5 C
București
miercuri, martie 19, 2025

Servicii profesionale – Ghid de completare a declaraţiei unice pentru CASS datorată de două ori, şi de firmă, şi de contribuabil pentru unele venituri extrasalariale din 2024 – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Întâi lămurim pentru ce categorii de venituri extrasalariale se aplică aceste reguli: Începând cu veniturile obţinute în 2024, regulile explicate de Economica.net în continuare se aplică pentru veniturile extrasalariale nete cumulate din categoriile următoare: venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din arendă, din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlurilor II sau III, potrivit analizei Economica.net asupra Legii 296

Întâi lămurim pentru ce categorii de venituri extrasalariale se aplică aceste reguli:

Începând cu veniturile obţinute în 2024, regulile explicate de Economica.net în continuare se aplică pentru veniturile extrasalariale nete cumulate din categoriile următoare: venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din arendă, din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlurilor II sau III, potrivit analizei Economica.net asupra Legii 296 din 2023.

Pentru oamenii care nu au contract de muncă, ci doar venituri extrasalariale din categoriile antemenţionate din cel puţin două surse (adică de la cel puţin două firme), iar de la una dintre firme obţin într-un an venituri nete cel puţin egale cu şase salarii minime brute, dar mai mici decât echivalentul a 12 salarii minime brute, în timp ce venitul net cumulat din toate sursele în anul respectiv este egal cu sau mai mare decât 12 salarii minime brute CASS se plăteşte de două ori astfel: o dată de firmă prin D112, timp de şase luni, iar separat contribuabilul determină diferenţa pe care o mai are de achitat la ANAF, prin declaraţia unică, urmând să facă această plată până în anul următor celui în care a realizat venitul, arată analiza

Important

Articolul nu vizează persoanele cu venituri din activităţi independente.

Situaţii vizate de regulile explicate mai sus:

I persoana fizică nu are contract de muncă (CIM), ci doar venituri extrasalariale din mai multe surse/categorii de venit, nu are venituri din activităţi independente. De la una dintre firmele cu care colaborează, persoana fizică a obţinut venituri extrasalariale anuale nete cel puţin egale cu 19.800 de lei în 2024, echivalentul a şase salarii minime brute în 2024, dar mai mici decât 39.600 de lei. Veniturile nete cumulate din toate sursele, categoriile de venit, obţinute de persoana fizică în 2024, sunt egale cu sau depăşesc 39.600 de lei în 2024 – echivalentul a 12 salarii minime brute, în vigoare în 2024.

II persoana fizică nu are CIM, ci doar venituri extrasalariale din mai multe surse/categorii de venit (fără venituri din activităţi independente). De la una dintre firmele cu care colaborează, persoana fizică a încasat venituri extrasalariale anuale nete cel puţin egale cu 19.800 de lei în 2024, dar mai mici decât 79.200 de lei. Veniturile nete cumulate din toate sursele, categoriile de venit, obţinute de persoana fizică în 2024, sunt egale cu sau depăşesc 79.200 de lei – echivalentul a 24 de salarii minime brute, în vigoare în 2024.

III persoana fizică nu are CIM, ci doar venituri extrasalariale din mai multe surse/categorii de venit (fără venituri din activităţi independente). De la una dintre firmele cu care colaborează, persoana fizică a obţinut venituri extrasalariale anuale nete cel puţin egale cu 39.600 de lei, dar mai mici decât 79.200 de lei în 2024. Veniturile nete cumulate din toate sursele, categoriile de venit, obţinute de persoana fizică în 2024, sunt egale cu sau depăşesc 79.200 de lei.

Plafoanele funcţie de care determinaţi CASS datorată pentru veniturile extrasalariale din 2024, altele decât cele din activităţi independente:

Valoarea salariului minim brut luată ca referinţă în Codul fiscal pentru determinarea plafoanelor privind încadrarea ca plătitor de CASS pentru veniturile extrasalariale obţinute în 2024 şi pentru stabilirea valorii efective a contribuţiei CASS datorate pentru veniturile încasate în anul 2024 este cea în vigoare la 25 mai 2024: 3.300 de lei.

Exemplu de completare a declaraţiei unice pentru una dintre situaţiile vizate de reglementările explicate mai sus

O persoana fizică nu are venituri din salarii, ci doar venituri extrasalariale din drepturi de proprietate intelectuală de la trei firme.
De la o firmă a încasat un venit net de 20.000 lei în 2024, de la a doua firmă cu care a colaborat a obţinut un venit net de 15.000 lei, iar de la a treia a realizat venitul net de 16.000 lei în 2024. În total, persoana din exemplul analizat a avut a obţinut un venit cumulat net de 51.000 lei în 2024.

