FacebookTwitterLinkedIn

Initiative, Medic One și Path, unit-ul din cadrul Lowe Group, specializat în analiza și interpretarea datelor, alături de iSense Solutions, au realizat un nou studiu marca BOLD, un concept lansat de grupul de comunicare în 2018, în care au analizat cum își regândesc românii sănătatea în fața unei crize economice. Ana Andrei, Strategic Communication Integrator la Initiative România, explică rezultatele acestei cercetări.

Forbes: Care au fost obiectivele acestui studiu și ce anume a urmărit?

Ana Andrei: Noi am plecat în acest demers de înțelegere a societății de la o realitate destul de complicată. Venim după un șir de crize: pandemie și război. Acum, subiectul crizei economice se află în topul preocupărilor pe care le au românii, fie că vorbim în contextul sănătății, fie în general.

Dacă subiectul crizei economice este atât de dureros, atunci ne-am propus să vedem cum se reflectă acesta în felul în care ne gândim sănătatea de astăzi, cum ne facem planuri pentru mâine și cum ne reașezăm investițiile și bugetele pentru a ne simți cât mai în siguranță pe viitor, atât pentru persoana proprie cât și pentru familia din care facem parte.

Ne-am propus să adunăm cât mai multe informații despre repoziționarea și regândirea pe care le fac românii, în acest context, asupra sănătății. O foarte bună înțelegere a societății permite industriei farmaceutice și a serviciilor medicale să vină cu soluții și abordări corecte din punct de vedere al mesajelor, ofertelor, comunicării pentru a avea cele mai bune rezultate.

Pentru realizarea acestui studiu, ne-am așezat la masă mai multe entități. În studiu am avut o componentă cantitativă, realizată în parteneriat cu iSense Solutions, în care, pe un panel reprezentativ național, am investigat în profunzime relația românilor cu investiția în zona medicală, în relația cu costurile medicamentelor și ale serviciilor, cum își regândesc sănătatea și ce înțeleg prin asta.

La studiu am adăugat și o componentă calitativă, care a fost realizată de colegele mele de la Path, prin care am vrut să auzim vocea oamenilor și în momentele neoficiale, ca să zic așa, pe platformele de socializare.

Am vrut să vedem realitatea din ambele fațete: pe de o parte ce declară, când sunt întrebați, și pe de altă parte, ce declară când simt această tensiune și au nevoie să se exprime pe acest subiect.

Am dorit ca această articulare a realității să fie cât mai aproape de adevăr. Astfel, vedem cu adevărat perspectiva pe care o au oamenii în relație cu cheltuielile din zona de sănătate.

La aceeași masă s-a mai aflat Medic One, agenția specializată în comunicare medicală din partea grupului Lowe, și Initiative care a completat acest efort prin strategii de media ce își propun să fie cât mai eficiente: unde vorbim cu oamenii, de câte ori vorbim cu ei, unde îi găsim, de unde își obțin informațiile, toată această parte care încheie cercul comunicării și ne asigură legătura reală între companiile care activează în acest sector și oamenii din toate categoriile societății.

CARTE DE VIZITĂ

Ana Andrei, Strategic Communication Integrator la Initiative România, are peste șapte ani de experiență în jurnalismul glossy, campaniile de PR pe segmentul de lifestyle premium și în dezvoltarea de strategii creative în digital, care au ajutat-o să înțeleagă frumusețea și complexitatea comunicării.

Ana Andrei este mereu în căutarea insight-urilor care permit comunicarea mai eficientă, mai empatică și memorabilă, iar asta presupune un mix colorat de curiozitate, pasiune și realism.  

Din rolul de expert în strategie media la Initiative România, ea studiază o societate în plină schimbare și transformă în realitate propuneri media de succes pentru brandurile care își doresc să fie autentice și de impact pe termen lung.       

Forbes: Care sunt principalele rezultate ale acestui studiu?

Ana Andrei: În primul rând, am constatat că 7 din 10 români declară că sunt afectați, în mare măsură, de creșterea prețurilor la medicamente și la serviciile medicale. Este foarte mult!

