11 C
București
vineri, februarie 23, 2024

Servicii profesionale – Zile libere 2024: cadoul guvernului pentru bugetari – 6 zile libere consecutive între 1 mai şi a treia zi de Paşti – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Pe lângă ziua de 2 mai, guvernul va declara libere pentru majoritatea bugetarilor şi zilele de 16 august şi de 27 decembrie 2024, se arată în HG consultată de Economica.net. Atenţie! Aceste zile vor fi libere pentru majoritatea bugetarilor doar în 2024, în anul 2025 urmând să fie stabilite printr-o altă HG.

(1) Pentru personalul din sistemul bugetar, zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 se stabilesc ca zile libere.

(2) Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere potrivit alineatul (1), instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 mai și 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei instituții publice.

2 mai 2024 va fi declarată zi liberă pentru majoritatea categoriilor de angajaţi la stat printr-o HG care va fi adoptată pe 21 decembrie, arată proiectul obţinut de

Guvernul va declara 2 mai 2024 zi liberă ca să le ofere vacanţă de 6 zile bugetarilor

. Atenţie! Aceste zile vor fi libere pentru majoritatea bugetarilor doar în 2024, în anul 2025 urmând să fie stabilite printr-o altă HG.

Iată ce prevede articolul 139 din Codul Muncii:

(1) Zilele de sarbatoare legală în care nu se lucrează sunt:

 • 1 si 2 ianuarie;
 • 6 ianuarie;
 • 7 ianuarie;
 • 24 ianuarie;
 • Vinerea Mare;
 • prima şi a doua zi de Paşti;
 • 1 mai;
 • 1 iunie;
 • prima şi a doua zi de Rusalii;
 • Adormirea Maicii Domnului;
 • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei;
 • 1 decembrie;
 • prima şi a doua zi de Crăciun;
 • două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele care aparţin acestor culte.

(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.

Iată, pe larg, ce prevede HG care va fi adoptată de guvern joi, 21 decembrie:

Articolul 1

.
(3) Pentru munca prestată potrivit alin. (2) nu se acordă timp liber corespunzător.

Articolul 2
Prevederile art. 1 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Art. 3
Prevederile art. 1 nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 și nici participanților în aceste procese.
Art. 4
(1) În zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.
(2) Operațiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăți unităților Trezoreriei Statului în data de 30 aprilie 2024, se înregistrează în contabilitatea acestor unități cu aceeași dată.
(3) Operațiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăți unităților Trezoreriei Statului în datele de 14 august și 24 decembrie 2024, se înregistrează în contabilitatea acestor unități cu data de 16 august, respectiv 27 decembrie 2024.
(4) Operațiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăți unităților Trezoreriei Statului în datele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 se înregistrează în contabilitatea structurilor cu atribuții în domeniul decontării din centrala Ministerului Finanțelor în datele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024, iar în contabilitatea unităților teritoriale ale Trezoreriei Statului cu ziua lucrătoare următoare fiecărei zile prevăzute la art.1 alin.(1).
(5) Eventualele retururi la încasare aferente operațiunilor înregistrate la nivelul unităților Trezoreriei Statului în datele de 30 aprilie, 14 august și 24 decembrie 2024, se întocmesc de unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului cu datele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024.
(6) Eventualele retururi la încasare aferente operațiunilor înregistrate la nivelul unităților Trezoreriei Statului cu datele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 se întocmesc de unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului cu ziua lucrătoare următoare fiecărei zile prevăzute la art.1 alin.(1).
(7) Dobânzile calculate la disponibilitățile păstrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, pentru care există obligația acordării de dobânzi, aferente lunii aprilie 2024, se înregistrează de unitățile Trezoreriei Statului în conturile corespunzătoare cu data de 2 mai 2024.
(8) Prin ordin al ministrului finanțelor poate fi stabilită și desfășurarea altor operațiuni prin Trezoreria Statului.
Art. 5 Unităţile/Subdiviziunile administrativ-teritoriale, care în data de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 au scadenţă la obligaţiile de plată aferente convenţiilor de împrumuturi din venituri din privatizare vor efectua plata sumelor scadente înaintea acestor date.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!