Primul pas: determinăm valoarea CASS totală datorată de contribuabil

CASS totală datorată de persoana fizică din exemplul nostru e 3.960 de lei. Această valoare rezultă din aplicarea cotei CASS de 10% asupra bazei de calcul aferente plafonului în care se încadrează al persoanei din exemplul analizat de la toate firmele. În cazul analizat – venitul net cumulat de persoana fizică (51.000 de lei) se află în al doilea plafon fiindcă e cuprins între 39.600 de lei inclusiv şi 79.200 de lei exclusiv.

Reţinem aşadar că CASS totală datorată se obţine prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul aferente plafonului de venituri în care se încadrează.

.

Pasul al doilea: stabilim valoarea CASS plătită deja de firma de la care a obţinut venit net de 20.000 de lei în 2024.

Venitul net total de 20.000 de lei se află în primul plafon pentru că e cuprins între 19.800 de lei inclusiv şi 39.600 de lei exclusiv.
Drept care, firma de la care a obţinut acest venit a avut obligaţia să-i reţină şi să-i vireze la Fisc CASS totală de 1.980 de lei.
Pentru limpiditate, această valoare de 1.980 de lei e rezultatul aplicării cotei CASS de 10% asupra bazei de calcul aferente primului plafon de venit în care am stabilit deja că se încadrează venitul de 20.000 de lei. Baza de calcul aferentă primului plafon e de 19.800 de lei. CASS totală datorată de firmă în 2024 e 10% din 19.800 de lei adică 1.980 de lei, reiese din analiza Economica.net.
Reţinem aşadar că firma de la care a încasat venitul net de 20.000 de lei în 2024 a avut obligaţia să-i plătească CASS la ANAF, pe baza Codului fiscal.

Cât trebuie să plătească persoana fizică pentru CASS dacă firma i-a virat deja contribuţia de 1.980 de lei?

.
Reţinem că persoana fizică trebuie să achite separat o diferenţă de CASS pentru că venitul ei net cumulat din toate sursele şi categoriile de venit în 2024 e în alt plafon decât cel pentru care firma i-a reţinut şi plătit CASS, arată analiza  asupra Codului fiscal.
Am arătat deja că venitul cumulat de persoana fizică (51.000 de lei) se află în al doilea plafon fiindcă e cuprins între 39.600 de lei inclusiv şi 79.200 de lei exclusiv, iar venitul pentru care firma din exemplul analizat a reţinut CASS se află în primul plafon.

Cum completaţi declaraţia unică

Formularul declaraţiei unice pe care trebuie să îl folosiţi pentru definitivarea veniturile extrasalariale şi a contribuţiilor sociale datorate pentru anul 2024 şi pentru asigurarea opţională la sistemul asigurărilor sociale de sănătate în 2025 e reglementat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 7015 din 2024.
Formularul pdf inteligent al declaraţiei unice (DU) folosit pentru definitivarea veniturile extrasalariale şi a contribuţiilor sociale datorate pentru anul 2024 şi pentru asigurarea opţională la sistemul asigurărilor sociale de sănătate în 2025 e cel publicat pe site-ul ANAF la 13 ianuarie 2025 şi actualizat la 13 ianuarie 2025.

Completaţi datele dumneavoastră personale.
Veţi completa primul capitol al declaraţiei unice – date privind contribuţiile datorate pentru anul 2024.

Bifaţi subsecţiunea I.3.2 date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată. Veţi fi direcţionat automat la această subsecţiune.

  • Sursă foto: captură Economica.net din formularul inteligent al declaraţiei unice.

Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată

  • Sursă foto: captură Economica.net din formularul inteligent al declaraţiei unice.

Vom bifa subsecţiunea I.3.2.2 pentru că în exemplul folosit în articol contribuabilul are doar venituri din drepturi de proprietate intelectuală.
Am completat cu valorile din exemplul nostru.

În dreptul căsuţei aferente “CASS reținută de plătitorul de venit conform art.174^1 alin. (8) din Codul fiscal” vom scrie 1.980 lei, valabil pentru exemplul analizat în articol.

  • Sursă foto: captură Economica.net din formularul inteligent al declaraţiei unice.

Diferenţa de CASS pentru veniturile obţinute în 2024 se declară şi se plăteşte la ANAF până la 26 mai 2025.

  • Sursă foto: captură Economica.net din formularul inteligent al declaraţiei unice.

Atenţie

Valorile folosite la completarea declaraţiei unice au strict rol de exemplificare. Dumneavoastră veţi completa declaraţia unică folosind cuantumurile exacte ale veniturilor obţinute în 2024.

Termenul-limită până la care puteţi plăti contribuţiile datorate pentru veniturile extrasalariale obţinute în 2024 a fost prelungit cu o zi şi este 26 mai 2025, au răspuns oficialii ANAF pentru .

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!