Cumva, intuiam această zonă de răspuns, dar dimensiunea impactului este cu adevărat majoră.

Un alt rezultat care ne arată cât de mare este presiunea pe oameni în acest sector este că 45% dintre ei au declarat că, în ultimele șase luni, au primit o rețetă mai scumpă pentru bugetul lor. Altfel spus, aproape jumătate dintre români s-au trezit în față cu o rețetă al cărui cost a fost greu de gestionat.

S-au conturat două categorii care sunt cu adevărat vulnerabile pentru tot ce înseamnă sănătatea publică: bolnavii cronici și aparținătorii. 17% dintre bolnavii cronici și 11% dintre aparținători au declarat că au fost nevoiți să renunțe la cumpărarea rețetei sau s-o cumpere parțial.

Oamenii care au cea mai mare nevoie de tratament sunt și cei mai impactați și cei care iau și unele dintre cele mai dramatice decizii.

În categoria aparținătorilor, este important să punctăm că cea mai mare presiune se află pe femei. Ele sunt cele care sunt în situația de a lua decizii medicale și pentru sine dar în mare măsură pentru toți membrii familiei, fie că vorbim de copii și soți, fie că vorbim de părinți. Vedem clar că acest schimb de generație în care ne aflăm acum accentuează această presiune financiară pe femeile care trebuie să ia decizii.

O altă observație interesantă ce a reieșit din studiu este că există o mare așteptare și o dorință din partea tinerilor de sprijin mai sofisticat din partea industriei medicale. Asta înseamnă: programe de educație sau programe complementare tratamentului medical propriu-zis.

Oamenii înțeleg că sănătatea este mai mult decât rețeta pe care o primesc de la medic. Ei doresc cu adevărat un sprijin mai complet pentru a se redresa din acest punct de vedere.

Aici vedem o așteptare să existe o investiție în zona de informare și educare, cu un beneficiu mai degrabă simbolic decât material. De multe ori, acești tineri care așteptă asta sunt, de multe ori, voci de influență sau de încredere în familiile din care fac parte.

Forbes: Un alt rezultat al studiului?

Ana Andrei: Un alt rezultat este legat de decizia pe care o ia oamenii în momentul în care le este greu financiar să răspundă rețetei sau tratamentului recomandat.

Pe scurt: cum reacționează? Ce fac când au medicamente prea scumpe de cumpărat sau niște pe care nu și le permit în acel moment.

A fost destul de trist să aflăm că mulți dintre oameni tind să amâne momentul sau să reducă doza ori să facă un echilibru foarte fragil între a-și asigura sănătatea și a-și ține bugetul sub control.

Faptul că bugetul persoanei este impactat major de criza economică și omul știe că are nevoie de o analiză de control într-o boală cronică, de exemplu, gândul că trebuie să plătească o sumă importantă îl poate face să amâne analiza.

Acest lucru va duce cu siguranță la un impact negativ în sănătatea publică, pentru că fiecare amânare poate să agraveze condiția medicală și fiecare reducere de tratament înseamnă o scădere a maximului de sănătate.                 

Forbes: Care sunt principale concluzii ale studiului?

Ana Andrei: Ne-am propus cu acest studiu să ne adresăm companiilor din această industrie și să le dăm o fereastră cât mai clară și corectă în realitatea cu care se confruntă românii, zi cu zi, dar și cum cred ei că li se va schimba starea de sănătate sau relația pe care o au cu sănătatea în acest context în care presiunea economică a crescut.

Vedem că nu sunt șanse foarte mari prea curând ca să ne regândim viețile într-un orizont economic pozitiv. Este o stare continuă care contribuie la un anumit tip de stres care, la rândul său, are efecte medicale. Este un cerc pe care îl putem sparge cu foarte, foarte multă comunicare.

Pe de o parte, oamenii așteaptă informare și educare și, pe de altă parte, faptele care stau în puterea companiilor din acest sector. Aceste lucruri se întâlnesc în nevoia de a comunica într-o manieră credibilă și pe canale credibile.

Urmărește interviul integral pe pagina de Facebook a revistei Forbes România.