10 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Servicii profesionale – Federația Națională Sindicală „Pro Asist”: A fost identificată o sumă de bani pentru creșterea salariilor asistenților sociali, dar nu știm cu ce procent – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: General

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Peste o sută de reprezentanţi – membri ai Federaţiei Naţionale Sindicale din Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului – FNS „Pro Asist” au pichetat, marţi, între orele 10:00 – 12:00, sediul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), nemulţumiţi de salarizarea personalului din acest sector de activitate şi a lipsei de reacţie din partea autorităţilor la solicitările transmise.

„70% din salariaţii sistemului de asistenţă socială, indiferent de vechime, erau încadraţi în decembrie 2023 cu salariul minim garantat în plată, în ianuarie 2024, prin majorarea salariului de bază cu 5%, au pierdut din facilităţile fiscale, astfel că venitul lor net (în mână) a fost între -60 lei şi +80 lei, mai bine de jumătate „beneficiind” de diminuare în loc de majorare.

Cerem aplicarea legii salarizării în integralitatea ei cu celeritate, pentru că, doar aplicarea articolului 12 din Legea 153/2017 respectiv, calcularea coeficienţilor din grilele de salarizare la salariul minim acordat în prezent ar aduce echitate, ar duce la dispariţia discriminărilor şi discrepanţelor majore între salariile din întreg sistemul bugetar şi în special în sistemul de asistenţă socială unde asistenţii maternali profesionişti, asistenţii personali care îngrijesc persoane cu handicap grav, părintele social, îngrijitorii şi personalul de îngrijire a beneficiarilor servicii sociale, au pierdut gradaţia de vechime, fiind inclusă în salariul minim garantat în plată”, atenţionează sindicaliştii.

„Nu ştim din ce motiv doamna ministru Bucura-Oprescu nu a venit astăzi la întâlnirea pe care o confirmase. Am avut o discuţie cu domnul secretar de stat Cristian Vasilcoiu şi cu domnul subsecretar de stat Oscar Gal, directorul de la Politici Salariale. Ministerul Finanţelor a identificat o sumă de bani disponibilă care va fi redirecţionată către o majorare salarială pentru familia ocupaţională Sănătate şi Asistenţă socială. Vor fi identificate categoriile profesionale vulnerabile care ar putea beneficia de un procent de majorare, fără a fi specificat procentul. În data de 22 februarie, ora 10:00, vom avea o nouă întâlnire pentru demararea negocierii Contractului Colectiv de muncă la nivel de sector de activitate, iar în 27 februarie, ora 15:00, avem programată o întâlnire cu doamna ministru Bucura Oprescu. În funcţie de rezultatele întâlnirilor vom stabili următoarele acţiuni sindicale”, a precizat Socianu, citată de .

Peste o sută de reprezentanţi – membri ai Federaţiei Naţionale Sindicale din Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului – FNS „Pro Asist” au pichetat, marţi, între orele 10:00 – 12:00, sediul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), nemulţumiţi de salarizarea personalului din acest sector de activitate şi a lipsei de reacţie din partea autorităţilor la solicitările transmise.

, a dus de fapt la diminuarea venitului net.

„70% din salariaţii sistemului de asistenţă socială, indiferent de vechime, erau încadraţi în decembrie 2023 cu salariul minim garantat în plată, în ianuarie 2024, prin majorarea salariului de bază cu 5%, au pierdut din facilităţile fiscale, astfel că venitul lor net (în mână) a fost între -60 lei şi +80 lei, mai bine de jumătate „beneficiind” de diminuare în loc de majorare. Pentru al treilea an consecutiv nu se aplică Legea salarizării nr. 153/2017, iar inflaţia de 14,5% este suportată cu greu de salariaţii care sunt la limita sărăciei. Cerem aplicarea legii salarizării în integralitatea ei cu celeritate, pentru că, doar aplicarea articolului 12 din Legea 153/2017 respectiv, calcularea coeficienţilor din grilele de salarizare la salariul minim acordat în prezent ar aduce echitate, ar duce la dispariţia discriminărilor şi discrepanţelor majore între salariile din întreg sistemul bugetar şi în special în sistemul de asistenţă socială unde asistenţii maternali profesionişti, asistenţii personali care îngrijesc persoane cu handicap grav, părintele social, îngrijitorii şi personalul de îngrijire a beneficiarilor servicii sociale, au pierdut gradaţia de vechime, fiind inclusă în salariul minim garantat în plată”, atenţionează sindicaliştii.

Conform FNS „Pro Asist”, „menţinerea sporurilor la nivelul lunii decembrie 2018 reprezintă practic „furt” din buzunarul salariatului, acest furt ajungând la sute de lei lunar pe care salariatul nu îl va recupera niciodată de la angajator”.

„Aşa cum se ştie, anual, prin Ordonanţele trenuleţ, sporurile salariaţilor din sistemul bugetar şi implicit din asistenţă socială s-au plafonat la cuantumul avut la luna decembrie 2018 acest lucru nefiind normal şi corect faţă de condiţiile de muncă pentru care salariaţii primesc aceste sporuri. Salariaţii din asistenţă socială lucrează peste norma de lucru asigurând activitatea cu un deficit de personal de 30%, ajungând la epuizare, fizică şi psihică nici fără a fi remuneraţi conform condiţiilor de muncă în care-şi desfăşoară activitatea! Se ştie, condiţiile de muncă din asistenţă socială sunt vătămătoare şi deosebit de periculoase, risc sau stres şi sunt recunoscute prin legile promulgate în acest sens, iar guvernanţii le plafonează la un cuantum avut acum 6 ani! De asemenea, federaţia noastră a sesizat de foarte multe ori, că nu există aplicare unitară între salariaţii sistemului care ocupă aceeaşi funcţie şi lucrează în aceleaşi condiţii, a procentului de sporuri la care au dreptul. Aplicarea este diferită de la judeţ la judeţ funcţie de disponibilitatea conducătorilor consiliilor judeţene”, se menţionează într-un comunicat de presă al federaţiei sindicale.

În acelaşi timp, FNS „Pro Asist” reclamă faptul că lipsa de personal duce la situaţii extreme prin încărcarea personalul existent cu atribuţii suplimentare ajungându-se la suprasolicitare, surmenaj, burnout, cu implicaţii majore pentru sănătatea salariaţilor, dar şi a serviciilor oferite beneficiarilor de servicii sociale.

Reprezentanţii organizaţiei susţin că au atras atenţia prin toate mijloacele că „interzicerea angajărilor în sistemul de asistenţă socială coroborat cu desfiinţarea posturilor vacante duce la imposibilitatea asigurării continuităţii serviciilor sociale”, iar „din acest motiv, considerăm imperios necesară deblocarea angajărilor şi în sistemul de asistenţă socială în cel mai scurt timp”.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!