10 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Analize și Trenduri – „Inflația industrială”, mult sub nivelul indicelui prețurilor de consum – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut pentru a treia oară consecutiv față de luna anterioară în iunie 2023 (-0,55%, după -2,06% și -3,47% anterior), potrivit datelor comunicate de INS.

Astfel, IPPI intern a coborât mult sub nivelul indicelui prețurilor de consum (+3,76%, față de 10,25%, tot în iunie 2023).

De reținut, ecartul între evoluția prețurilor de profil la intern și a celor de pe piața externă s-a păstrat la un nivel semnificativ, circa 8 puncte procentuale.

de Dan Pălăngean 

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut pentru a treia oară consecutiv față de luna anterioară în iunie 2023 (-0,55%, după -2,06% și -3,47% anterior), potrivit datelor comunicate de INS. Totodată, s-a consemnat o diminuare puternică a acestui indice în termeni anuali, până la doar 3,76%, în condițiile în care pe piața internă a coborât la +6,31% iar pe cea externă a ajuns la -1,87%.

Astfel, IPPI intern a coborât mult sub nivelul indicelui prețurilor de consum (+3,76%, față de 10,25%, tot în iunie 2023). La livrările externe, s-a consemnat continuarea trendului de reducere a prețurilor, cu trecerea în domeniul negativ încă din luna mai (-0,55%). Desigur, a contat mult și efectul de bază favorabil dar semnalul transmis în economie este foarte important.

Una peste alta, datele INS au consemnat valori ANUALE din ce în ce mai reduse în ultimele 12 luni, cu excepția unei reveniri marginale în august 2022. De reținut, ecartul între evoluția prețurilor de profil la intern și a celor de pe piața externă s-a păstrat la un nivel semnificativ, circa 8 puncte procentuale.

În structură, s-au consemnat scăderi față de mai pe segmentele bunurilor intermediare (-1,15%, cu un record de -2,65% față de iunie 2022) și în industria energetică (-1,13%, însă +2,90% pe ultimele 12 luni). Valori pozitive au rămas la bunuri de uz curent (+0,36% lunar, cu +12,38% anual, cea mai mare valoare sectorială), (+0,54% la bunuri de capital dar cu nivel anual mult mai redus, +6,97%) și +0,21% la bunuri de folosință îndelungată (+7,23% comparativ cu iunie 2022).

Din păcate, în contextul reducerii prețurilor la energie și materii prime, productivitatea muncii a scăzut (-5,5% media pe primele cinci luni ale anului curent și tot -5,5% în mai 2023) și s-au închis anumite capacități de producție. Rezultatele din industrie au coborât la nivelul din urmă cu șase ani.

Pe ramuri de activitate, se păstrează o majorare puternică față de aceeași lună a anului trecut la furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+24%, chiar și după o scădere de două puncte procentuale față de luna precedentă), urmată de distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor etc. și fabricarea băuturilor (+21%).

Au urmat serviciile anexe extracției (+17%), repararea utilajelor (+13%), fabricarea produselor farmaceutice (+12%), îmbrăcămintea (+11%),  industria alimentară (+9%), fabricarea calculatoarelor, autovehiculele de transport rutier, tipăriturile, marochinăria (fiecare cu +8%), mobila (+7%) și fabricarea produselor textile (+6%).

Reduceri de prețuri s-au înregistrat la extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-42%), fabricarea produselor de cocserie și din prelucrarea țițeiului (tot -42%), industria metalurgică (-15%), fabricarea produselor chimice (-14%), valori pozitive mai reduse fiind consemnate la construcții metalice (+1%) și fabricarea de utilaje și produse din tutun (+2%).

Obținerea creșterii economice scontate pe anul în curs (+2,8%) va rămâne dependentă de evoluția favorabilă pe plan internațional a prețurilor la energie dar și de relansarea productivității muncii. Inflația industrială va scădea în continuare dar transmiterea acestui trend spre coșul de consum al populației va necesita o perioadă mai îndelungată.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!