27.3 C
București
luni, iunie 17, 2024

Servicii profesionale – Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat din străinătate, din motive neimputabile lui. În ce condiţii – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Suma maximă acoperită de stat din salariul lunar al fiecărui român întorc în ţară va fi de 2.000 de lei, conform proiectului de lege.

Impactul financiar este de aproximativ 108 milioane lei în primul an de aplicare a acestor măsuri, respectiv 72 milioane lei în al doilea an de implementare pentru un număr de 3.000 de români care ar reveni în ţară, estimează parlamentarii care au scris proiectul de lege...

Instituţiile publice şi firmele care la data solicitării acordării facilitaţii se află în insolvenţă, în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială nu vor fi eligibile să primească finanţare de la stat pentru angajarea românilor reveniţi din diaspora, conform proiectului de lege.

Ludovic Orban, Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii, dar şi alţi parlamentari au elaborat o propunere legislativă de stimulare a revenirii în ţară a românilor din diaspora care au fost concediaţi din motive neimputabile lor de către angajatori din străinătate.

În primul an de contract de muncă, statul vrea să acopere jumătate din salariul românilor din diaspora, care au fost concediaţi din motive neimputabile lor şi care revin şi se angajează în România. Suma maximă pe care statul ar urma să o acopere din salariul lunar al fiecărui român revenit în ţară e de 3.000 de lei, în primul an de contract de muncă, reiese din proiectul de lege consultat de .
În al doilea an de contract de muncă, statul ar urma să acopere 25% din salariul românilor care s-au întors din străinătate. Suma maximă acoperită de stat din salariul lunar al fiecărui român întorc în ţară va fi de 2.000 de lei, conform proiectului de lege.

Impactul financiar este de aproximativ 108 milioane lei în primul an de aplicare a acestor măsuri, respectiv 72 milioane lei în al doilea an de implementare pentru un număr de 3.000 de români care ar reveni în ţară, estimează parlamentarii care au scris proiectul de lege.

Proiectul a fost înregistrat la Senat la 6 martie. La 15 aprilie proiectul a fost prezentat în Biroul permanent al Senatului şi a fost trimis pentru raport la Comisia pentru muncă.
Camera Deputaţilor e for decizional în acest caz.

Nuanţat, ce prevede proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă:

Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, cetăţeni români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini de pe teritoriul altor state membre ale Uniunii Europene, din motive neimputabile lor, prin concediere, primesc lunar, pe o perioadă de 24 de luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie:

  • 50% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 3.000 lei, în primele 12 luni;
  • 25% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 2.000 lei, în următoarele 12 luni de la împlinirea termenului prevăzut mai sus.

Angajatorii au obligaţia menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de minimum 12 luni calculată de la împlinirea termenului de 24 luni antemenţionat.

Angajatorii au obligaţia să nu reducă salariul brut al angajatului în cursul perioadei de 24 de luni prevăzute mai sus, conform proiectului de lege analizat de .

, depusă la Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă Judeţene, precum şi a municipiului Bucureşti, în raza cărora aceştia îşi au sediul social, după plata de către angajator a drepturilor salariale, reiese din proiectul consultat de.

Dovada încetării raporturilor de muncă cu angajatorii străini de pe teritoriul altor state membre ale UE, din motive neimputabile lor, prin concediere, se face cu orice înscris din care să rezulte îndeplinirea acestor condiţii.

Instituţiile publice şi firmele care la data solicitării acordării facilitaţii se află în insolvenţă, în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială , conform proiectului de lege.

Aceste măsuri fac parte dintr-un proiect de lege, drept care deocamdată nu se aplică. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie adoptat de Camera Deputaţilor, legea promulgată de preşedinţe şi publicată în Monitorul Oficial.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!