30.3 C
București
luni, iulie 22, 2024

Agribusiness – UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Într-un comunicat de presă transmis, astăzi, joi – 28 martie, UCPR a menționat că, deşi producătorii de carne de pui din România respectă în totalitate legislaţia europeană după care lucrează, sunt supuși unor presiuni și controale de care alți producători din piață nu au parte.

Deși UCPR a comunicat cu ANPC și rețelele comerciale, transmițând către ANPC legislația europeană după care producătorii lucrează și pe care o respectă în totalitate, controalele au continuat periclitând situația întregului sector avicol...

Reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) susțin că sectorul avicol românesc este în pericol. Asta după ce Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat controale repetate la producătorii de carne de pui.

Într-un comunicat de presă transmis, astăzi, joi – 28 martie, UCPR a menționat că, deşi producătorii de carne de pui din România respectă în totalitate legislaţia europeană după care lucrează, sunt supuși unor presiuni și controale de care alți producători din piață nu au parte.

ANPC a descoperit pui îngălbeniți artificial, prin hrănire (foto: Facebook/Horia Constntinescu)

UCPR: Se constată o panică în rândul consumatorilor și o reducere a vânzărilor de carne de pasăre

UCPR a atras atenția că prin situația creată s-a constat panică printre consumatori și o reducere a vânzărilor de carne de pasăre, ceea ce pune în pericol întregul sector avicol.

”În ultima perioadă ANPC a făcut o pasiune pentru sectorul avicol din România făcând
controale repetate pe următoarele teme:

  • controlul conținutului de apă în carnea de pui;
  • admiterea sau respingerea unui lot de carne de pui;
  • prezența Salmonella în carnea de pasăre;
  • iar în ultimele zile vopsirea puilor.

Deși UCPR a comunicat cu ANPC și rețelele comerciale, transmițând către ANPC legislația europeană după care producătorii lucrează și pe care o respectă în totalitate, controalele au continuat periclitând situația întregului sector avicol.

Menționăm că la nivelul anului 2023, conform datelor comunicate de INS, cca 28 – 30% din ceea ce se pune pe piață carne de pasăre în România, provine din alte state membre sau din import țări terțe (Ucraina). ANPC trebuie să manifeste același interes în tematica de control pentru întreaga piață. Conform sistemului rapid de alertă, 50% din alertele de Salmonella la nivel european provin din carnea de pasăre livrată de Polonia, iar ponderea importului din Polonia în România este de cca 23% din total importuri. Situația în cazul ouălor de consum este asemănătoare. De asemenea, constatăm că importurile din Olanda s-au dublat în ultimii 2 ani, Olanda fiind principala importatoare de carne din Ucraina, conform Eurostat. Apare astfel suspiciunea că o parte din carnea de pui din Ucraina ajunge în România sub etichetă olandeză fără ca autoritățile să se sesizeze și să verifice dacă se respectă Reg 1337/2013 care prevede etichetarea cărnii cu țara de origine. Având în vedere situația creată se constată o panică în rândul consumatorilor și o reducere a vânzărilor de carne de pasăre, ceea ce pune în pericol întregul sector avicol”, potrivit UCPR.

ANSVSA monitorizează permanent statusul de sănătate al fermelor de păsări în timpul creșterii

Totodată, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a făcut precizări și la prezența Salmonella în puii produși în țara nostră, punând ccent pe fptul că aceasta este distrusă la temperaturi înalte și nu tote tipurile de salmonella sunt periculoase pentru om.

”Pentru corecta informare a consumatorilor UCPR face următoarele precizări:

Salmonella este o bacterie care se găseşte în natură (apă, aer, sol) sub forma a peste 2.500 de serotipuri, din care doar două serotipuri (S. Enteritidis şi S. Typhimurium) sunt relevante din punct de vedere al sănătăţii publice. Toate serotipurile de Salmonella sunt termosensibile, se distrug la o temperatură aplicată de 65 – 70 grade Celsius. Pentru prevenirea îmbolnăvirii consumatorilor, România ca ţară membră a UE a adoptat Programul integrat de siguranţă alimentară de la fermă la furculiţă pentru Salmonella, promovat prin legislaţie de către UE. Deşi nu toate serotipurile de Salmonella sunt periculoase pentru om, ci doar cele două menţionate mai sus, în industria avicolă sunt monitorizate permanent toate infecţiile cu Salmonella (în ferme, în abatoare, fabrici de procesare, distribuţie) atât prin controale oficiale cât şi prin autocontroale conform Programului Strategic al ANSVSA. În cazul în care există o suspiciune de contaminare cu Salmonella fie a păsărilor vii fie a produselor avicole, se trece la tipizarea Salmonella prin examene complexe şi după tipizare se trece la aplicarea procedurilor specifice, dacă este cazul. Aplicând procedurile legale, se elimină orice risc de contaminare cu Salmonella patogenă a produselor avicole care se comercializează din fermele avicole. Responsabilitatea supravegherii și monitorizării pe întregul lanțul de producție, de la fermă la furculiță, revine ANSVSA care monitorizează permanent statusul de sănătate al fermelor de păsări în timpul creșterii, înainte de abatorizare și la abatorizare, în vederea detectării salmonelelor zoonotice în conformitate cu prevederile Reg. 2160/2003. Procedurile de pregătire și prelevare a probelor în vederea analizelor se fac de către personal specializat în conformitate cu legislația specifică. În caz contrat probele sunt nerelevante și fără valoare juridică”, au mai specificat reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).

