11.1 C
București
duminică, martie 26, 2023

Analize și Trenduri – Cifra de afaceri din industrie a scăzut cu peste 5% în luna ianuarie 2023. Date oficiale INS – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Cifra de afaceri din industrie a scăzut cu peste 5% în luna ianuarie 2023.

Capital > Business > Cifra de afaceri din industrie a scăzut cu peste 5% în luna ianuarie 2023.

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a scăzut în luna ianuarie 2023 în termeni nominali, faţă de luna decembrie 2022, cu 5,3%.

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut cu 6,8% faţă de luna decembrie 2022, informează joi Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform INS, cifra de afaceri din industrie a scăzut, în termeni nominali, în luna ianuarie 2023, comparativ cu luna precedentă, pe total, cu 5,3%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-6,1%). Industria extractivă a crescut cu 12,7%.

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria bunurilor de uz curent (-11,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-6,6%), industria bunurilor de capital (-6,0%), industria energetică (-2,4%) şi industria bunurilor intermediare (-0,6%).

Unde s-au înregistrat creșterile

Comparativ cu ianuarie 2022, cifra de afaceri din industrie a crescut, în termeni nominali, în luna ianuarie 2023, pe ansamblu, cu 6,8%, datorită creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare (+7,1%) şi în industria extractivă (+1,4%).

Pe marile grupe industriale, creşteri au înregistrat: industria bunurilor de uz curent (+20,8%), industria bunurilor de capital (+9,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,6%). Scăderi au înregistrat: industria energetică (-1,6%) şi industria bunurilor intermediare (-0,1%).

Totodată, conform datelor publicate de către INS, producţia industrială a scăzut cu 5,4% ca serie brută în ianuarie 2023, faţă de ianuarie 2022. Producţia industrială s-a micșorat cu 5,4% ca serie brută, în luna ianuarie a acestui an, şi cu 6,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, faţă de luna ianuarie 2022, arată datele publicate, marţi, 14 martie, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă cu 3,5%

„În luna ianuarie 2023, producţia industrială a crescut faţă de luna decembrie 2022, atât ca serie brută (+3,5%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (+2%). Faţă de luna ianuarie 2022, producţia industrială a fost mai mică cu 5,4% ca serie brută şi cu 6,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate”, conform datelor INS.

În luna ianuarie 2023, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 3,5%. Acest lucru s-a întâmplat datorită creşterii industriei prelucrătoare (+5,5%).

Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 9,5%, respectiv cu 1,9%. În ceea ce privește producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 2%.

Industria prelucrătoare a crescut cu 2,4%. În același timp, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 2,3%, respectiv cu 0,9%.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!