La Paris, 14 organizații patronale europene, inclusiv MEDEF, cea mai mare federație patronală din Franța, au lansat miercuri o Alianță în domeniul energiei nucleare, cu scopul de a sprijini dezvoltarea acestei industrii în Uniunea Europeană, transmite Agerpres.
Această inițiativă, descrisă drept o „diplomație economică”, vizează consolidarea sectorului nuclear pentru a răspunde provocărilor de competitivitate generate de revenirea la Casa Albă a lui Donald Trump, informează AFP.
Printre semnatarii alianței se numără organizațiile patronale din Belgia, Bulgaria, Croația, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Italia, Polonia, România, Slovacia, Suedia, Cehia și CBI-ul britanic, în ciuda faptului că Marea Britanie nu mai face parte din Uniunea Europeană. Spania, Grecia, Irlanda, Ţările de Jos și Portugalia au statut de “observatori”. De asemenea, BDI-ul german nu este prezent, în contextul în care Germania se află în plină campanie electorală, iar energia nucleară este un subiect controversat.
Alianța își propune un cadru instituțional european “clar și stabil” pentru energia nucleară, susținând principiul “neutralității tehnologice”. Semnatarii cer ca statele membre să aibă libertatea de a alege mijloacele prin care să își decarbonizeze energia. Ei subliniază că reguli de joc echitabile pentru toate soluțiile energetice sunt esențiale pentru succesul decarbonizării și propun ca acest principiu să fie inclus în viitoarele directive europene.
Printre solicitările Alianței se numără și asigurarea accesului deplin al soluțiilor nucleare la finanțare și programele europene de garantare, precum și crearea unui ecosistem nuclear “robust” în Europa și susținerea dezvoltării competențelor în acest domeniu.
Inițiativa a fost lansată la sediul MEDEF din Paris, iar președintele organizației, Patrick Martin, a subliniat caracterul “inedit” al acestei mișcări. Organizațiile patronale semnatare și-au exprimat dorința de a transforma Europa într-o putere economică decarbonizată, competitivă și suverană, într-un context global economic provocator.
Directorul Agenției Internaționale a Energiei, Fatih Birol, a apreciat revenirea în forță a energiei nucleare la nivel global, criticând reducerea ponderei nucleare în mixul energetic al UE. Birol a subliniat că Europa trebuie să acționeze rapid pentru a juca un rol important în noua eră a energiei nucleare.
Următoarea reuniune a Alianței va avea loc în Polonia, a anunțat președintele organizației patronale poloneze Lewiatan, Maciej Witucki.
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).