♦ Dotările care ţin de sustenabilitate şi, pe termen lung, de eficientizarea costurilor, simultan cu posibilitatea de a reduce amprenta de carbon, sunt şi ele pe lista tendinţelor actuale.
Atenţie mai mare la iluminat şi un stil atemporal, care să fie actual cât mai multă vreme, sunt doar două dintre tendinţele care dictează azi în domeniul amenajărilor rezidenţiale, o componentă care „înghite“ aproximativ o treime din preţul unei locuinţe noi.
„Vom vedea un stil confortabil şi atemporal, există designul biofilic (o modalitate de a aduce natura ca element component al amenajării – n. red.), care rămâne în tendinţe. Ne vom amenaja spaţiile în care trăim şi lucrăm ţinând cont de natură“, a spus Andreea Ştefan, arhitectă de profesie, la conferinţa ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2023, eveniment care a avut loc la începutul lunii aprilie în Bucureşti.
Iluminatul este şi el o componentă importantă, venind la pachet cu conceptul de smart home, care include şi electrocasnicele inteligente, precum frigiderul cu cameră video încorporată, astfel încât să poţi vedea, de la supermarket, ce lipseşte din proviziile de acasă, sau maşina de spălat care scanează etichetele hainelor pentru a-şi adapta programul de spălare.
„Vom adopta din ce în ce mai mult acest stil smart, aflat în continuă evoluţie. Firmele de electrocasnice şi de iluminat trebuie să ţină pasul şi să vină mereu cu soluţii inovative pe care să le putem integra pentru a ne face viaţa mai uşoară în interiorul propriilor case“, a adăugat Andreea Ştefan.
Andreea Ştefan, arhitectă: Apartamentele pe care le amenajăm pentru a fi închiriate trebuie să fie în tonuri neutre, să satisfacă mai multe gusturi.
Tot în materie de tehnologie, se văd progrese şi în ceea ce priveşte finisajele construcţiilor.
„În domeniul uşilor, al ferestrelor, al faţadelor vedem o serie de tendinţe noi. De exemplu, există un trend ca uşa de la intrare să o putem deschide printr-o aplicaţie, în loc de cheie, o soluţie pe care am regăsit-o în hoteluri până acum. Ne întâlnim tot mai frecvent şi cu conceptul de smart house, de exemplu prin ferestrele cu senzori“, a spus Daniel Popa, country manager la Reynaers Aluminium Romania, furnizor de soluţii de aluminiu pentru construcţii, prezent ca speaker la acelaşi eveniment.
Reynaers se ocupă cu distribuţia sistemelor de aluminiu pentru diverse aplicaţii, precum uşi, ferestre, luminatoare, sere.
În urmă cu doi ani, Daniel Popa vorbea despre dezvoltarea conceptului de garden office, o extensie a casei unde se poate amenaja un birou în grădină. Deşi această soluţie exista de mai mult timp, abia odată cu pandemia a devenit mai căutată.
Digitalizarea este cea care dictează în rândul tendinţelor actuale care ţin de dotarea locuinţei şi de confort, dar devin tot mai interesante şi aspectele practice.
„Avem, de exemplu, partea de testare la cutremur a faţadelor, care este solicitată. Sunt totodată cazuri în care unele locuinţe se află la înălţime, iar ferestrele trebuie să facă faţă unor condiţii meteo extreme“, a adăugat el.
Piaţa locală are, în general, clienţi tot mai educaţi şi mai informaţi, care vor să-şi sporească la maximum confortul. Dotările care ţin de sustenabilitate şi, pe termen lung, de eficientizarea costurilor, simultan cu posibilitatea de a reduce amprenta de carbon, sunt şi ele pe lista tendinţelor actuale.
Daniel Popa, country manager la Reynaers Aluminium România: De exemplu, există un trend ca uşa de la intrare să o putem deschide printr-o aplicaţie, în loc de cheie, o soluţie pe care am regăsit-o în hoteluri până acum.
„Apartamentele pe care le amenajăm pentru a fi închiriate trebuie să fie în tonuri neutre, să satisfacă mai multe gusturi. În spaţiile cu dimensiuni reduse este o nevoie şi mai mare de experienţa şi de sfaturile unui designer, pentru a fi siguri că, la final, obţinem o amenajare care să satisfacă nevoile reale. În final, se ajunge ca bugetul alocat amenajării şi echipării unei locuinţe să reprezinte cam o treime din costul ei“, a completat arhitecta Andreea Ştefan.
Un compromis pe care îl fac cu precădere tinerii este să aleagă locuinţe cu suprafeţe mai mici, dar situate central. Asta pentru că şi oferta pusă pe piaţă de dezvoltatori cuprinde mai degrabă apartamente cu spaţii reduse, în care este mai dificilă reunirea tuturor nevoilor.
„Noi, ca designeri, lucrăm cu spaţiul pe care îl avem şi asta nu se referă doar la suprafaţă şi compartimentare, ci mai este un aspect legat de apartamentele sau casele din ansamblurile rezidenţiale noi: ele vin de regulă cu finisaje şi uşi deja montate. Uneori, beneficiarii sunt de acord să facem unele modificări, alteori, din motive de regulă financiare, mai ales în cazul apartamentelor care se vor închiria, ei nu mai doresc să intervină şi atunci trebuie să integrăm şi acele uşi şi finisaje în viitoarea identitate a apartamentului şi în proiectul de amenajare.“
În condiţiile unor creşteri majore ale preţurilor atât la finisaje, cât şi la mobilierul realizat pe comandă, bugetele iniţiale planificate pentru un proiect de amenajare cu greu au mai putut fi respectate.
„Un proces de amenajare se întinde pe o perioadă de câteva luni, în funcţie de momentul în care preluăm apartamentul – dacă este la gri sau cu finisajele şi uşile montate. Încercăm, pe cât posibil, să respectăm bugetul iniţial, dar în cazul apartamentelor în care beneficiarii vor locui, acesta se extinde de obicei.“
Când vine vorba de mobilier, anul acesta este în continuare preferat cel pe comandă, cu menţiunea că timpii de aşteptare pot fi lungi, iar costurile ridicate.
„Vorbim mult despre piatră, lemn, vedem tot mai multe blaturi de marmură la bucătărie, urmărim un aspect elegant, atemporal, clasic, care să nu se demodeze uşor“, a mai spus Andreea Ştefan.
Piaţa locală a construcţiilor se bazează în continuare pe construcţiile noi mai mult decât pe renovări, spun companiile din industrie. Statisticile arată că lucrările de renovare a locuinţelor, cele care au luat avânt în primele luni de la instalarea pandemiei în România, în 2020, au început să se mai tempereze.
Conform datelor disponibile pe site-ul Institutului Naţional de Statistică, unde nu sunt încă publicate informaţii privind întregul an 2022, în primul semestru al anului trecut lucrările de întreţineri şi reparaţii curente au crescut cu aproape 11% faţă de semestrul similar al anului precedent. În anii precedenţi, raportând S1 la S1, creşterile au ajuns şi la 49%. Companiile spun că abia din a doua jumătate a anului trecut au început să resimtă o scădere. Datele referitoare la lucrările de întreţineri şi reparaţii curente includ şi datele referitoare la renovări, după cum au precizat reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).