17.2 C
București
luni, mai 29, 2023

Servicii profesionale – Ionuţ Leahu: Prețul serviciilor stomatologice a devenit un aspect extrem de presant pentru oameni – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

"După ani investiți în educație, autodiagnosticarea rămâne cea mai importantă problemă – aceasta a crescut cu 13 procente în ultimii cinci ani, iar unu din cinci români spune că nu a avut afecțiuni dentare, ceea ce intră în contradicție cu gradul de incidență în creștere pe fiecare dintre afecțiunile pentru care oamenii au accesat serviciile stomatologice.

Peste 36% dintre oamenii din mediul urban declară că nu au fost deloc la dentist în anul 2022, iar aproape 53% dintre românii care locuiesc la sat spun că nu au mers la dentist anul trecut, potrivit studiului Kantar realizat împreună cu dr...

“După ani investiți în educație, autodiagnosticarea rămâne cea mai importantă problemă – aceasta a crescut cu 13 procente în ultimii cinci ani, iar unu din cinci români spune că nu a avut afecțiuni dentare, ceea ce intră în contradicție cu gradul de incidență în creștere pe fiecare dintre afecțiunile pentru care oamenii au accesat serviciile stomatologice”, atrage atenţia medicul şi antreprenorul Ionuţ Leahu.

Peste 36% dintre oamenii din mediul urban declară că nu au fost deloc la dentist în anul 2022, iar aproape 53% dintre românii care locuiesc la sat spun că nu au mers la dentist anul trecut, potrivit studiului Kantar realizat împreună cu dr. Leahu.

“După ani investiți în educație, autodiagnosticarea rămâne cea mai importantă problemă – aceasta a crescut cu 13 procente în ultimii cinci ani, iar unu din cinci români spune că nu a avut afecțiuni dentare, ceea ce intră în contradicție cu gradul de incidență în creștere pe fiecare dintre afecțiunile pentru care oamenii au accesat serviciile stomatologice”, atrage atenţia medicul şi antreprenorul Ionuţ Leahu.

Aproximativ 57% dintre români au accesat servicii stomatologice în 2022, acesta fiind cel mai mare procent din 2018 până în prezent, potrivit studiului realizat de Kantar la solicitarea Dr. Leahu.

72% dintre cei care au copii în îngrijire spun că și-au dus copiii la dentist în 2022, ponderea acestora crescând cu aproape opt procente față de 2021. Cei mai mulți copii care ajung la dentist au între 3 și 5 ani.

Problemele pentru care oamenii au mers la dentist anul trecut

  • Aproape jumătate dintre românii intervievaţi declară că au ajuns la dentist pentru plombe/carii;
  • aproximativ 45% dintre persoanele intervievate spun au mers la dentist pentru detartraj;
  • 22% dintre persoanele chestionate spun că au avut infecții dentare;
  • peste 18% dintre cei care au mers la dentist au dorit implant dentar.

În continuare, într-un procent majoritar, românii și-au ales medicul stomatolog din clinică pe criteriul încrederii (96%), următorii factori de decizie fiind recomandarea și tarifele avantajoase (aproximativ 61%), precum și proximitatea faţă de casă (52%).

„Studiul din 2023 despre comportamentul românilor față de serviciile stomatologice ne arată că există o deschidere mai mare pentru a veni la medicul stomatolog și, ceea ce ne bucură, că cei care aleg să vină au încredere aproape totală în medicul dentist din clinică. Un aspect pozitiv este și că mai multe familii merg cu copiii la dentist, cu un procent de creștere important pentru cei care își aduc copiii de la primul dinte sau din primii ani. Remarcăm și o evoluție clară a procentului de vizită pentru controlul general, cu o intenție de 80% în 2023. Însă, după ani investiți în educație, autodiagnosticarea rămâne cea mai importantă problemă – aceasta a crescut cu 13 procente în ultimii cinci ani, iar unu din cinci români spune că nu a avut afecțiuni dentare, ceea ce intră în contradicție cu gradul de incidență în creștere pe fiecare dintre afecțiunile pentru care oamenii au accesat serviciile stomatologice. De asemenea, Prețul a devenit un aspect extrem de presant pentru oameni. . În concluzie, chiar dacă traversăm un context pozitiv ca receptivitate și intenție a populației, este clar că, la nivel de țară, venim la dentist în stadii avansate, pentru a trata și nu pentru a preveni și avem, astfel, încă foarte mult de construit pentru a asigura sănătatea dentară a românilor. Noi vom continua ceea ce am făcut în ultimii ani – să educăm și să venim mai aproape de oameni pentru a le asigura o abordare medicală integrată, de la primul dinte până la sfârșitul vieții. Însă, pentru o adresare profundă a problemelor, și de un efort comun al nostru, medicilor și antreprenorilor din domeniu și al autorităților”, a spus Ionuț Leahu, CEO și fondatorul reţelei de clinici Dr.Leahu.

63% dintre români intenționează să ajungă la medicul stomatolog în 2023, iar printre motivele invocate se numără consultațiile, tratarea cariilor, radiografii , detartraj. Autodiagnosticarea rămâne cel mai important motivul invocate de oamenii care spun că nu vor ajunge la dentist anul acesta – 78% declară că nu au probleme stomatogice, conform studiului.

Dintre cei care spun că nu vor merge la dentist în 2023, 41% dintre cei chestionaţi spun că nu au bani suficienți, iar 25% dintre ei – că nu au timp.

România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană după numărul mediu anual de consultații stomatologice, cu 0.3 per capita, potrivit Eurostat și studiului EY– un decalaj față de Uniunea Europeană, în care media este de 0.9, sau față de state precum Olanda, în care indicele de accesare este de 2.5 per capita. Domeniul asistenței medicale stomatologice din România este finanțat de sectorul public de sănătate într-o proporție de doar 5%, comparativ cu media europeană de 30%.

Piața serviciilor dentare din România este într-o pondere de 99% privată. Numărul cabinetelor dentare din sistemul de sănătate de la noi a înregistrat creșteri anuale cu 2,5% în ultimii 10 ani, ajungând la aproximativ 16.000 de cabinete și clinici stomatologice. Acestea sunt distribuite inegal la nivelul regiunilor istorice, cu un număr crescut în zona București-Ilfov și în nord-vestul țării și cu cea mai scăzută prezență de unități stomatologice în sud-vest (regiunea Olteniei).

„Un program dedicat sănătății orale este esențial dacă ne dorim cu adevărat să îmbunătățim starea de sănătate generală a populației. Este un demers pe care noi l-am inițiat și pentru care suntem convinși că dispunem de resursa materială și umană, cunoscând foarte bine infrastructura segmentului privat. Nu poate fi vorba exclusiv de o alocare bugetară în acord cu necesitățile și costurile reale – ceea ce este firesc – ci de un proiect amplu, care să vizeze atât educarea populației cu privire la profilaxia în cabinetul medicului stomatolog, cât și campanii de informare cu privire la igiena orală acasă, similar modului în care discutăm despre un stil de viață sănătos, despre limitarea consumului de alcool și tutun etc. Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED, prin membrii noștri și prin specialiștii cu care colaborăm, pune la dispoziția autorităților implicate în acest proces oameni cu experiență în domeniu, studii detaliate și informații ce pot genera și constitui aceste politici și programe despre a căror necesitate discutăm”, a spus Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED, într-o conferinţă despre asistență medicală stomatologică în strategia națională de sănătate.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!