1.9 C
București
joi, martie 20, 2025

Servicii profesionale – Declaraţia unică pentru definitivarea veniturilor şi plata contribuţiilor aferente veniturilor din 2024 poate fi trimisă la Fisc, fără penalităţi, până la 26 mai 2025 – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Formularul declaraţiei unice pe care trebuie să îl folosiţi pentru definitivarea veniturile extrasalariale şi a contribuţiilor sociale datorate pentru anul 2024 şi pentru asigurarea opţională la sistemul asigurărilor sociale de sănătate în 2025 e reglementat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 7015 din 2024. (DU) folosit pentru definitivarea veniturile extrasalariale şi a contribuţiilor sociale datorate pentru

Formularul declaraţiei unice pe care trebuie să îl folosiţi pentru definitivarea veniturile extrasalariale şi a contribuţiilor sociale datorate pentru anul 2024 şi pentru asigurarea opţională la sistemul asigurărilor sociale de sănătate în 2025 e reglementat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 7015 din 2024.
(DU) folosit pentru definitivarea veniturile extrasalariale şi a contribuţiilor sociale datorate pentru anul 2024 şi pentru asigurarea opţională la sistemul asigurărilor sociale de sănătate în 2025 e cel publicat pe site-ul ANAF la 13 ianuarie 2025 şi poate fi descărcat accesând soft A actualizat la 13 ianuarie 2025.

.

Valoarea salariului minim brut luată ca referinţă în Codul fiscal pentru determinarea plafoanelor privind încadrarea ca plătitor de CASS şi de CAS pentru veniturile extrasalariale obţinute în 2024 şi pentru stabilirea valorii efective a CASS şi a CAS datorate pentru veniturile încasate în anul 2024 este cea în vigoare la 25 mai 2024: 3.300 de lei.

Plafoanele în funcţie de care determinaţi CASS datorată pentru veniturile extrasalariale din 2024, altele decât cele din activităţi independente:

  • : venituri extrasalariale nete totale (din toate categoriile enumerate mai jos şi din toate sursele) în 2024 cuprinse între 19.800 de lei inclusiv şi 39.600 de lei exclusiv;
  • : veniturile extrasalariale nete totale (din toate categoriile enumerate mai jos şi din toate sursele) obţinute în 2024 sunt cel puţin egale cu 79.200 de lei, conform unei analize Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat.

se face prin cumularea veniturile extrasalariale nete din categoriile următoare: venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din asociere cu o persoană juridică, din cedarea folosinţei bunurilor, din investiţii, activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, din alte surse.

Începând cu veniturile din 2024, la stabilirea bazelor de calcul pentru CASS aferente plafoanelor în care se încadrează veniturile extrasalariale, cum ar fi cele din drepturi de autor, din chirii, din investiţii, din alte surse etc.
Prin urmare, începând cu veniturile obţinute în 2024, la determinarea bazei de calcul pentru CASS persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente vor lua în considerare doar veniturile din activităţi independente din toate sursele, obţinute pe parcursului anului 2024, arată analiza Economica.net pe baza Codului fiscal.
Persoanele cu venituri din activităţi independente din una sau mai multe surse, obţinute în anul 2024, datorează CASS la o bază de calcul egală cu venitul anual efectiv realizat sau norma anuală de venit, respectiv norma ajustată de venit din activităţi independente, după caz, plafonată la cel mult 60 de salarii minime brute pe economie, luând ca referinţă valoarea salariului minim brut de 3.300 de lei (în vigoare la 25 mai 2024), conform analizei asupra Codului fiscal actualizat prin Legea 296 din 2023.

Dacă baza de calcul cumulată din una sau mai multe surse de venit din activităţi independente, pentru care s-a reţinut la sursă CASS în 2024, este mai mică decât 19.800 de lei (echivalentul a șase salarii minime brute pe economie în 2024), persoanele fizice vor datora diferenţa de CASS până la nivelul bazei de calcul egale cu 19.800 de lei. Persoanele fizice vor declara şi vor plăti această diferenţă de CASS prin capitolul I al declaraţiei unice privind veniturile efectiv realizate în anul 2024, pe care o pot trimite la Fisc până la 26 mai 2025. La stabilirea sumei pe care o au efectiv de plătit pentru CASS se ia în calcul contribuţia de asigurări sociale de sănătate reţinută de plătitorul de venituri.
Nu datorează diferenţa de CASS persoana fizică dacă în 2024 s-a aflat într-una dintre următoarele situaţii: a avut venituri din salarii de cel puţin șase salarii minime brute, a avut venituri extrasalariale în 2024 (altele decât cele din activităţi independente) pentru care a datorat CASS la șase salarii minime brute pe economie, a fost exceptată de la plata CASS, potrivit analizei Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat.

.

Excepţii

Oamenii care au contract de muncă şi venituri din drepturi de autor sunt scutiţi de la plata contribuţiilor sociale pentru veniturile din drepturi de autor realizate. Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii, precum şi oamenii care au calitatea de pensionari nu datorează CAS pentru veniturile din activităţi independente şi din drepturi de autor realizate, potrivit Codului fiscal consultat de Economica.net.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!