15.4 C
București
sâmbătă, martie 15, 2025

Banking & Servicii financiare – Cum a continuat procesul de restructurare în banking în 2024? Băncile din România au ajuns să aibă la final de 2024 mai puţin de 51.200 de angajaţi, iar numărul sucursalelor a coborât sub 3.500. În ultimul an, 321 de bancheri au plecat din sistem, în timp ce numărul de unităţi teritoriale bancare a scăzut cu 53 – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

♦ Comparativ, în tot anul 2023 un număr de 364 de persoane au ieşit din banking, în timp ce numărul de sucursale şi agenţii bancare a crescut uşor, cu 27 ♦  Faţă de 2008 se observă că mai mult de un sfert dintre bancheri (29%) au plecat din bănci, adică peste 20.400 de bancheri, şi circa jumătate dintre sucursale (47%) s-au închis, adică mai mult de 3.000 ♦  Ritmul restructurării în bănci a încetinit în ultimii ani, în condiţiile în care profiturile instituţiilor de credit doboară record după record ♦  În perspectivă, restructurarea va continua şi ca o consecinţă a accelerării procesului de digitalizare, dar şi ca efect al consolidării sistemului bancar autohton, care se va manifesta în continuare.

Comparativ, în tot anul 2023 un număr de 364 de persoane au ieşit din banking, în timp ce numărul de sucursale şi agenţii bancare a crescut uşor, cu 27   Faţă de 2008 se observă că mai mult de un sfert dintre bancheri (29%) au plecat din bănci, adică peste 20.400 de bancheri, şi circa jumătate dintre sucursale (47%) s-au închis, adică mai mult de 3.000   Ritmul restructurării în bănci a încetinit în ultimii ani, în condiţiile în care profiturile instituţiilor de credit doboară record după record ♦  În perspectivă, restructurarea va continua şi ca o consecinţă a accelerării procesului de digitalizare, dar şi ca efect al consolidării sistemului bancar autohton, care se va manifesta în continuare.

Un număr de 321 de bancheri au plecat din sistemul bancar românesc în anul 2024, iar numărul de sucursale şi agenţii bancare a scăzut anul trecut cu 53 comparativ cu situaţia de la finalul anului 2023, după cum reiese din datele BNR transmise la solicitarea ZF.

Comparativ, pe parcursul întregului an 2023 au ieşit 364 de persoane din banking, în timp ce numărul de unităţi teritoriale bancare a crescut uşor, cu 27. Iar în 2022 s-au închis 168 de unităţi bancare, în timp ce numărul bancherilor a crescut cu 218. În anul 2021 un număr de 180 de sucursale şi agenţii bancare au fost închise şi 1.011 salariaţi au plecat din sistem.

Astfel, se observă că restructurarea sistemului bancar a continuat în anul 2024, dar într-un ritm destul de lent, la fel ca în 2023, după ce accelerase în anii 2020 şi 2021 în contextul pandemiei de COVID-19.

Băncile care activează pe piaţa românească au ajuns să aibă la sfârşitul anului 2024 un număr de 51.172 de angajaţi, iar numărul sucursalelor a coborât la 3.461. Ritmul restructurării în bănci a încetinit, în condiţiile în care profiturile instituţiilor de credit doboară record după record. În tot anul 2024, profitul la nivelul sistemului bancar a urcat la un nou maxim istoric, de peste 14 mld. lei.

În ultimii ani, ajustarea reţelei teritoriale a băncilor a venit şi în urma tăierii costurilor, dar şi pe fondul consolidării sistemului bancar, în urma fuziunilor şi achiziţiilor, dincolo de impactul pandemiei de COVID-19, care a mutat începând din anii 2020-2021 în mediul online mare parte din activitatea bancară şi nu numai. Numărul băncilor de pe piaţa românească era 32 în anul 2024, nivel la care coborâse în 2022, de la 34 în 2021.

