Într-o lume în care independenţa financiară joacă un rol esenţial în siguranţa şi bunăstarea fiecăruia, obiceiurile de economisire ale femeilor reflectă nu doar disciplina personală, ci şi provocările economice cu care se confruntă, notează un studiu realizat de Raiffeisen Bank, în parteneriat cu Appinio, companie globală de cercetare a pieţei, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, alcătuit din 600 de femei.
Potrivit acestuia, 6 din 10 femei reuşesc să pună deoparte 20% din veniturile lor, în timp ce 20% dintre femei nu economisesc deloc, principalul obstacol fiind lipsa resurselor financiare. În plus, pentru 36% dintre ele, plata ratelor reprezintă o povară care limitează posibilitatea de a pune bani deoparte, în timp ce 10% declară că lipsa de încredere şi educaţia financiară insuficientă le împiedică să îşi construiască un fond de siguranţă.
Totuşi, 90% dintre femeile intervievate au menţionat că este important sa aibă un plan financiar pentru viitor.
”Este remarcabil procentul ridicat de femei care conştientizează importanţa planificării financiare, instrument ce poate contribui la stabilitatea financiară personală şi a familiei lor, precum şi la atingerea altor obiective importante. Când ai claritate asupra finanţelor tale personale pe termen mai lung, prin construirea unui plan financiar, atunci priveşti cu încredere în viitor – eşti mai încrezător că ai şanse să îţi atingi obiectivele şi că eşti pregătit pentru eventuale situaţii neprevăzute. Început din timp şi adaptat bugetului disponibil, un astfel de plan reprezintă o resursă valoroasă pentru un viitor mai sigur şi poate reduce distanţa dintre “doar” aspiraţii şi ”chiar” realizarea obiectivelor financiare!”, declară Andra Ion, Director Planificare Financiară Personală, Raiffeisen Bank România.
Pentru femei, cele mai populare instrumente de economisire sunt pensiile private Pilonul II, depozitele bancare şi asigurările de viaţă. Alte instrumente financiare la care apelează acestea sunt pensiile Pilon III, fondurile de investiţii, titlurile de stat.
Studiul evidenţiază o reticenţă generală faţă de produsele cu grad ridicat de risc, majoritatea femeilor preferând opţiuni cu risc foarte scăzut ori evitând complet produsele financiare riscante. Femeile cu venituri mai mari şi educaţie superioară utilizează, în medie, două produse de economisire, în timp ce 5 din 10 femei refuză produsele cu risc ridicat.
Studiul Raiffeisen Bank România, în colaborare cu Appinio, de tip CAWI, a fost realizat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, alcătuit din 600 de femei, cu studii medii şi superioare şi cu o medie de venit de aproximativ 4.500 lei pe lună. Cercetarea a fost realizata în perioada februarie – martie 2025.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).