4.2 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Servicii profesionale – Update 2: Peste 15.000 de angajați ai Ministerului Finanțelor s-au raliat protestului. Sindicaliștii SedLex din Ministerul Finanţelor au declanşat un protest spontan în sediul instituției (Video) – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Update 2: Peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au intrat joi în grevă spontană nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acestea ar afecta peste 22.000 de persoane din sistem...

(…) Din ce ştiu acum, la prima mână, la nivel naţional, sunt vreo 15.000 de persoane la protest”, a declarat, joi, Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, la protestul spontan declanşat de angajaţii din Ministerul de Finanţe.

Vom câştiga în instanţă clar, pe de o parte, şi pe de cealaltă parte, nu este normal ce se întâmplă, pentru că pe lângă faptul că nu avem personal tânăr, faptul că din 2016 nu s-au făcut angajări, faptul că nu avem o lege care să ne apere atunci când ne ducem în inspecţie şi vă dau un exemplu.

Update 2: Peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au intrat joi în grevă spontană nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acestea ar afecta peste 22.000 de persoane din sistem.

„Este o formă de grevă spontană pe care colegii noştri au adoptat-o deja. Nu este controlabilă de sindicat. Noi vroiam să pornim pe 22 (august a.c.) aceeaşi acţiune de protest, dar între timp, colegii noştri s-au supărat şi mai tare şi au ieşit în forme spontane. Să vedem cum le controlează Guvernul pe care l-am anunţat. (…) Din ce ştiu acum, la prima mână, la nivel naţional, sunt vreo 15.000 de persoane la protest”, a declarat, joi, Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, la protestul spontan declanşat de angajaţii din Ministerul de Finanţe.

Acesta a subliniat că măsurile propuse de Guvern vor aduce o reducere salarială de circa 700 de lei unui angajat, însă se vor pierde şi o serie de posturi şi de sporuri.

„Cam aşa vor să facă dânşii: cumulăm două funcţii de şef birou şi şeful decide cine rămâne. Lucrul acesta nu se poate. Vom câştiga în instanţă clar, pe de o parte, şi pe de cealaltă parte, nu este normal ce se întâmplă, pentru că pe lângă faptul că nu avem personal tânăr, faptul că din 2016 nu s-au făcut angajări, faptul că nu avem o lege care să ne apere atunci când ne ducem în inspecţie şi vă dau un exemplu. Mulţi m-au întrebat, 10.000 de lei brut sunt bani puţini şi 6.000 de lei net? Eu zic că da. Pentru că un inspector fiscal care se duce la OMV să îl verifice şi se ceartă cu un avocat care are 10.000, eu zic că da. Să fie foarte clar, dacă nu profesionalizăm sistemul ăsta şi trebuie să înţeleagă şi ministerul, şi premierul, şi guvernul că dacă sistemul ăsta nu va fi profesionalizat, nu va fi digitalizat, nu vor fi niciodată bani la buget”, a explicat Vasile Marica.

Liderul de sindicat a precizat că din discuţiile avute în ultima perioadă cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, acesta i-a transmis că toate revendicările sindicaliştilor sunt întemeiate, dar şi că va lua măsuri, pentru că ştie că pleacă foarte mulţi oameni din sistem la salarii mai bune, însă „de o lună de zile nu s-a întâmplat nimic”.

„Problema este fundamental diferită faţă de modul în care sunt trataţi aceşti oameni. Faptul că politicienii dau vina numai pe noi că nu s-au făcut încasări, în condiţiile în care ei fac Codul fiscal, ei fac legile, ei ne obligă să facem un anumit tip de legislaţie, n-avem nicio vină pe chestia asta. Protestul nu are nici o legătură cu norma de hrană, cu tichetele de vacanţă. Este o problemă sistemică. De ani de zile sistemul ăsta n-a fost nici finanţat, nici promovat, niciun sistem de carieră, iar acum vine şi răstoarnă ce s-a construit cât de puţin”, a adăugat el.

Pentru a oferi soluţii la aceste probleme, liderul Sindicatelor din Finanţe a subliniat că în primul rând trebuie să afle ce vor guvernanţii. „În primul rând, noi nu înţelegem ce vor guvernanţii. Ca să pot să am soluţii, trebuie să ştiu ce vor ei. Vor să facă economii cu 700.000 lei la buget, pentru că dai nişte oameni afară şi atât?”, a mai spus Marica.

Potrivit sursei citate, prin măsurile de comasare şi redistribuire propuse de Guvern vor fi afectaţi peste 22.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe.

„Am auzit o anomalie că iei un inspector fiscal şi îl pui la Trezorerie, îl iei pe unul de la Primărie şi-l pui la Vamă. Domnule, hai să fim serioşi, noi ne chinuim să ne profesionalizăm oamenii şi oamenii ăştia spun nişte aberaţii mai mari decât ei. Nu merge aşa”, a avertizat Marica.

