În majoritatea cazurilor, salariile ar putea crește cu 6% – 10%.
82% dintre angajatorii care au participat la studiu spun că intenționează să crească salariile în 2025 cu 6-10%.
Angajații din producție sunt cel mai greu de găsit
34% dintre companiile intervievate intenționează să facă angajări în acest an, în principal datorită creșterii afacerii sau dezvoltării organizației la nivel național, internațional iar 13% dintre respondenţi vor să înghețe recrutărilor.
Cele mai multe angajări vor fi pentru posturi din vânzări, inginerie, suport clienți și IT sau posturi cu responsabilități operaționale. Principalele piedici în recrutare sunt și în acest an așteptările salariale ridicate ale candidaților și lipsa experienței relevante de lucru în industria în care aplică.
Sectorul IT & telecom, serviciile și producția anticipează cele mai multe angajări. De asemenea, domenii precum BSS (Business Support Services) și imobiliare / construcții vor continua să își extindă echipele, datorită creșterii cererii pentru servicii specializate, respectiv a proiectelor de infrastructură. Există și sectoare unde angajările vor rămâne stabile sau chiar vor înregistra scăderi: automotive, transport-logistică, servicii financiare.
Producția și operațiunile sunt domeniile unde companiile întâmpină cele mai mari provocări în găsirea de personal calificat. De asemenea, recrutarea pentru departamentele de IT, vânzări și logistică devine tot mai dificilă, ceea ce generează concurență semnificativă în atragerea de specialiști în aceste domenii. Cu un volum mai mic de angajări estimat pentru departamente de back-office, marketing sau servicii juridice, bătălia pentru talentele din aceste domenii este mai puțin vizibilă.
71% dintre companiile participante la studiu consideră că rețelele profesionale online, precum LinkedIn, vor fi cele mai eficiente metode de atragere a candidaților în 2025. De asemenea, programele de recomandare internă a angajaților și colaborările cu firme de recrutare rămân metode populare pentru identificarea talentelor potrivite.
14% dintre angajatorii intervievaţi intenționează să angajeze muncitori din țări din lumea a treia pentru poziții „gulere albastre” / „blue-collar” (lucrători / producție), în timp ce doar 6% caută specialiști „gulere albe” / „white-collar” (angajați birouri) din afara Uniunii Europene. Majoritatea companiilor preferă să recruteze acești angajați prin agenții de muncă temporară certificate, indicând o tendință de externalizare a procesului de recrutare internațională.
64% dintre companii sunt deschise la utilizarea AI.
„Viitorul pieței muncii din România va fi definit de un echilibru între tehnologie, educație continuă și beneficii care adresează atât nevoi profesionale, cât și personale ale angajaților. O concluzie pe care o putem trage este că ne aflăm într-un moment de reconfigurare a viziunii de leadership al echipelor, cu accent pe crearea și dezvoltarea de ecosisteme care le permit angajaților să crească și să aibă cariera care îi împlinește”, arată Ionuț Huzu, Director Comercial al Randstad România.
AI este implementată preponderent pentru automatizarea sarcinilor repetitive, analiza datelor, recrutare și suport clienți. 29% dintre angajatorii intervievaţi nu au încă o strategie clară legată de AI.
Printre tendințele în rândul beneficiilor primite de angajații români în 2025 se remarcă:
Cercetarea Randstad Romania HR Trends 2025 a fost realizată în perioada octombrie-decembrie 2024, pe baza unui sondaj online, la care au răspuns 204 de companii. Aceasta a fost făcută în parteneriat Evalueserve, companie globală de cercetare de piață și analiză.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).