UCPR: În ultima perioadă ANPC a făcut o pasiune pentru sectorul avicol din România

Poziția UCPR este de a se folosi doar materii prime furajere bogate în aditivi naturali obținuți din plante

În ceea ce privește coloranții utilizați în hrana păsărilor, UCPR a făcut mai multe precizări.

”Culoarea pielii puilor apare prin prezența sau absența a doi pigmenți: melanina și xantofila. În prezența genelor ce permit depunerea ambilor pigmenți, pielea este galben crem-cafenie și fluierele picioarelor sunt verzui, iar în lipsa ambilor pigmenți și pielea și fluierele picioarelor sunt albe. Pigmentul xantofilic singur, face ca pielea și fluierele picioarelor să fie galbene. Așadar, culoarea pielii puilor de carne este controlată de o genă care permite depunerea de pigment xantofilic (betacaroten) în dermă și puii vor avea culoarea pielii galbenă. Majoritatea covârșitoare a puilor de carne, care se cresc în lume și în România, sunt pui cu penaj alb și piele galbenă. Culoarea pielii variază de la un galben foarte puțin intens la un galben aproape portocaliu în funcție de materiile prime furajere care se folosesc în hrana puilor. Printre materiile prime furajere bogate în betacaroten enumerăm porumbul, făina de lucernă, făina de gălbenele, iarba verde în cazul puilor crescuți în aer liber. Utilizarea acestor materii prime în hrana puilor virează culoarea pielii spre un galben mai intens. În ultimul timp au apărut și produse concentrate în betacaroten obținute din plante și autorizate de UE care pot fi utilizate în hrana puilor și care fac culoarea pielii puilor de un galben mai intens. De menționat că prin utilizarea acestor materii prime furajere bogate în carotenoizi, se îngălbenește derma și grăsimea puilor. De altfel, carnea puilor este considerata carne albă, dietetică. Menționăm că 50% din grăsimea existentă în carcasă este distribuită în piele și sub piele și 50% în cavitatea abdominală pe viscere și în zona cloacală. Poziția UCPR, agreată de toți membrii asociației, este de a se folosi doar materii prime furajere bogate în carotenoizi sau aditivi naturali obținuți din plante. UCPR nu agrează utilizarea de substanțe chimice în procesele tehnologice, iar fermierii respectă întru-totul legislația europeană.

Pentru corecta informare a opiniei publice UCPR precizează ca la nivel european, doar 10% din consumul de carne de pui provine din păsări crescute în tehnologii alternative:

  • aer liber
  • tradițional, crescute în libertate totală
  • tradițional, crescuți în semilibertate sau în spații închise
  • sistem extensiv.

Restul de 90% din totalul consumului de carne de pui provin din păsări crescute convențional, în adăpost fără ieșire în aer liber, cu microclimat și furajare controlate. În România, puii crescuți în tehnologii alternative în ferme reprezintă cca 3-4% din totalul producției realizate. Acest lucru se datorează condițiilor climatice din țara noastră și alegerii consumatorilor, mult mai sensibili la preț, acest tip de carne având costuri semnificativ mai ridicate și implicit prețuri de piață mai mari. ANSVSA aplică un program de verificare a fermelor de creștere a păsărilor, a fabricilor de furaje combinate, prelevează probe de materii prime furajere și furaje finite și nu a comunicat niciodată că s-a identificat folosirea de substanțe chimice pentru colorarea pielii puilor sau a gălbenușului ouălor. Facem apel la autotoritățile abilitate ale statului să-și profesionalizeze controlul pe produse agro-alimentare, să respecte propria legislație și legislația europeană, iar comunicarea publică să fie făcută eficient atât în interesul consumatorilor cât și al fermierilor. Sectorul avicol din România se află într-un echilibru foarte fragil și foarte ușor de dezechilibrat. Asigurăm opinia publică, că produsele avicole, realizate în fermele din România, sunt sigure din punct de vedere al sănătății publice, sunt competitive calitativ la nivel european și pot fi consumate de toate categoriile sociale de consumatori”, se arată în comunicatul transmis de UCPR.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (agrointel.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!