FacebookTwitterLinkedIn

Producătorul de sisteme de gips-carton, tencuieli și gleturi Etex Building Performance (Siniat România), a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 357 milioane de lei, în creștere de la 295 milioane lei în 2021. Potrivit companiei, creșterea este, în parte, consecința modificării prețurilor, dar este și rezultatul capacității de adaptare la volatilitatea cererii.

Pentru acest an, Etex Building Performance apreciază că volatilitatea și incertitudinea se vor menține, în special în ceea ce privește cererea, prețul energiei și al materiei prime.

“Piața încă se recuperează după pandemia COVID-19, războiul din Ucraina a provocat sincope în lanțurile de aprovizionare cu materii prime, iar criza energetică și rata tot mai mare a inflației ne-au forțat să transferăm costurile suplimentare în piață”, a declarat Andrei Popa, Director General SEE al Etex Building Performance. 

În 2022, compania a investit 1 milion de euro într-o nouă instalație de uscare și micronizare a gipsului la fabrica de la Aghireșu și a continuat investițiile la Rovinari, unde costurile pentru instalația de uscare a șlamului la Centrala Termoelectrică au crescut, mai ales în a doua jumătate a anului, și au ajuns să depășească, sub impactul inflației, estimările inițiale cu aproape 25%.  

La nivelul grupului Etex, s-au înregistrat venituri de 3,714 miliarde de euro, ceea ce corespunde unei creșteri de 25% față de anul 2021. Compania a achiziționat recent firma de izolații URSA și a avut performanțe bune în cadrul activităților din Australia, în domeniul plăcilor de gips-carton. Astfel, în 2022, Etex a înregistrat al cincilea an consecutiv de creștere. 

Profitul net recurent (cota Grupului) a ajuns  la 275 milioane de euro, cu 2,9% mai mult față de anul precedent. În ceea ce privește datoria financiară netă, a ajuns la 1,031 miliarde de euro față de 214 milioane de euro în 2021, determinată în principal de achiziția URSA, dar parțial compensată de generarea de fluxuri de numerar libere.

În România, Etex operează două unități de producție de materiale de construcții sub brandul Siniat: fabrica de gips-carton de la Turceni și fabrica de ipsosuri, gleturi și tencuieli pe bază de ipsos de la Aghireșu. Compania furnizează produse din ipsos și sisteme de gips-carton pentru numeroase proiecte din industria hotelieră, clădiri de birouri, clădiri rezidențiale, spitale, centre comerciale și spații industriale.