9.8 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

Servicii profesionale – Universitatea Politehnica Timișoara va dubla numărul specializărilor în limba engleză ca să atragă mai mulți studenți străini – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) şi-a propus să îşi dubleze numărul specializărilor în engleză la facultățile universității, din anul 2024 faţă de cel din anul universitar precedent, cu scopul de a atrage cât mai mulţi studenţi străini...

Timişoara este locul unde Nokia, Continental, Intel, Amazon, IBM, Microsoft, Porsche şi multe alte companii oferă locuri de muncă semnificative şi recrutează activ studenții UPT încă din facultate”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

România percepe unele dintre cele mai mici taxe de şcolarizare din Europa pentru studenţii din afara UE, mai ales în programe STEM ( bazate pe Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică): România – 2.430 euro pe an, în comparaţie cu Olanda unde taxa variază între 11.000 euro şi 32.000 de euro pe an, Italia – de la 3.700 de euro pe an, Spania – 6.000 euro pe an, Ungaria – de la 5.000 euro la 9.000 de euro pe an, Polonia – de la 2.200 euro pe an, Letonia – de la 2.800 de euro la 17.000 euro, Estonia pe domenii tehnice percepe de la 4.000 de euro la 7.000 euro pe an, spun oficialii Universității Politehnica Timișoara.

Mai mult, universitatea va deschide un program pregătitor de un an, prin care străinii pot veni să învețe limba română.

Una dintre specializările noi cu predare în engleză la UPT va fi Mechanical Engineering. În prezent, UPT are specializări în engleză precum Computer and Information Technology, Civil Engineering, Telecommunication Technologies and Systems.

Obiectivul pe care şi l-a asumat UPT e ca la nivelul fiecărei facultăți din cadrul Universității Politehnica Timișoara să fie câte o specializare într-o limbă străină.

Creșterea numărului de studenți străini la Poliehnica Timişoara se datorează scăderii populaţiei şcolare din România şi creşterii cererii de specialişti pe piaţa muncii.

UPT va încerca să atragă atât studenți din țări din Uniunea Europeană, cât și din afara UE.

„În prezent, asistăm la o infuzie de forță de muncă necalificată din Asia pentru că, altfel, companii din construcții, Horeca sau turism nu și-ar mai putea desfășura activitatea. Dat fiind faptul că avem tot mai puțini tineri, potențiali studenți, trebuie să ne îndreptăm să atragem și străini care să studieze la noi, care mai apoi să acopere criza de specialiști din IT&C, inginerie sau automotive. Timișoara poate deveni un centru universitar inclusiv pentru tinerii din Uniunea Europeană, dacă reușim să le arătăm toate beneficiile pe care le putem oferi. Vorbim aici despre rata mare de angajabilitate pe care o au absolvenții noștri, legătura excelentă pe care o avem cu companiile. Apoi, în privinţa IT, România nu percepe impozitul pe venit, ceea ce a atras multe companii şi a dus la deschiderea de oportunităţi enorme de angajare, înca din anul întâi de facultate. Timişoara este locul unde Nokia, Continental, Intel, Amazon, IBM, Microsoft, Porsche şi multe alte companii oferă locuri de muncă semnificative şi recrutează activ studenții UPT încă din facultate”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

România percepe unele dintre cele mai mici taxe de şcolarizare din Europa pentru studenţii  din afara UE, mai ales în programe STEM ( bazate pe Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică): România – 2.430 euro pe an, în comparaţie cu Olanda unde taxa variază între 11.000 euro şi 32.000 de euro pe an, Italia – de la 3.700 de euro pe an, Spania – 6.000 euro pe an, Ungaria – de la 5.000 euro la 9.000 de euro pe an, Polonia – de la 2.200 euro pe an, Letonia – de la 2.800 de euro la 17.000 euro, Estonia pe domenii tehnice percepe de la 4.000 de euro la 7.000 euro pe an, spun oficialii Universității Politehnica Timișoara.

„Brexit-ul a închis Marea Britanie pentru studenţii din lume, la nivel de licenţă au scăzut aplicaţiile tinerilor cu 64%. De altfel, și Ministrul Educaţiei, Culturii şi Ştiinţei din Olanda, doreşte să restrângă drastic numărul de studenţi internaţionali în Olanda. Este momentul pentru UPT să fie o alegere de top în Europa prin creşterea numărului de programe de licenţă şi master în STEM (educaţie bazată pe Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) în limba engleză. Suntem prezenți la târgurile internaţionale din Maroc, Tunisia, USA, Mexic, Columbia, iar feedback-ul primit până acum este unul foarte bun. Un avantaj important pe care îl avem este nivelul taxelor de studiu, iar costurile de zi cu zi din România sunt mult mai mici decât cele din vestul Europei”, a declarat Alina Dumitrel, prorector la Universitatea Politehnica Timișoara.

Cum convingem absolvenții străini să rămână în România

„La şase luni de la absolvire, studenţii internaţionali trebuie să părăsească România şi Europa în cazul în care nu găsesc un loc de muncă. În Marea Britanie au o perioadă de doi ani. Aici trebuie să intervenim noi ca instituţie cu legături în industrie, iar studenților trebuie să le oferim acces la toate oportunitățile din anii I – IV. De asemenea, la doctorat trebuie să adoptăm un sistem de burse asemănător cu cel al unor țări din vestul Europei. Din păcate, aici noi ca universitate nu putem interveni foarte mult. Sunt multe lucruri însă care depind de Guvern, iar uneori legislaţia ne a ţine cu mâinile legate pentru ce vrem noi să construim”, a adăugat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!