Acesta a transmis ca în mod sigur angajaţii din sistem vor protesta şi vineri, la nivel naţional, fiind dispuşi să stea în grevă „cât va fi nevoie”.

Update: Blocul Naţional Sindical informează că protestele spontane se extind şi la alte unităţi fiscale din ţară. S-au alăturat manifestării Trezoreria Râmnicu-Vâlcea, dar şi mai multe unităţi fiscale din ţară – Craiova, Vâlcea, Gorj, Brăila, Buzău, Mehedinţi.

„Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală “Solidaritatea”, afiliată la Blocul Naţional Sindical, anunţă o grevă de avertisment a angajaţilor din Administraţia Fiscală în data de 22 august 2023”, au mai transmis sindicaliştii.

„Este un protest spontan, început la Ministerul Finanțelor. Oamenii sunt foarte nemulțumiti. Aveam de gând să ieșim și noi la protest pe 22, oamenii nu au mai avut răbdare și au ieșit în stradă. Am anunțat premierul, i-am anunțat pe toți că sunt șanse să fie proteste spontane, pentru că vor să desființeze funcții. Și nu e o reformă. De exemplu, credeți că de acolo de la Sulina, oamenii vor lua trenul până la Tulcea să își plătească taxele?

Noi trebuie să le asigurăm acolo un birou. Omorâm și contributabilii, și firmele, și pe toată lumea. Oamenii sunt foarte nemulțumiți de aceste decizii luate în ani de zile. S-au acumulat foarte multe frustrări, mai ales în zona Ministerului Finanțelor. Nimeni nu a făcut ceea ce trebuie,” a declarat, pentru , Vasile Marica, președintele Sindicatului Funcționarilor Publici.

Știrea inițială

„Colegii din Ministerul Finanţelor au declanşat un protest spontan. Se alătură colegi din toată ţara! Protestează sindicatele SEDLEX din Hunedoara, Vâlcea, Dolj, Giurgiu şi Gorj”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a sindicatului.

Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe a fost convocat joi, la sediul Ministerului Finanţelor. Sindicaliştii solicită egalizarea salariilor la nivel maxim în plată şi introducerea în legea salarizării a familiei ocupaţionale finanţe, cu o grilă de salarizare corespunzătoare.

SedLex a publicat un comunicat cu lista de revendicări a funcționarilor. Mai jos este redat integral:

Azi, 10 august 2023, la Ministerul Finanțelor a avut loc ședința Consiliului Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe convocat de urgență în urma apariției proiectului Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, care conține prevederi referitoare la:
– Plafonarea sporului de conditii vatamatoare la 1000 de lei
– Indemnizatia de hrana nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei
– Voucherele de vacanta nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei
– Anularea posturilor vacante
– Desfiintarea biroului si functiei de sef birou
– Normative personal: 10 functii de executie pt serviciu, 20 functii de executie pt directie, 40 functii de executie pt directie generala.

Ultima forma prevede posibilitatea conducatorului institutiei sa decida daca ofera o functie de executie sefului de birou/serviciu a carui functie se desfiinteaza. Daca ofera o functie si nu exista una vacanta, toti cei care ocupa o functie de executie in structura vor intra la concurs, structura urmand sa se diminueze cu minim un post.
Liderii sindicatelor județene membre, prezenți la ședința Consiliului Național, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă.
Această solicitare se adaugă celorlalte 2 revendicări specifice, respectiv:
– Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadul sistemului fiscal
– Introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaționale ”finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfășurate
Pentru susținerea acestor revendicări s-a hotărât declanșarea acțiunilor de protest la nivel national, astfel:
– În data de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, protest cu încetarea lucrului, în fața tuturor sediilor instituțiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcții/birouri vamale, direcții antifraudă.
– Concomitent cu protestele din teritoriu, in data de 22 august 2023, intre orele 8,30-10,30, va fi organizat un protest în fața sediului Ministerului Finanțelor, la care fiecare sindicat județean va trimite un număr de minim 10 reprezentanți
– Protestele vor continua din data de 24 august 2023, în funcție de evoluția eventualelor discuții cu reprezentanții Guvernului și de dorința membrilor și nemembrilor de sindicat în ceea ce privește soluționarea revendicărilor noastre legitime.
La întâlnirea de azi au participat și colegi din cadrul Ministerului Finanțelor, nemulțumiți de preconizatele măsuri, care și-au exprimat sprijinul, chiar dacă nu sunt membri de sindicat.
Este un moment crucial pentru noi, asemănător celui din 2010, care a fost o reușită datorită solidarizării tuturor angajaților din sistemul fiscal.
Nu mai este vorba despre sindicat, este vorba de venitul și locul de muncă al fiecaruia dintre noi precum și de poziția pe care o merităm în viitoarea lege a salarizării.

Sursa foto: Facebook.com/alianta.sedlex

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!