1.9 C
București
vineri, decembrie 1, 2023

Servicii profesionale – Salariaţii din IT ar putea fi scutiţi de la plata contribuţiei la pilonul al II-lea – noul draft al proiectului de OUG – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Persoanele prevăzute la alineatul (1) care datorează contribuţia la fondul de pensii administrat privat, reglementat de Legea nr.

411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sunt scutite de la plata acestei contribuţii în limita cotei prevăzute la alineatului (1).

În prezent, cota de contribuţie la pilonul al II-lea este de 3,75%.

  • Contribuţia la pilonul al II-lea este cuprinsă în contribuţia de asigurări sociale (CAS) datorată la sistemul public de pensii. În prezent, cota CAS este de 25% din salariul brut în cazul angajaţilor (plătesc CAS şi unele persoane fizice pentru veniturile extrasalariale care depăşesc plafonul de 12 salarii minime brute într-un an calendaristic). La pilonul I (pensia publică) e direcţionat un procent de 21,25%, iar la pilonul al II-lea (pensia privată obligatorie) ajunge procentul de 3,75%.

.

În acest sens, se introduce articolul 138^4 în Codul fiscal, prevede draftul proiectului de OUG obţinut de :

Art. 138^4 Prevederi speciale pentru activitatea de creare de programe pentru calculator

(1) Pentru persoanele fizice prevăzute la articolul 60 punctul 2 (persoane fizice care lucrează în IT n. red.) , cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) prevăzută în Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Persoanele prevăzute la alineatul (1) care datorează contribuţia la fondul de pensii administrat privat, reglementat de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în limita cotei prevăzute la alineatului (1).

(3) Prin excepție de la prevederile alineatelor (1) și (2), persoanele fizice prevăzute la art. 60 pct. 2 datorată la fondul de pensii administrat privat.

(4) Opţiunea se depune în scris, la angajator, acesta reţinând contribuţia aferentă potrivit prevederilor legale, începând cu veniturile lunii următoare celei în care s-a înregistrat opțiunea, se arată în noul draft al proiectului de OUG, obţinut de .

a scris, pe larg, anul trecut. Aceasta, în cazul în care executivul nu plănuieşte modificarea OUG 23 din 2022 pentru schimbarea cotei de contribuţie la pilonul al II-lea.

Amintim că de la 1 ianuarie 2024, cota de contribuţie la pilonul al II-lea creşte cu un punct procentual şi ajunge la 4,75%, în acord cu dispoziţiile OUG 23 din 2022, despre care a scris, pe larg, anul trecut.

La articolul 138^1, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5, cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) se reduce cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuţie la fondul de pensii administrat privat, prevăzută în Legea nr. 411/2004, cu modificările şi completările ulterioare, reiese din draftul proiectului de OUG, obţinut de.

La articolul 138^2, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară şi se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 7, cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) se reduce cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuţie la fondul de pensii administrat privat, prevăzută în Legea nr. 411/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

.

Corelativ, Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat se modifică şi se completează după cum urmează:

La articolul 30, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
(3) Persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, , precum și cele care desfășoară activități în sectoarele construcții, agricultură şi în industria alimentară şi care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 2, 5 şi 7 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt exceptate de la prevederile alin. (1) până la data de 31 decembrie 2028 inclusiv, cu excepţia celor care au optat pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat potrivit art. 138^3 sau art. 138^4, după caz, din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se arată în cel mai nou draft al proiectului de OUG, obţinut de .

Măsurile anunţate de Economica.net fac parte dintr-un draft de proiect de OUG, care ar putea suferi modificări, drept care deocamdată nu se aplică. Vom reveni cu forma finală a OUG care va fi oficializată de executiv.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!