17.9 C
București
vineri, iunie 14, 2024

Imobiliare – FOTO Umbrărescu întâmpină rezistență la preluarea combinatului Oțelu Roșu. Firma insolventă care îl deține i-a contestat achiziția creanței de peste 120 milioane lei a ANAF – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În februarie, o firmă a familiei Umbrărescu, Eco Wind Power SRL, a cumpărat creanța garantată de peste 123 milioane lei a ANAF asupra proprietarului combinatului, Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME).

Ulterior, administratorul judiciar al companiei proprietare, Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), a trimis notificare de reziliere a contractului din septembrie 2022 prin care activele combinatului au fost închiriate unei alte firme, MF Industry & Asset Management SRL, care este controlată indirect de Alexandru Rotaru din Republica Moldova, administratorul special al LDME și deținător al unei participații de 30% la unul dintre cei doi acționari principali ai LDME, Omnisteel SRL de peste Prut.

826/16.02.2024, prin intermediul căruia Serviciul Fiscal Orășenesc Oțelu Roșu cesionează în mod nelegal și netransparent, către Eco Wind Power SRL, toate creanțele deținute împotriva Laminorul Danube Mettallurgical Enterprise SRL, respectiv: 123.756.937,00 lei (înscrise la masa credală) și 626.010,00 lei (creanțe curente)″, se arată într-un document al LDME.

Antreprenorul Dorinel Umbrărescu, cel mai important constructor de drumuri din România, întâmpină rezistență în demersul său de preluare a combinatului Oțelu Roșu din Caraș Severin, prezentat anterior în detaliu de Profit.ro aici și aici, din partea conducerii și acționariatului companiei insolvente care are în proprietate activele unității de producție siderurgică.

În februarie, o firmă a familiei Umbrărescu, Eco Wind Power SRL, a cumpărat creanța garantată de peste 123 milioane lei a ANAF asupra proprietarului combinatului, Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME). Aceasta reprezintă peste 81% din totalul masei credale a companiei, de 151,7 milioane lei.

Evenimente

12 iunie – Profit News TV – Maraton Energie. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie – Eveniment Profit.ro – Piața de Capital.forum – Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie – Eveniment Profit.ro – Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie – Medika TV – Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed

Ulterior, administratorul judiciar al companiei proprietare, Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), a trimis notificare de reziliere a contractului din septembrie 2022 prin care activele combinatului au fost închiriate unei alte firme, MF Industry & Asset Management SRL, care este controlată indirect de Alexandru Rotaru din Republica Moldova, administratorul special al LDME și deținător al unei participații de 30% la unul dintre cei doi acționari principali ai LDME, Omnisteel SRL de peste Prut.

Omnisteel și Sunningwell International Polska, societate din Polonia fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, au fiecare câte 49,09% din capitalul LDME.  Acționari minoritari la LDME, cu câte 0,91%, sunt traderul de produse metalurgice West Trade SA din Polonia și firma românească Metary SRL, a aceluiași Alexandru Rotaru din Republica Moldova.

MF Industry & Asset Management SRL a lui Rotaru, care avea închiriate activele combinatului Oțelu Roșu de la LDME, a contestat în instanță rezilierea contractului de închiriere, procesul fiind pe rol.

În plus, LDME, prin Rotaru ca administrator special, a contestat și preluarea creanței ANAF de către firma familiei Umbrărescu, precum și tabelul definitiv al creditorilor publicat de administratorul judiciar, în care Eco Wind Power SRL apare drept creditor majoritar privilegiat.

″(…) debitoarea (LDME – n.r.), prin administratorul special, a precizat că a formulat și o contestație a Deciziei nr. 25/08.02.2024 privind stabilirea rezultatului selecției cesionarului pentru recuperarea creanțelor bugetare, prin intermediul căreia a urmărit anularea procedurii derulate conform OPANAF nr. 1940/2023 și a contractului de cesiune a creanțelor nr.  826/16.02.2024, prin intermediul căruia Serviciul Fiscal Orășenesc Oțelu Roșu cesionează în mod nelegal și netransparent, către Eco Wind Power SRL, toate creanțele deținute împotriva Laminorul Danube Mettallurgical Enterprise SRL, respectiv: 123.756.937,00 lei (înscrise la masa credală) și 626.010,00 lei (creanțe curente)″, se arată într-un document al LDME.

În ultima parte a lunii trecute, LDME a depus la dosarul insolvenței, tot prin administratorul său special, un proiect de plan de reorganizare a companiei, care va fi supus votului adunării creditorilor săptămâna aceasta. Asta după ce, în aprilie, compania obținuse în instanță prelungirea cu 30 de zile a termenului legal de depunere a planului, ce urma să se împlinească pe 22 aprilie, chiar cu argumentul că ″situația masei credale este, în prezent, incertă, până la soluționarea contestațiilor″.

FOTO Umbrărescu întâmpină rezistență la preluarea combinatului Oțelu Roșu. Firma insolventă care îl deține i-a contestat achiziția creanței de peste 120 milioane lei a ANAF

Pe 24 mai, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au vizitat combinatul Oțelu Roșu și au transmis că preluarea acestuia de către familia Umbrărescu va duce la investiții de peste 300 de milioane de euro, care vor genera peste 600 de noi locuri de muncă.

Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL a cumpărat în 2019 unitatea de prelucrare siderurgică de la Oțelu Roșu de la Ductil Steel, companie de asemenea insolventă, deținută în trecut de grupul rus Mechel. La Oțelu Roșu se produceau țevi de oțel cu conținut scăzut, mediu sau ridicat de carbon și oțel aliat, pentru laminarea ulterioară a barei de armare din beton, sârmă și oțeluri speciale.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 2 secole în orașul Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

FOTO Umbrărescu întâmpină rezistență la preluarea combinatului Oțelu Roșu. Firma insolventă care îl deține i-a contestat achiziția creanței de peste 120 milioane lei a ANAF

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!