Banca Centrală Europeană a redus dobânda la depozite pentru a doua oară în acest an şi pentru a şasea oară din iunie anul trecut, aceasta fiind probabil ultima sa decizie uşoară pentru o vreme în condiţiile în care războaiele comerciale şi eforturile de reînarmare au declanşat cea mai dramatică transformare economică a continentului din ultimele decenii, potrivit Reuters.
Analiştii chestionaţi de Bloomberg au previzionat aproape în unanimitate reducerea cu 25 de puncte bază a dobânzii la depozite până la 2,5%. Referitor la ce se va întâmpla dincolo de şedinţa din această săptămână, opiniile acestora variază de la zero reduceri la reduceri până la 1% la începutul anului 2026.
După ce a redus costurile de finanţare rapid în ultimele nouă luni în condiţiile în care inflaţia s-a retras, iar creşterea economică a slăbit, banca centrală a zonei euro semnalizase deja o nouă reducere a dobânzii la depozite în această săptămână.
Pe mai departe, însă, perspectivele se complică. Lucrurile se schimbă mai rapid decât pot ţine pasul modelele economice, iar strategii băncii au păreri din ce în ce mai divergente privitoare la necesitatea menţinerii susţinerii. Dobânzile se apropie uşor de un nivel care nu mai restricţionează creşterea economică, ceea ce ar putea anunţa în mod normal un sfârşit al ciclului de reduceri de dobânzi. Însă acestea nu sunt vremuri normale.
Un război comercial cu Statele Unite se profilează la orizont, iar creşterea este deja afectată în condiţiile în care firmele se abţin de la investiţii, temându-se că un conflict mai amplu va eroda cererea.
Între timp, Germania şi Comisia Europeană au anunţat schimbări dramatice ale regulilor fiscale pentru a creşte cheltuielile pe apărare şi infrastructură, în parte pentru a înlocui susţinerea SUA, o reorientare tectonică ce ar putea afecta creşterea ani la rând de-acum încolo.
„Aceasta este ultima reducere «uşoară», cu divergenţele crescând,“ se arată într-o notă a analiştilor Bank of America.
BCE a semnalat în şedinţa din această săptămână posibilitatea unor noi reduceri de dobânzi, comunicând că dobânzile restricţionează în continuare creşterea, deşi într-o măsură mai mică decât în trecut.
Noi reduceri de dobânzi ar putea urma în condiţiile în care banca a declarat de multă vreme că restricţionarea nu mai este necesară în timp ce inflaţia, situată la 2,4% luna trecută, este aşteptată să revină la ţinta de 2% în acest an.
„Politica monetară devine în mod semnificativ mai puţin restrictivă“, se arată în comunicatul BCE.
Formularea nuanţată înseamnă însă că o nouă reducere de dobânzi în aprilie nu este sigură, în condiţiile în care unii strategi ai băncii susţin necesitatea unei abordări prudente.
Potrivit Financial Times, formularea sugerează o posibilă încetinire sau pauză în reducerea dobânzilor.
În urma deciziei, traderii şi-au redus pariurile pe viitoare reduceri de dobânzi. Deşi aceştia continuă să ia în calcul o nouă reducere de un sfert de punct procentual în acest an, şansa unei a doua reduceri în 2025 a scăzut de la aproximativ 85% la 75%.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).