10 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Servicii profesionale – Majorarea cu 5% a salariului este o jignire adusă salariaţilor din asistenţa socială – Socianu (FNS ‘Pro Asist’) – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Majorarea salariului cu 5% reprezintă o jignire adusă salariaţilor din asistenţa socială, având în vedere că venitul net al unui salariat din acest sector a crescut cu cel mult 7-8 lei, a declarat marţi pentru AGERPRES preşedinta FNS "Pro Asist"...

Am atras atenţia şi că desfiinţarea posturilor vacante în situaţia noastră, în centre unde deja este lipsă de personal, va duce la situaţii foarte dificile, pentru că una e să îngrijească, spre exemplu, o infirmieră 40 de beneficiari, din care 20 să fie imobilizaţi la pat, şi altceva să fie două infirmiere.

Din septembrie încercăm să explicăm că trebuie aplicată Legea salarizării, că sporurile date la un salariu de acum şase ani nu mai au aceeaşi valoare, iar această majorare de 5% practic este o jignire adusă salariaţilor din asistenţa socială „...

„Federaţia noastră are discuţii cu autorităţile de 20 de ani. Ideea este că noi spunem adevărul şi lor nu prea le convine. Avem cel puţin şase luni de zile de când la solicitările noastre n-am mai fost chemaţi la discuţii „face-to face”, ci am primit doar răspunsuri seci. Noi am sesizat lipsa de personal şi faptul că legea austerităţii va aduce probleme în serviciile sociale, mai ales cele rezidenţiale. Am atras atenţia şi că desfiinţarea posturilor vacante în situaţia noastră, în centre unde deja este lipsă de personal, va duce la situaţii foarte dificile, pentru că una e să îngrijească, spre exemplu, o infirmieră 40 de beneficiari, din care 20 să fie imobilizaţi la pat, şi altceva să fie două infirmiere. Clar, calitatea serviciilor se reflectă în numărul de personal. Din septembrie încercăm să explicăm că trebuie aplicată Legea salarizării, că sporurile date la un salariu de acum şase ani nu mai au aceeaşi valoare, iar această majorare de 5% practic este o jignire adusă salariaţilor din asistenţa socială „, a spus Socianu, scrie Agerpres.

Aceasta a precizat că în luna octombrie, când s-a majorat salariul minim la 3.300 de lei, toţi salariaţii de la asistenţă socială care au avut coeficienţii sub 1,15 au ajuns să aibă salariul minim pe economie, indiferent de vechime. „Practic, au dispărut gradaţiile de vechime, acestea fiind incluse în salariul de bază. La salariul minim pe economie sunt anumite facilităţi fiscale: erau cei 200 de lei nefiscalizaţi şi aveau la final o deducere personală mai mare”, a subliniat liderul sindical

Reprezenta organizaţiei sindicale a precizat totodată că odată cu majorarea de 5%, venitul net a unui salariat din asistenţă socială fie a scăzut, fie a rămas la fel, fie s-a majorat cu cel mult 7-8 lei.

„Din cei 5%, au scos personalul din zona salariului minim, în schimb s-au pierdut acele facilităţi fiscale. În momentul de faţă am venit cu dovezi clare, pentru că cei de la Ministerul Muncii spun că noi minţim. Am venit cu dovezi cu fluturaşi acum să le explicăm că unii au mai puţin, alţii au la fel venitul net sau cu 7-8 lei în plus. Să ştiţi că avem foarte mulţi salariaţi în asistenţă socială la nivelul salariului minim, pentru că avem asistenţi maternali cu 1,06, avem se asistenţi personali cu 1,01, mă refer la coeficienţii de salarizare. Înmulţit cu 2.500 cum au rămas ei la valoarea de referinţă dau sub salariul minim pe economie indiferent de vechime. Răspunderea este foarte mare, pentru că nu facem şaibe sau şuruburi şi aruncăm dacă avem vreun rebut. Aici trebuie să lucrezi cu sufletul şi trebuie să fii foarte atent cu, să zicem, obiectul muncii”, a susţinut preşedinta FNS „Pro Asist”.

În viziunea liderei sindicale, „nu e normal să blocăm un sector de activitate, ca să se trezească guvernanţii să te primească la negocieri”.

„Lăsăm beneficiarii nehrăniţi sau neschimbaţi, ca să venim să le explicăm că matematica lor cu matematica noastră nu se pune. (…). Este deranjant că una e să-i dai 5% la 10.000 lei, să fim realişti, şi altceva e să dai 5% la 3.305 lei, care înseamnă 165 lei, din care 42% este fiscalizat. Şi atunci cu ce rămânem? Măcar dacă ne dădea şi nouă un 15% să spui că acoperi rata inflaţiei. Dar în momentul în care eşti sus şi spui aşa senin că ai o rată de inflaţie de 14,7% şi tu dai 5% la salariaţi, asta ce înseamnă?”, a menţionat Camelia Socianu.

Peste o sută de reprezentanţi – membri ai Federaţiei Naţionale Sindicale din Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului – FNS „Pro Asist” pichetează, marţi dimineaţa, sediul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), nemulţumiţi de salarizarea personalului din acest sector de activitate şi a lipsei de reacţie din partea autorităţilor la solicitările transmise.

Protestul va avea loc în intervalul orar 10:00 – 12:00 şi pe parcursul acestuia, potrivit preşedintei FNS „Pro Asist”, Camelia Socianu, ar urma să aibă loc o întâlnire între sindicalişti şi ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!