12.6 C
București
joi, martie 23, 2023

Analize și Trenduri – O mare fabrică din România și-a închis definitiv porțile! Avea o istorie de peste 100 de ani – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Fabrica a fost un adevărat simbol, cu o istorie de 111 ani, însă datoriile acumulate au determinat închiderea acesteia.

Singura fabrică pe care statul o mai deținea la Cluj, Clujana, și una dintre cele mai mari din Estul Europei în ani ’80 este pe cale să își închidă porțile.

Activitatea Clujana a fost deja suspendată după ce a fost evacuată din spațiile din piața 1 Mai unde funcționa de la înființare, de către acționarul majoritar, Consiliul Județean Cluj.

Singura fabrică pe care statul o mai deținea la Cluj, Clujana, și una dintre cele mai mari din Estul Europei în ani ’80 este pe cale să își închidă porțile. Activitatea Clujana a fost deja suspendată după ce a fost evacuată din spațiile din piața 1 Mai unde funcționa de la înființare, de către acționarul majoritar, Consiliul Județean Cluj.

Fabrica Clujana, pe ultima sută de metri

Președintele Consiliului de administrație al companiei convocase pentru data de miercuri, 7 decembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor, cu scopul de a aproba o cerere către instanță privind procedurile de prevenire a insolvenței și insolvență, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori București în noiembrie.

Termenul stabilit pentru evacuarea integrală a clădirii a fost stabilit pentru luna decembrie 2022. Astfel, compania este pe ultima sută de metri, dacă nu se găsește un investitor privat să o preia.

Fabrica Clujana a fost înființată în anul 1911 de familia Renner, sub denumirea de „Fabrica de Piele Frații Renner & Co”. După Primul Război Mondial (1914-1918) a devenit societate pe acțiuni, schimbându-și denumirea în „Dermata” și devenind cea mai mare fabrică de încălțăminte din România.

A fost naționalizată de guvernul comunist în 1948 și redenumită „Fabrica de încălțăminte Janos Herbak”, apoi „Fabrica de Pielărie și încălțăminte Cluj”, iar în final „SC Clujana SA”. În anii ’80, fabrica ajunge cea mai mare de acest gen din estul Europei, cu secții proprii de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălțăminte și articole din cauciuc.

O istorie de peste 100 de ani

Compania era renumită în Estul Europei în anii ’80 și avea comenzi uriașe, mai ales în afara țării. De asemenea, numărul angajaților era la vremea respectivă impresionant: aproape 10.000. Din păcate, problemele au apărut în anii ’90 și din cauza lipsei de modernizări și a numărului uriaș de salariați, fabrica nu a mai fost competitivă.

Astfel, după Revoluție fabrica a avut probleme din cauza managementului defectuos, ajungând să fie declarată falimentară în 1999 și închisă. Ulterior în anul 2004 s-a redeschis o secție a fabricii, care s-a extins de-a lungul anilor, ajungând în 2009 la peste 300 de angajați.

În anul 2003, Guvernul a decis trecerea pachetului de acțiuni majoritar în proprietatea județului Cluj și administrarea Consiliului Județean. Astfel, fabrica a trecut în administrarea Consiliului Județean Cluj, dar fără investiții și fără o înnoire a modelelor, a adunat o datorie de 23 de milioane de lei și a intrat în insolvență.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!