0.8 C
București
duminică, februarie 5, 2023

Analize și Trenduri – Ministru austriac, despre oferta unui consorțiu norvegian de a cumpăra părți din OMV: Ar fi o vânzare a bijuteriilor de familie ale statului – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ministrul austriac de Finanțe a vorbit luni despre interesul unui consorțiu de companii norvegiene de a cumpăra anumite părți din compania austriacă OMV.

Ministrul austriac de Finanţe, Magnus Brunner, a declarat luni că vânzarea anumitor părţi din grupul energetic OMV către un consorţiu de companii norvegiene „nu este congruentă cu obiectivele statului”, informează APA.

La finele lunii octombrie, presa austriacă a informat că un consorţiu care cuprinde Aker ASA, firma mamă a celui de-al doilea mare producător de gaze din Norvegia, Aker BP, precum şi traderul global de mărfuri Trafigura şi fondul de investiţii Bluewater, şi-a exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia E&P a OMV.

Ministrul austriac de Finanţe, Magnus Brunner, a declarat luni că vânzarea anumitor părţi din grupul energetic OMV către un consorţiu de companii norvegiene „nu este congruentă cu obiectivele statului”, informează APA.

Nu este garantată securitatea aprovizionării cu energie a Austriei

La finele lunii octombrie, presa austriacă a informat că un consorţiu care cuprinde Aker ASA, firma mamă a celui de-al doilea mare producător de gaze din Norvegia, Aker BP, precum şi traderul global de mărfuri Trafigura şi fondul de investiţii Bluewater, şi-a exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia E&P a OMV. Oferta consorţiului norvegian, care nu include divizia OMV Petrom şi nici operaţiunile de explorare şi producţie ale OMV din Rusia, evalua un pachet de 51% din divizia de E&P a OMV undeva între 5,5 şi 7 miliarde de dolari.

Luni, la o întâlnire cu jurnaliştii austrieci, Magnus Brunner a spus că oferta consorţiului norvegian nu garantează securitatea aprovizionării cu energie pentru populaţia Austriei. „Ar fi o vânzare a bijuteriilor de familie ale statului fără o îmbunătăţire a status quo-ului”, a spus oficialul austriac.

Magnus Brunner a cerut holdingului de stat OBAG, care este cel mai mare acţionar individual la OMV cu un pachet de 31,5% din acţiuni, să examineze situaţia actuală şi perspectivele viitoare pentru livrările de gaze în Austria. La finalul analizei, OBAG a ajuns la concluzia că cea mai viabilă opţiune ar fi crearea unui organism guvernamental responsabil de coordonarea achiziţiilor de gaze naturale pentru că ar costa foarte puţin şi ar ridica riscuri mici pentru guvern deoarece organismul de coordonare nu ar acţiona el însuşi ca cumpărător de gaze.

O preluare completă nu este cea mai bună idee

A fost analizată şi o preluare completă de către o companie de stat a achiziţiilor de gaze însă nici şeful OBAG, Edith Hlawati, şi nici ministrul de Finanţe, Magnus Brunner, nu sunt receptivi la această idee pentru că ar însemna preluarea contractelor de aprovizionare convenite cu Gazprom de către statul austriac precum şi asumarea riscurilor asociate cu tranzacţiile de gaze. În plus, ar fi nevoie de o lege privind naţionalizarea subsidiarei OMV care se ocupă cu tranzacţiile cu gaze, ceea ce ar putea genera îngrijorări în interiorul Comisiei Europene.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!