17.2 C
București
luni, mai 29, 2023

Analize și Trenduri – Barometru: Managerii se așteaptă la o stagnare a economiei românești în 2023 – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Conform datelor, 32% dintre managerii chestionaţi se aşteaptă la o stagnare economică în 2023, în timp ce alţi 28% văd o creştere economică marginală.

Același procent, 28%, din cei chestionați preconizează o recesiune ușoară în acest an, iar 12% dintre executivi sunt pesimişti, mizând pe o recesiune economică severă în 2023.

„Optimizarea costurilor operaţionale, regândirea şi adaptarea ofertelor de produse şi servicii la noua realitate economică vor face diferenţa între cei care vor exploata oportunităţile apărute şi cei care vor avea de gestionat scăderi ale vânzărilor cauzate de costuri de producţie tot mai ridicate”...

Conform datelor, 32% dintre managerii chestionaţi se aşteaptă la o stagnare economică în 2023, în timp ce alţi 28% văd o creştere economică marginală. Același procent, 28%, din cei chestionați preconizează o recesiune ușoară în acest an, iar 12% dintre executivi sunt pesimişti, mizând pe o recesiune economică severă în 2023.

2023, anul precauției

48% dintre respondenți de așteaptă ca avansul costurilor operaţionale (preţuri materiale, servicii, costuri transport, dobânzi etc). să se afle în prim-plan, alături de efectele generate de scăderea vânzărilor, menţionată de 40% dintre cei chestionați. Managerii au menționat, de asemenea, accentuarea blocajului financiar (8%) şi posibila intrare în insolvenţă/faliment a partenerilor (5%).

Astfel, 72% dintre cei chestionaţi au declarat că nu vor bugeta investiţii semnificative în acest an şi doar 28% vor miza pe investiţii, în principal din prisma oportunităţilor create de perioada de criză.

Potenţialul investiţional ridicat, susţinut mai ales din zona fondurilor europene, precum şi aşteptările pozitive legate de stabilitatea cursului valutar sunt văzute de executivii companiilor din Romania drept principale argumente ale unei evoluţii economice pozitive.

Sondajul a angrenat 1102 de companii din domenii diverse, precum IT&C, asigurări, echipamente, materii prime, energie, FMGC sau turism. Din acesta reiese că 2023 este anul precauției.

„2023 este un an al provocărilor, dar şi al oportunităţilor. Faptul că procentele celor care văd o creştere economică marginală sau o recesiune tehnică sunt apropiate indică gradul semnificativ de incertitudine care planează asupra economiei, în acest an. Nu este exclus să asistăm la o evoluţie economică oscilantă, o dovadă a fragilităţii mediului economic într-un context economic destul de dificil”, a declarat Cosmin Bucur, managing director Moneycorp România.

După doi ani de pandemie și unul de inflație record, companiile au intrat în 2023 mai pregătite pentru a face față provocărilor, adaptându-se inclusiv la contextul generat de războiul din Ucraina, conflict despre care cei mai mulţi (60%) cred că se va prelungi dincolo de 2023. Cea mai bună dovadă este, probabil, faptul că 68% dintre companii îşi propun să facă angajări în acest an, subliniază sursa citată.

Rezultatele barometrului arată că 44% dintre cei chestionaţi se confruntă cu o durată crescută de încasare a facturilor, iar 48% sunt de părere că a rămas la acelaşi nivel ca în 2021, potrivit Agerpres.

„Optimizarea costurilor operaţionale, regândirea şi adaptarea ofertelor de produse şi servicii la noua realitate economică vor face diferenţa între cei care vor exploata oportunităţile apărute şi cei care vor avea de gestionat scăderi ale vânzărilor cauzate de costuri de producţie tot mai ridicate”, a adăugat Cosmin Bucur.

Inflația va rămâne una dintre principalele probleme

Managerii chestionați de Moneycorp susțin că inflaţia va fi, în continuare, una dintre marile probleme ale economiei, ceea ce va influenţa în mod direct şi costurile de finanţare.

