28.1 C
București
joi, iunie 20, 2024

Analize și Trenduri – Climatul macroeconomic din Statele Unite (Andrei Rădulescu) – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În Statele Unite ale Americii (prima economie a lumii, cu un PIB nominal de 28,3 mii miliarde dolari în trimestrul I 2024), indicatorii macroeconomici comunicați în perioada recentă au înregistrat evoluții mixte, în contextul resimțirii climatului dificil din economia mondială și nivelului ridicat al costurilor reale de finanțare.

Este cel mai redus ritm anual de declin pentru acești indicatori din luna noiembrie 2022, conform datelor comunicate de Conference Board.

Pe de altă parte, economia americană a continuat să crească în a cincea lună a anului curent, cu un ritm în accelerare, conform indicatorului PMI (Purchasing Managers Index) estimat de Markit Economics.

de Andrei RĂDULESCU, Membru al Comitetului Bretton Woods (singurul economist din România și țările Europei Centrale și de Est), Cercetător Senior, Institutul de Economie Mondială din cadrul Academiei Române

În Statele Unite ale Americii (prima economie a lumii, cu un PIB nominal de 28,3 mii miliarde dolari în trimestrul I 2024), indicatorii macroeconomici comunicați în perioada recentă au înregistrat evoluții mixte, în contextul resimțirii climatului dificil din economia mondială și nivelului ridicat al costurilor reale de finanțare.

Pe de o parte, indicatorii economici avansați au continuat să scadă în a patra lună a anului curent, dar cu o rată anuală în atenuare la 5,21%.

Este cel mai redus ritm anual de declin pentru acești indicatori din luna noiembrie 2022, conform datelor comunicate de Conference Board.

Totodată, încrederea consumatorilor s-a deteriorat în luna mai, indicatorul estimat de Universitatea Michigan scăzând la minimul din luna noiembrie 2023.

Această evoluție exprimă perspective mai slabe pentru dinamica consumului privat (principala componentă a PIB-ului SUA și, totodată, motorul economiei mondiale în ultimele decenii) pe termen scurt.

Pe de altă parte, economia americană a continuat să crească în a cincea lună a anului curent, cu un ritm în accelerare, conform indicatorului PMI (Purchasing Managers Index) estimat de Markit Economics.

Acest barometru al activității economice s-a majorat de la 51,3 puncte în luna aprilie la 54,5 puncte în luna mai, cel mai ridicat nivel din aprilie 2022.

Se evidențiază accelerarea din sectorul de servicii, indicatorul PMI urcând de la 51,3 puncte în aprilie la 54,8 puncte în mai, maximul din ultimele 12 luni, expresie a rezistenței la nivelul ridicat al costurilor reale de finanțare.

Totodată, industria prelucrătoare din Statele Unite s-a redinamizat în mai, indicatorul PMI crescând cu un ritm lunar de 1,3 puncte la 51,3 puncte, cel mai ridicat nivel din martie.

Se notează ameliorarea comenzilor noi, în special a celor de export, din Europa, Asia, Canada și Mexic.

Evoluția indicatorului PMI din industria prelucrătoare în luna mai exprimă perspective de redinamizare pentru producția industrială din Statele Unite, după declinul cu un ritm anual de 0,4% din aprilie, cea mai severă ajustare din luna ianuarie, potrivit statisticilor comunicate de Rezerva Federală (FED), aspect evidențiat în Graficul 1.

Producția industrială din SUA a evoluat cu un ritm anual inferior celui potențial pentru a patra lună consecutiv în aprilie, conform estimărilor econometrice elaborate și reprezentate în graficul de mai sus.

De asemenea, se evidențiază consolidarea climatului pozitiv din sfera construcțiilor, pe fondul implementării programelor de investiții publice.

Astfel, sectorul intensiv în capital și forță de muncă s-a majorat pentru a șaptea lună consecutiv în aprilie cu un ritm anual de două cifre (10,0%), notându-se avansul înregistrat la nivelul componentei publice cu o dinamică anuală de 16,7%, potrivit statisticilor FED.

Estimările econometrice elaborate prin implementarea filtrului econometric Hodrick-Prescott exprimă evoluția construcțiilor cu un ritm anual superior componentei tendință pentru a opta lună consecutiv în aprilie.

Pe de altă parte, consumul populației a crescut în luna aprilie cu un ritm anual în decelerare la 2,6% (de la 2,8% în martie), conform datelor comunicate de Departamentul Comerțului din Statele Unite.

Această evoluție a fost determinată de temperarea dinamicii anuale a venitului real disponibil al populației, la doar 1,0% în aprilie (cea mai slabă evoluție din decembrie 2022) și de nivelul redus al ratei de economisire a populației (3,6%, minimul de la finalul anului 2022).

Per ansamblu, evoluțiile recente ale indicatorilor cu bază lunară exprimă perspective de continuare a procesului de relansare economică post-pandemie în prima economie a lumii pe termen scurt, după ce PIB-ul a urcat cu un ritm anual în decelerare la 2,9% în trimestrul I, cel mai redus ritm din trimestrul II 2023, conform estimărilor preliminare ale Departamentului Comerțului.

Se evidențiază însă majorarea formării brute de capital fix pentru al treilea trimestru consecutiv în trimestrul I, cu o dinamică anuală în accelerare la 4,3% (cel mai bun ritm din trimestrul III 2021), evoluție care exprimă perspective de continuare a procesului de relansare economică post-pandemie pe termen scurt.

Cu toate acestea, în sfera pieței forței de muncă, rata șomajului a crescut de la 3,9% în aprilie la 4,0% în mai, cel mai ridicat nivel din luna noiembrie 2021, conform datelor publicate de Departamentul de Statistică a Muncii din SUA.

Nu în ultimul rând, ritmul anual al prețurilor de consum (pe indicatorul PCE – Personal Consumption Expenditure, agreat de Rezerva Federală) a decelerat marginal, de la 2,70%, în martie, la 2,65%, în aprilie, conform datelor comunicate de banca centrală.

Persistența inflației peste nivelul țintit de Fed și climatul investițional pozitiv au determinat banca centrală să mențină rata dobânzii de politică monetară la (5,25% – 5,50%) și să semnaleze o consolidare a politicii monetare în perioada următoare, în cadrul ședinței din 30 aprilie – 1 mai 2024.

Cele mai recente previziuni macroeconomice ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) indică perspective de creștere pentru economia SUA cu ritmuri anuale de 2,6% în 2024 și 1,8% în 2025.

Acest scenariu are la bază perspectivele de continuare a ciclului investițional post-pandemie, investițiile productive urmând să evolueze cu dinamici anuale de 3,4% în 2024 și 3,2% în 2025, cu impact de antrenare în economie.

Consumul privat ar putea crește cu rate anuale de 2,5% în 2024 și 1,8% în 2025.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!