1.1 C
București
vineri, decembrie 6, 2024

Energie – 8 septembrie – Ziua petrolistului; Financial Intelligence urează “La mulţi ani!” tuturor petroliştilor!    – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În 1856, la Ploieşti, a fost pusă în funcţiune prima rafinărie la nivel mondial – Rafinăria Mehedinţeanu.

În anul 1908, inginerul Lazăr Edeleanu a dezvoltat un procedeu experimental care avea să fie brevetat ulterior la nivel naţional, în Statele Unite (1909) şi în Austro-Ungaria (1910), pentru ca ulterior să fie aplicat şi în Franţa (la Rouen).

Producţia de 275 de tone de ţiţei a fost obţinută în 18 localităţi din judeţele Prahova, Dâmboviţa, Buzău şi Bacău, ea ajungând la peste 3.000 de tone în 1862, când funcţionau 58 de unităţi dedicate prelucrării ţiţeiului.

La 8 septembrie 2022 este marcată Ziua petrolistului. Este organizată sub patronajul Sfintei Maria, protectoare a petroliştilor – întreg personalul din industria petrolului, a celor care lucrează în activităţi de foraj, de extracţie, şi în prelucrarea şi cercetarea petrolului.

Financial Intelligence urează “La mulţi ani!” tuturor petroliştilor!

Această zi este aniversată din anul 1990 din iniţiativa Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente Petrom.

Exploatarea petrolului în România a cunoscut o istorie îndelungată, primele atestări ale industriei datând din secolul al doilea.

În 1856, la Ploieşti, a fost pusă în funcţiune prima rafinărie la nivel mondial – Rafinăria Mehedinţeanu. Municipiul Ploieşti reuneşte cele mai importante rafinării din ţară, precum şi instalaţii de prelucrare a materialelor chimice şi plastice. Rafinăria Petrobrazi SA este cea mai mare unitate de producţie şi distribuţie a ţiţeiului din România. Regăsim, deopotrivă, rafinăriile Petrotel-Lukoil, Rompetrol Vega Ploieşti şi Steaua Română din Câmpina. Rafinăria Vega Ploieşti este cea mai veche rafinărie funcţională din România (1905). La 18 noiembrie 1905, lucrările de construcţie ale rafinăriei au fost finalizate şi au fost demarate probele tehnologice pentru punerea în funcţiune a instalaţiilor. În anul 1908, inginerul Lazăr Edeleanu a dezvoltat un procedeu experimental care avea să fie brevetat ulterior la nivel naţional, în Statele Unite (1909) şi în Austro-Ungaria (1910), pentru ca ulterior să fie aplicat şi în Franţa (la Rouen). În anii Primului Război Mondial, rafinăria avea o capacitate de 508.166 de tone, potrivit Agerpres.

Bucureştiul a devenit primul oraş din lume iluminat cu petrol lampant, fiind folosite 1.000 de lămpi cu gaz pe străzile capitalei. În ceea ce priveşte iluminatul public, Capitala a fost urmată de Iaşi, în 1858, de Craiova, în 1859, şi de Ploieşti, în 1860. Producţia de 275 de tone de ţiţei a fost obţinută în 18 localităţi din judeţele Prahova, Dâmboviţa, Buzău şi Bacău, ea ajungând la peste 3.000 de tone în 1862, când funcţionau 58 de unităţi dedicate prelucrării ţiţeiului. În 1894, România avea 87 de rafinării, dintre care 45 erau situate în Prahova.

România a fost prima ţară din lume care a exportat benzină, în anul 1900, potrivit FPPG.

Dezvoltarea rapidă a industriei petroliere a generat înfiinţarea unor instituţii de profil pentru pregătirea personalului calificat. Astfel, în 1904, a fost fondată, la Câmpina, o şcoală pentru maiştri de foraj şi de rafinărie, iar în anul 1908, au fost deschise, la Ploieşti, atelierele Concordia pentru repararea şi fabricarea de utilaje petroliere.

În 1937, invenţiile şi premierele româneşti ale industriei de prelucrare a petrolului atrăgeau atenţia pe mapamond şi aveau să confirme implementarea lor în istoria exploatărilor petroliere. Una dintre aceste realizări aparţine societăţii “Creditul Minier”: în 1934, la Chiţorani (judeţul Prahova), s-a atins adâncimea de 3.300 metri, a doua din lume, după recordul de adâncime de 3.458 de metri înregistrat în California (SUA).

Până în anul 1957 au fost create institute de cercetare şi proiectare pentru prospectarea, forajul, extracţia, transportul şi prelucrarea petrolului şi a gazelor, dar şi a echipamentelor respective, un asftel de demers fiind “Institutul de Petrol şi Gaze”, înfiinţat în 1948 la Bucureşti, care şi-a continuat activitatea în Ploieşti.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!