11 C
București
vineri, februarie 23, 2024

Servicii profesionale – Salariile de bază la stat ar putea creşte cu 5% în 2024, iar cele din educaţie – cu 20%. Cresc indemnizaţiile necontributive pentru pensionari şi îngheaţă pensiile magistraţilor – proiect OUG – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Economica.net - Salariile de bază la stat ar putea creşte cu 5% în 2024, iar cele din educaţie - cu 20%.

Salariile de bază la stat ar putea creşte cu 5% în 2024, iar cele din educaţie – cu 20%.

Salariile din educaţie vor creşte cu 20%, în două tranşe în 2024, faţă de cele din decembrie 2023, iar salariile de bază la stat se vor majora cu 5% în 2024 faţă de cele din decembrie.

a obţinut un proiect de OUG care aduce schimbări pentru salariaţii la stat, pentru pensionari şi antreprenori.
Iată-le pe cele mai importante dintre ele:

Cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar, precum şi ale personalului nedidactic se majorează în două etape:

  • la 1 ianuarie 2024 – cu 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
  • la 1 august 2024 – cu 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, se arată în proiectul de OUG obţinut de .

Modificări privind salarizarea angajaţilor la stat care ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2024:

faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.
Indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.
, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut lunar al personalului plătit din fonduri publice s, dacă personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, .

Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune .

În anul 2024 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante,

Instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, nu acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă. Aceste prevederi nu se aplică în situaţia încetării raporturilor de muncă prin decesul angajatului.

În anul 2024, de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care nu se lucrează .

  • Fac excepţie de la această regulă personalul militar, poliţişti, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Aceste categorii de personal vor beneficia în contul muncii suplimentare în zilele de repaus sau de sărbători legale de drepturile prevăzute de legislaţia aferentă lunii iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază cuvenită/cuvenit.
  • Va fi exceptat de la această regulă şi personalul cu statut special care are atribuţii pentru desfăşurarea activităţilor deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut în domeniul ordinii şi siguranţei publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României, în situaţii de urgenţă, în personalizarea, emiterea şi evidenţa generală a documentelor de identitate şi a paşapoartelor simple, în emiterea şi evidenţa permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare ale autovehiculelor rutiere, precum şi de către poliţiştii de penitenciare. Pentru aceşti angajaţii munca suplimentară se plăteşte cu o majorare cu 75% din solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenită/cuvenit, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii. Plata majorării se efectuează în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare.

În anul 2024 rentele viagere se acordă în cuantumul aflat în plată în luna decembrie 2023.
se menţine în 2024 la nivelul din luna decembrie 2023, de 6.240 lei.

Elevi

În perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024   pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional.

Pensia minimă

Indemnizaţia socială pentru pensionari creşte la 1.281 lei începând cu 1 ianuarie 2024, de la 1125 de lei cât e în prezent, se arată în proiectul de OUG obţinut de .

Pensii primari

Se suspendă aplicarea prevederilor OUG nr. 57 din 2019 referitoare la acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, președinte al consiliului județean și vicepreședinte al consiliului județean.

.

:

  • Decretului-lege nr. 118/1990,
  • ai Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război,
  • ai Legii nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R.,
  • ai OG nr. 105/1999,
  • ai Legii nr. 309/2002,
  • beneficiarii Legii nr. 341/2004, se arată în proiectul de OUG obţinut de .

Vom reveni cu un articol în care prezentăm schimbările aduse prin proiectul de OUG antreprenorilor.

Atenţie! Măsurile anunţate de Economica.net mai sus fac parte dintr-un proiect de act normativ. Ca să intre în vigoare, trebuie să fie aprobat de guvern şi publicat în Monitorul Oficial.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!