25 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024

Analize și Trenduri – Cifra de afaceri din industrie a scăzut cu peste 16% în aprilie 2023 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Industria bunurilor intermediare (-19,3%), industria bunurilor de folosință îndelungată (-17,8%), industria bunurilor de capital (-17,5%), industria energetică (-15,8%) și industria bunurilor de consum (-8,7%) au înregistrat toate scăderi.

Industria energetică (-16%), industria bunurilor intermediare (-9,3%) și industria bunurilor de folosință îndelungată (-0,4%) au înregistrat scăderi.

Pe de altă parte, industria bunurilor de consum (+4%) și industria bunurilor de capital (+3%) au înregistrat creșteri.

Potrivit unui raport recent al Institutului Național de Statistică, publicat joi, s-a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri a industriei, atât pe piața internă, cât și pe cea externă. În termeni nominali, cifra de afaceri a scăzut cu 16,3% față de martie 2023 și cu 3% față de aprilie 2022.

Scăderea afacerilor industriale în luna aprilie poate fi atribuită scăderilor semnificative în sectoarele industriei extractive (-24,2%) și industriei prelucrătoare (-15,9%).

Scăderi ale cifrei de afaceri în mai multe grupe industriale

Diferitele grupe industriale au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri în perioada menționată. Industria bunurilor intermediare (-19,3%), industria bunurilor de folosință îndelungată (-17,8%), industria bunurilor de capital (-17,5%), industria energetică (-15,8%) și industria bunurilor de consum (-8,7%) au înregistrat toate scăderi.

În comparație cu aprilie 2022, cifra de afaceri industrială globală a scăzut cu 3%. Acest lucru a fost determinat în principal de scăderile din sectorul industriei extractive (-29%) și din sectorul industriei prelucrătoare (-1,6%).

Scădere de 16% în ceea ce privește industria energetică

Principalele grupuri industriale au înregistrat variații diferite în ceea ce privește cifra de afaceri. Industria energetică (-16%), industria bunurilor intermediare (-9,3%) și industria bunurilor de folosință îndelungată (-0,4%) au înregistrat scăderi. Pe de altă parte, industria bunurilor de consum (+4%) și industria bunurilor de capital (+3%) au înregistrat creșteri.

În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2023, cifra de afaceri din industrie a înregistrat o creștere nominală de 3,4%. Această creștere a fost determinată în principal de sectorul industriei prelucrătoare (+4,4%). Cu toate acestea, sectorul industriei extractive a înregistrat o scădere de 14,4%.

Tendințe diferite cu privire la cifra de afaceri

Principalele grupuri industriale au înregistrat tendințe diferite în ceea ce privește cifra de afaceri.

S-au înregistrat creșteri în industria bunurilor de uz curent (+12,4%), în industria bunurilor de capital (+9,5%) și în industria bunurilor de folosință îndelungată (+0,2%).

Cu toate acestea, industria energetică (-8,8%) și industria bunurilor intermediare (-3,1%) au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri.

Tipul de sondaj utilizat şi procedeul de extragere a eşantionului este cel al sondajului stratificat cu selecţie aleatoare simplă fără revenire în cadrul fiecărui strat, în care variabilele de stratificare sunt reprezentate de: activitatea economică şi clasa de mărime a întreprinderii în funcţie de numărul de salariaţi.

Datorită necesităţilor privind comparabilitatea rezultatelor pe grupe de activităţi omogene cât şi la nivel de întreprindere de la o perioadă la alta, categoria operatorilor economici cu potenţial economic ridicat (50 de salariaţi şi peste), se cercetează exhaustiv.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!