3.7 C
București
joi, decembrie 5, 2024

Servicii profesionale – Salariul minim pe economie creşte la 4.050 de lei brut din 1 ianuarie – proiect de HG – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Acesta e prima valoare a salariului minim pe economie din România stabilită în acord cu exigenţele Directivei europene 2041/2022.

Transpunerea Directivei europene 2041/2022 în legislaţia naţională înlocuiește modul administrativ și de multe ori arbitrar de actualizare a salariului minim brut garantat în plată cu un mecanism predictibil, respectiv cu o formulă, care obligatoriu în procesul de transpunere trebuie să țină cont de mai mulți factori care influențează nivelul de trai...

Formula de stabilire a salariului minim în acord cu exigenţele Directivei europene este net avantajoasă față de ceea ce s-a întâmplat între 2021 – 2024 și nearbitrară, explică studiul BNS.

1,8 milioane de angajaţi vor beneficia de majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025, spune executivul.

Printre criteriile luate în calcul de executiv în procesul de stabilire a salariului minim brut pe economie se numără productivitatea muncii, evoluţia indicelui preţurilor de consum, creşterea economică.

În prezent, salariul de bază minim brut pe economie este 3.700 lei lunar pentru normă întreagă, conform Hotărârii Guvernului nr. 598/2024.

Acesta e prima valoare a salariului minim pe economie din România stabilită în acord cu exigenţele Directivei europene 2041/2022.

Amintim că de la 1 ianuarie 2025, salariul minim pe economie se stabileşte prin HG, după consultarea partenerilor sociali, cu actualizare o dată pe an, în ultimul trimestru al anului curent pentru anul viitor, conform legii privind stabilirea salariilor minime europene, consultată de Economica.net.

Transpunerea Directivei europene 2041/2022 în legislaţia naţională înlocuiește modul administrativ și de multe ori arbitrar de actualizare a salariului minim brut garantat în plată cu un mecanism predictibil, respectiv cu o formulă, care obligatoriu în procesul de transpunere trebuie să țină cont de mai mulți factori care influențează nivelul de trai, conform unei cercetări a Blocului Naţional Sindical (BNS).

Formula de stabilire a salariului minim în acord cu exigenţele Directivei europene este net avantajoasă față de ceea ce s-a întâmplat între 2021 – 2024 și nearbitrară, explică studiul BNS.

Implementarea Directivei în România va avea efecte pe termen mediu și lung mult mai favorabile decât ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, potrivit cercetării antemenţionate.

Principala vulnerabilitate identificată de Blocul Naţional Sindical în urma aplicării Directivei 2041/2022 este amplificarea unei spirale salarii-preţ. În jur de 32% dintre salariați plătiţi cu salariul minim sau în jurul salariului minim vor avea salarii mai mari, iar angajatorii lor vor încerca să translateze aceste majorări în prețurile bunurilor și serviciilor oferite, rezultând prețuri şi mai mari. Această vulnerabilitate poate fi limitată prin utilizarea unei combinaţii eficiente de politici economice, astfel încât politica monetară, politica fiscală și de venituri, politica ajustării structurale să compenseze acest risc, arată o cercetare recentă a Blocului Naţional Sindical, consultată de Economica.net.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Servicii profesionale – Formula pe baza căreia salariul minim pe economie a fost stabilit de executiv la 4.050 de lei brut de la 1 ianuarie – Sinteza

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!