16 C
București
joi, mai 23, 2024

Banking & Servicii financiare – Povestea omului care a câştigat nu mai puţin de 4 miliarde de dolari după ce a pariat pe ceva de care toată lumea fugea şi se ferea. El este căsătorit cu o româncă din Galaţi – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Deşi nu a beneficiat de publicitatea oferită de un film câştigător de Oscar, John Paulson a avut o viaţă presărată cu momente demne de Hollywood, de la culmile atinse datorită unui pariu pe criza imobiliară din SUA la o serie neinspirată de pariuri financiare făcute în ultimii ani. C u o avere de 3,5 miliarde

Deşi nu a beneficiat de publicitatea oferită de un film câştigător de Oscar, John Paulson a avut o viaţă presărată cu momente demne de Hollywood, de la culmile atinse datorită unui pariu pe criza imobiliară din SUA la o serie neinspirată de pariuri financiare făcute în ultimii ani.

C u o avere de 3,5 miliarde de dolari, John Paulson a devenit în ultimul deceniu şi jumătate unul dintre cei mai cunoscuţi investitori de pe Wall Street. Şi-a câştigat însă notorietatea nu datorită sumei impresionante pe care o deţine, ci prin modul prin care şi-a făcut banii.

În 2007, a obţinut circa 4 miliarde de dolari prin utilizarea unor contracte de tip swap pentru a paria împotriva pieţei creditelor ipotecare subprime din Statele Unite, adică pentru a miza pe criza financiară care avea să vină – operaţiune asemănătoare celei realizate de investitorul Michael Burry, devenit celebru prin filmul biografic „The Big Short” cu Christian Bale. Pariul i-a adus o avere fondului său de hedging şi l-a transformat pe Paulson dintr-un „obscur manager de active într-o legendă a domeniului financiar”, conform Bloomberg Businessweek.

De-a lungul anilor, a fost numit „unul dintre cele mai proeminente nume din finanţe”, „escroc al fondurilor speculative”, „unul dintre oamenii cu cele mai mari averi din istoria Wall Streetu­lui” şi „investitorul cu cea mai mare tranzacţie din toate timpurile”.

În 2010, a doborât un alt record al industriei de hedging, când compania sa a încasat aproximativ 5 miliarde de dolari, investind în principal în aur, considerat unul dintre cele mai sigure active, în special în momente de volatilitate şi incertitudine. Ulterior, Paulson şi-a concentrat tot mai mult resursele pentru a obţine expunere pe aur, însă cu randamente dezamăgitoare de data aceasta.

Portofoliul său a înregistrat evoluţii mixte în ultimii ani. În 2020, Paulson şi-a transformat fondul speculativ într-o afacere de familie, după ce activele au scăzut de la 38 de miliarde de dolari în 2011 la 9 miliarde în 2019. În 2011, a realizat o serie pierzătoare de investiţii pe criza datoriile europene, cât şi pe conglomerate precum Bank of America, Citigroup şi Sino-Forest Corporation, o companie chineză suspectată de fraudă.

De asemenea, a declarat că România va pierde procesul Roşia Montană şi a mizat mult în ultimii ani pe piaţa imobiliară din Puerto Rico, despre care spune că poate deveni un „Singapore al Caraibilor”. Pe insulă, se confruntă mai nou cu o serie de procese intentate de un fost partener de afaceri.

Pe de altă parte, Paulson a declarat că industria crypto reprezintă o bulă lipsită de valoare, iar SPAC-urile (special purpose acquisition companies) vor fi un pariu pierzător. Declaraţiile au fost lansate în 2021, când mulţi investitori americani jubilau la potenţialele câştiguri aduse de frenezia creată în jurul criptomonedelor şi SPAC-urilor.  

Carte de vizită

John Paulson

1. S-a născut în 1955 în Queens, New York, fiind al treilea din patru fraţi, dintr-un tată pe jumătate ecuadorian jumătate norvegian şi o mamă evreică, jumătate româncă jumătate lituaniană;

2. În 1978, a fost  şef de promoţie summa cum laude în finanţe la Colegiul de Afaceri şi Administraţie Publică al Universităţii din New York. A continuat la Şcoala de Business de la Harvard;

3. Şi-a fondat fondul de hedging, Paulson & Co, cu 2 milioane de dolari  în 1994, având la acea vreme un singur angajat. În 2003, fondul avea active de 300 de milioane de dolari, urcând în opt ani la 38 de miliarde de dolari şi scăzând la nouă miliarde în 2019;

4. Înainte să devină faimos, în 2000, s-a căsătorit cu asistenta sa, Jenny Zaharia, o româncă născută în Galaţi, pe care a invitat-o în oraş timp de un an, însă Jenny a insistat prin a-i spune că, mai întâi, trebuie să o concedieze şi să îi găsească un alt loc de muncă. Într-un final, a fost de acord să ia masa împreună şi, după mai bine de 200 de întâlniri, Paulson şi-a găsit curajul de a o cere în căsătorie.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.businessmagazin.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!