16 C
București
joi, mai 23, 2024

Servicii profesionale – Salariile minime brute din construcţii şi industria alimentară au fost majorate astfel încât salariile nete să rămână neschimbate după reţinerea CASS. Explicaţii – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Salariul minim brut din construcţii a fost majorat la 4.582 de lei, de la 4.000 de lei cât e în prezent, conform OUG adoptate de guvern marţi.Amintim că angajaţii din construcţii au fost asiguraţi la sănătate fără plata contribuţiei (CASS) începând cu 1 ianuarie 2019, în baza OUG 114 din 2018, despre care a scris

Salariul minim brut din construcţii a fost majorat la 4.582 de lei, de la 4.000 de lei cât e în prezent, conform OUG adoptate de guvern marţi.
Amintim că angajaţii din construcţii au fost asiguraţi la sănătate fără plata contribuţiei (CASS) începând cu 1 ianuarie 2019, în baza OUG 114 din 2018, despre care a scris pe larg la acea vreme.

Din noiembrie, acestora li se va reţine CASS în cotă de 10% din salariul brut, la fel ca celorlaţi salariaţi, în acord cu dispoziţiile Legii 296 din 2023, actul normativ care elimină unele facilităţi fiscale introduse prin OUG 114 din 2018, arată o analiză pe baza actelor normative care reglementează taxarea salariilor din acest domeniu.

Aproximativ 423.110 salariați din construcţii sunt plătiţi cu salariul minim.

Salariul minim brut din industria alimentară şi sectorul agricol a fost majorat la 3.436 de lei, începând cu veniturile aferente lunii noiembrie, de la 3.000 de lei, cât e în prezent.
Amintim că începând cu veniturile aferente lunii iunie 2022, unii dintre angajaţii din industria alimentară şi sectorul agricol sunt asiguraţi la sănătate fără plata CASS, în baza Legii nr. 135 din 2022. Aceeaşi lege a introdus un salariu minim brut distinct pentru aceste domenii, în valoare de 3.000 de lei.

Drept care, salariul minim net din industria alimentară şi sectorul agricol va fi egal cu 2.362 de lei, după reţinerea CASS, echivalentul unui brut de 3.436 de lei, începând cu veniturile aferente lunii noiembrie.

În jur de 168.000 de angajaţi din sectorul agricol și industria alimentară sunt plătiţi cu salariul minim.

Succint:

Salariile minime nete din construcţii, industria alimentară şi sectorul agricol rămân aceleaşi de la 1 noiembrie cu cele dinainte de majorarea salariilor brute din aceste domenii. Reiterăm că guvernul a decis să renunţe la scutirea de la plata CASS a angajaţilor din construcţii şi agricultură prin Legea 296 din 2023. Prin urmare, acestora li se va reţine CASS din salariu, începând cu veniturile aferente lunii noiembrie. În lipsa majorării, actualizării salariului minim brut, salariaţilor din construcţii şi agricultură le-ar fi scăzut salariile minime nete. Guvernul a majorat salariile minime brute din aceste domenii pentru a putea menţine salariile nete neschimbate după ce le reţine CASS din salariu.

Actualizare 1 noiembrie

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!