9.7 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Analize și Trenduri – OMV Petrom anunță că a avut contribuţii record la bugetul de stat în anul 2022 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Unul dintre cei mai mari contribuabili la statul român, OMV Petrom, a anunțat că a avut contribuţii record la bugetul de stat al României în anul 2022.

Compania OMV Petrom a contribuit în 2022 la bugetul statului cu circa 20 de miliarde de lei şi a asigurat 7% din veniturile fiscale la bugetul de stat consolidat al României, se arată într-un comunicat de presă al companiei, relatează Agerpres.

Conform sursei citate, impozitele directe au avut cea mai mare creştere, ajungând până la 10 miliarde lei, această cifră fiind de aproape 4 ori mai mult faţă de 2021.

Compania OMV Petrom a contribuit în 2022 la bugetul statului cu circa 20 de miliarde de lei şi a asigurat 7% din veniturile fiscale la bugetul de stat consolidat al României, se arată într-un comunicat de presă al companiei, relatează Agerpres.

Impozitele, taxele şi contribuţiile directe şi indirecte au reprezentat peste 19 miliarde lei. În același timp, dividendele de bază şi speciale s-au ridicat la circa 1 miliard de lei.

Impozitele suplimentare şi contribuţiile au reprezentat 7,3 miliarde lei

Conform sursei citate, impozitele directe au avut cea mai mare creştere, ajungând până la 10 miliarde lei, această cifră fiind de aproape 4 ori mai mult faţă de 2021. Acestea includ impozitul pe profit şi alte taxe directe, redevenţele petroliere, numeroase impozite şi contribuţii suplimentare aplicabile extracţiei de petrol şi gaze, vânzărilor de produse petroliere, producţiei de energie electrică, comerţului cu gaze naturale şi energie electrică. Din suma totală, impozitele suplimentare şi contribuţiile au reprezentat 7,3 miliarde lei.

„Am avut contribuţii record la bugetul de stat, în anul 2022. Acestea au însumat aproape 20 de miliarde de lei, în timp ce profitul nostru net s-a ridicat la 10 miliarde de lei. Ne-am plătit toate impozitele, taxele şi contribuţiile la timp şi ne-am conformat în mod voluntar măsurilor luate de Guvernul României pentru compensarea parţială a preţurilor la combustibili.

Pentru 2023, compania a planificat investiţii de 6 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 60% din profitul net obţinut în 2022. Suntem o companie românească, cu un rol major în sectorul energetic al ţării, furnizând peste o treime din necesarul de gaze naturale, petrol şi carburanţi şi aproximativ 10% din producţia de energie electrică.”, a declarat Christina Verchere, director general al OMV Petrom.

Klaus Iohannis, despre taxa de solidaritea a OMV Petrom

Președintele României Klaus Iohannis s-a pronunțat cu privire la polemica OMV Petrom, după ce compania a precizat că nu trebuie să plătească taxa de solidaritate. Președintele României a spus că Ministerul Finanțelor, condus de Adrian Câciu (PSD), a elaborat actul privind taxa de solidaritate pentru companiile din energie, iar Miniserul Energiei (PNL) nu a fost cooptat.

„Dacă va plăti sau nu o să spună, cu siguranță, cei care au făcut normativul, adică Ministerul Finanțelor. Am fost puțin surprins când m-am informat, după aprobare, cum s-a discutat această chestiune și am aflat, de exemplu, că Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuție.”, declară Klaus Iohannis.

Chestiunea s-a discutat la nivel de Finanțe, ceea ce „este, în principiu în regulă, pentru că vorbim despre o taxă sau un impozit”.

„Am fost informat că să lucrează la acest act. Solicitarea mea a fost una singură, ca acest act să fie legal și clar, adică să nu încalce nicio directivă și nicio lege în vigoare în România și să fie atât de clar încât să nu apară discuții dacă este sau nu este. Rezultatul îl vedem cu toții la televizor. Toată ziua, bună ziua se discută dacă este sau nu este… Cred că cei care au lucrat pe document trebuie să-l clarifice. Nu e nimic pierdut, dar aruncarea vinei dintr-o curte politică în altă curte politică nu rezolvă problema.”, a declarat liderul de la Cotroceni.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!