane fizice au trimis declaraţii rectificative prin care au recalculat venitul anual estimat că va fi realizat în 2023 şi contribuţiile datorate, calculate pentru ultimele trei luni la nivelul salariului minim majorat la 3.300 de lei.
Similar, unii plătitori de venituri au reţinut contribuţiile pentru colaboratorii cu venituri extrasalariale la nivelul salariului minim majorat la 3.300 de lei pentru lunile octombrie, noiembrie, decembrie.

Lămuririle oficiale din partea guvernului despre acest subiect au fost oficializate abia la 15 decembrie 2023, prin OUG 115/2023.

Persoanele fizice care au obligaţia trimiterii declaraţiei unice (capitolul I din formular – venituri realizate în anul anterior) prin care îşi definitivează veniturile şi contribuţiile datorate pentru veniturile extrasalariale efectiv realizate în 2023 , conform analizei pe baza Codului fiscal actualizat prin OUG 115. Termenul-limită de trimitere a capitolului I din declaraţia unică e 25 mai 2024.

Persoanele fizice cu , pentru care impozitul se reţine la sursă, , asupra Codului fiscal.

.

Vor trimite capitolul I al declaraţiei unice la Fisc şi persoanele fizice cu venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau cu venituri în baza contractelor de activitate sportivă, . Persoanele fizice aflate în această situaţie vor declara, în capitolul I al declaraţiei unice, veniturile realizate şi contribuţiile . La determinarea CAS datorate pentru anul 2023, vor ţine cont de valoarea CAS achitată de plătitorul de venituri.

Vor trimite capitolul I al declaraţiei unice la Fisc şi persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din activităţi independente în baza contractelor de activitate sportivă, din arendă, din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlurilor II sau III, pentru care impozitul se reţine la sursă, , iar nivelul net sau brut, după caz, pentru anul 2023, este cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară,.

Vor trimite capitolul I al declaraţiei unice la Fisc şi persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din activităţi independente în baza contractelor de activitate sportivă, din arendă, din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlurilor II sau III, pentru care impozitul se reţine la sursă, obţinute de la mai multe firme, iar la una dintre firme au avut venituri nete sau brute (după caz) cel puţin egale cu 6 salarii minime pe economie, .

Important

Plătitorii de venituri au obligația de a le elibera persoanelor fizice aflate în situaţiile de mai sus, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului 2024, pentru anul 2023, un document cu privire la nivelul CAS şi CASS reținute la sursă, precum și nivelul salariului minim brut pe țară utilizat la calculul acestora.

La stabilirea cuantumului CASS datorate de către persoanele fizice, contribuția reținută la sursă de către plătitorul de venit reprezintă plată anticipată în contul contribuției anuale.

Întrebări retorice pentru ANAF, dar nu numai

Cui serveşte încă o declaraţie pentru evidenţierea plăţilor făcute deja pentru contribuabil, pe care le cunoaşteţi deja, fiind la un click distanţă?

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!