Anul 2023 a adus efervescenţă în sectorul bancar românesc cu cele trei tranzacţii surpriză de fuziuni şi achiziţii finalizate în 2024, respectiv preluarea OTP Bank de către Banca Transilvania, fuziunea UniCredit cu Alpha Bank România şi achiziţia First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank. În perspectivă, restructurarea va continua şi ca o consecinţă a accelerării procesului de digitalizare, dar şi consolidarea sistemului bancar autohton se va manifesta în continuare în condiţiile în care mai există bănci, în special cele cu o cotă de piaţă de sub 1%, care îşi caută cumpărători, costurile pentru menţinerea pe piaţă mai ales în noile condiţii fiind mari.

Faţă de situaţia din anul 2008 se observă că mai mult de un sfert dintre bancheri (28,6%) au plecat din acest domeniu şi aproape jumătate (47,2%) dintre sucursalele bancare şi-au închis porţile la nivelul întregului sector bancar, odată cu tăierea costurilor, mutarea unei părţi din activitatea bancară în mediul online, dar şi ca urmare a dispariţiei mai multor bănci din statistici.

Infrastructura industriei bancare atinsese apogeul în anul de boom economic şi explozie a creditării 2008, când reţelele teritoriale au ajuns la un record de 6.552 de sucursale şi agenţii în care lucrau peste 71.600 de angajaţi.

Comparativ cu vârful din 2008 se constată că 20.450 de salariaţi au plecat din sistem (-28,6%). Totodată, peste 3.000 de unităţi bancare (3.091 de sucursale) s-au închis în această perioadă, ajustarea fiind de peste 47%.

Băncile au în continuare cheltuieli de funcţionare mari, în ciuda procesului de restructurare a unităţilor teritoriale şi a reducerii numărului de angajaţi, în condiţiile în care cheltuielile cu investiţiile legate de digitalizare sunt mari, iar salariile au fost majorate.

În ceea ce priveşte cheltuielile de personal din bănci, după scăderile din anii de criză, salariile bancherilor au intrat pe un trend ascendent în ultimii ani. Salariul mediu din bănci este în jur de 7.000 de lei net/lună. Comparativ cu anul 2008, salariul mediu net al bancherilor este mai mare cu circa 3.000 de lei.

Însă, după un deceniu, cu toate creşterile salariale, bancherii au coborât de pe primul loc deţinut în 2008 în top 10 al celor mai bine plătiţi salariaţi din economie.

Câştigul mediu net al bancherilor este aproape dublu faţă de salariul mediu net pe economie. Însă, ritmul de creştere al salariilor din bănci rămâne sub evoluţia salariului mediu net de la nivelul întregii economii, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Dacă privim veniturile la nivel de top management în sectorul privat câştigurile bancherilor locali nu sunt cunoscute, dar palierul de pornire al salariilor şefilor de bănci este în jur de 30.000 de euro pe lună. Iar la băncile de stat salariile sunt în jur de 20.000 de euro pe lună.

În topul european al intermedierii financiare, băncile din România au coborât spre coada clasamentului, având printre cele mai scăzute ponderi ale creditelor şi ale activelor bancare în PIB, de 25-27%, respectiv 50%.

La nivelul sistemului bancar, cheltuielile cu personalul au rămas dominante în structura costurilor de exploatare ale băncilor (circa 50%), ca urmare a uşoarei creşteri a salariului mediu net agregat. Băncile mari cumulează peste 70% din cheltuielile operaţionale (pondere situată sub cota lor de piaţă, rezultat al unei eficienţe operaţionale mai ridicate), potrivit BNR.

În ceea ce priveşte pregătirea angajaţilor, băncile cu un nivel mai înalt al pregătirii personalului bancar sunt mai eficiente şi profitabile, înregistrând niveluri mai scăzute ale ratelor creditelor neperformante după criza financiară mondială, după cum reiese dintr-un studiu realizat de experţi din BNR.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!