Astfel, 40% dintre cei chestionaţi se aşteaptă la o inflaţie de 10-12% la sfârşitul anului 2023, în timp ce 28% văd inflaţia peste acest nivel. Alţi 32% dintre respondenţi anticipează un nivel al inflaţiei între 6-10%. Cei mai mulţi executivi (40%) se aşteaptă ca abia începând din primul semestru al anului 2024 România să scape de această problema majoră.

Majoritatea se așteaptă însă ca până atunci, finanţarea să fie extrem de scumpă, cu un ROBOR estimat în intervalul 7-9% de 44% dintre intervievaţi. 12% dintre respondenţi se aşteaptă la un ROBOR între 9-11%, iar alţi 8% la un nivel de peste 11%. Doar 36% dintre executivi anticipează un nivel al ROBOR mai mic de 7% pentru finalul anului 2023.

Pentru cele mai multe companii, 2022 a fost un an în care companiile au reuşit să fructifice oportunităţile şi să-l transforme într-unul de creştere. 28% au înregistrat o majorare a cifrei de afaceri de până la 10%, iar 28% peste acest nivel. 24% nu au înregistrat o variaţie semnificativă, iar 12% au raportat o scădere a business-ului între 10-25%.

„Creşterea costurilor materiilor prime, a celor legate de transport, avansul puternic al preţurilor la energie şi gaze şi lipsa personalului calificat au fost cele mai mari provocări în anul trecut. Spre final, creşterea costurilor de finanţare a escaladat, fiind văzută, în 2023, drept una dintre principalele provocări ale economiei”, a precizat Claudiu Ghebaru, senior corporate dealer Moneycorp.

Ce se va întâmpla cu moneda euro?

48% dintre executivii chestionaţi în „Barometrul privind starea economiei” se aşteaptă ca euro să fie cotat la finalului anului 4,95-5,00 lei. 24% văd o depreciere a cursului euro/leu în intervalul 5,00 lei-5,05 lei, iar 16% peste acest nivel.

Pe de altă parte, alţi 12% dintre manageri mizează pe un curs extrem de stabil, în jurul valorii de 4,95 lei/euro.

În ceea ce priveşte dolarul american, 24% văd cotaţia la 4,80-5,00 lei, iar 20% o văd între 4,60 şi 4,80 lei. 32% estimează că moneda americană ar putea valora, în acest an în intervalul 4,20 şi 4,60 lei.

„Totul depinde de contextul global, de modul în care băncile centrale vor gestiona inflaţia, de modul în care vor trata efectele războiului, de modul în care China va reveni în prim-planul economiei mondiale, după perioada prelungită de lockdown. Băncile centrale, mai ales FED-ul şi BCE, vor juca un rol major în următoarele luni, deciziile de politică monetară menite să stăvilească inflaţia urmând să influenţeze comportamentul economiei, al investitorilor”, a arătat Sebastian Bacioiu, head of dealing al Moneycorp Romania.

Întrebaţi în care monedă au mai multă încredere, 44% au indicat moneda europeană, 24% dolarul american şi 20% leul românesc.

Întrebaţi cum se protejează în privinţa riscului valutar, 36% dintre respondenţi folosesc contractele forward (la termen), opţiunile pe cursul valutar şi operaţiunile swap.

„Per ansamblu, 2023 va fi un an complicat, cu multiple semne de întrebare dar şi cu multe oportunităţi. Investiţiile, mai ales cele din fondurile PNRR, ar trebui să fie principalul element care să susţină economia, alături de celelalte măsuri necesare, menţionate de executivi, precum digitalizarea şi colectarea mai eficientă a taxelor şi impozitelor. Dacă vom reuşi să eficientizăm absorbţia fondurilor europene, vom avea de câştigat atât din dezvoltarea afacerilor pe orizontală, cat si a stabilităţii cursului valutar, un element care a reprezentat unul dintre principalele argumente, piloni de stabilitate economica din 2022”, a declarat Cosmin Bucur.

Profilul respondenţilor a fost reprezentat de middle şi top management, cu studii superioare, 63% bărbaţi şi 37% femei, cu o vârstă medie de 47 de ani.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!