FacebookTwitterLinkedIn

Guvernul bulgar a aprobat transferul participației de 57,14% deținută de compania franceză de energie TotalEnergies în blocul de petrol și gaze Han Asparuh din Marea Neagră către OMV Offshore Bulgaria GmbH, parte a grupului român de petrol și gaze OMV Petrom, și a prelungit permisul de explorare pentru acest proiect, potrivit SeeNews și agenției bulgare de știri BTA.

Astfel, OMV Petrom (simbol bursier SNP) devine unicul acționar al blocului Han Asparuh prin intermediul filialei sale din Bulgaria. Anul trecut, OMV Petrom devenise operator al proiectului. Săptămâna trecută, acțiunile SNP au urcat cu 6% la un maxim istoric de 0,745 lei, ceea ce a dus la o capitalizare de 46,4 miliarde lei.

OMV Offshore Bulgaria este acum singurul proprietar al permisului de explorare a petrolului și gazelor pentru acest proiect, care a fost extins cu 23 de luni din cauza forței majore, conform comunicatului guvernului bulgar de miercuri. Forța majoră acoperă perioada dintre februarie 2022 și ianuarie 2024, fiind determinată de războiul din Ucraina și retragerea TotalEnergies din proiect.

În iulie anul trecut, Yves Le Stunff, directorul general al TotalEnergies EP Bulgaria, a estimat că blocul Han Asparuh are potențialul de a produce 13 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual din două câmpuri. La acel moment, partenerii de proiect planificau să înceapă forajul de explorare în al doilea trimestru al anului 2024.

Blocul 1-21 Han Asparuh este situat în zona economică exclusivă a Bulgariei, în adâncul Mării Negre, cu un contract de explorare în vigoare din septembrie 2012. Consiliul de Miniștri a autorizat semnarea acordurilor adiționale necesare la contractul de prospectare în termen de o lună.

Contractul inițial pentru explorarea blocului 1-21 Han Asparuh a fost semnat la 29 august 2012 cu Total E&P Bulgaria pe o perioadă de cinci ani. În 2013, Total s-a alăturat OMV Offshore Bulgaria și Repsol Bulgaria, iar în 2020, Repsol și-a transferat participația către ceilalți doi acționari. La începutul anului 2024, Total a anunțat retragerea din proiect.

Blocul de 13.819 km², situat strategic lângă blocul offshore românesc Neptun Deep, oferă un potențial suplimentar de a găsi hidrocarburi în bazinul vestic al Mării Negre, conform Petrom.