2.5 C
București
marți, decembrie 5, 2023

Energie – Burduja: 13 oferte neangajante pentru realizarea studiului de fezabilitate la Tarnița-Lăpuștești – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În această privință, în sedinta Guvernului din data de 27 iulie 2023, a fost adoptat Memorandumul cu tema „Adoptarea unor masuri pentru realizarea obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică de acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești”.

Pentru realizarea acestui obiectiv au fost desemnate două societăți la care Statul Român este acționar unic, respectiv majoritar – Societatea de Admnistrare a Participațiilor în Energie (SAPE S.A.) și SPEEH Hidroelectrica S.A. Am efectuat o cercetare de piață și au fost depuse 13 oferte neangajante pentru realizarea obiectivului...

13 oferte neangajante au fost depuse pentru realizarea studiului de fezabilitate la Tarnița-Lăpuștești, anunţă ministrul energiei Sebastian Burduja.

“O necesitate fundamentală a sistemului energetic național este realizarea capacităților de stocare și echilibrare. În această privință, în sedinta Guvernului din data de 27 iulie 2023, a fost adoptat Memorandumul cu tema „Adoptarea unor masuri pentru realizarea obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică de acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești”. Pentru realizarea acestui obiectiv au fost desemnate două societăți la care Statul Român este acționar unic, respectiv majoritar – Societatea de Admnistrare a Participațiilor în Energie (SAPE S.A.) și SPEEH Hidroelectrica S.A. Am efectuat o cercetare de piață și au fost depuse 13 oferte neangajante pentru realizarea obiectivului, de la unele dintre cele mai importante companii de profil din lume”, scrie Sebastian Burduja în raportul de mandat 15 iunie – 31 august 2023.

Acesta adaugă: “Ne propunem ca în cel mai scurt timp să procedăm la contractarea studiului de fezabilitate necesar, cu termen de finalizare până la finalul anului 2024. Interesul investitorilor pentru proiect este substanțial”.

Într-un  interviu pentru Agerpres, Sebastian Burduja a spus: “Tarnița-Lăpuștești este un proiect strategic pentru România şi asta o spune Transelectrica, nu o spun doar eu, pentru că avem probleme tot mai mari din perspectiva echilibrării sistemului, pentru că se adaugă noi capacităţi în zona de producţie de energie verde – solar, eolian – capacităţi de producţie cu o volatilitate mare, când bate soarele, de exemplu, se produce destul de mult. Avem prosumatorii, care au o putere instalată astăzi de aproximativ 900 de megawaţi, spre un gigawatt, şi cred că anul viitor ne vom îndrepta spre 1,5 gigawaţi. Şi atunci, când ai aceste vârfuri, ai nevoie să echilibrezi, pentru că nu întotdeauna consumul este în echilibru cu producţia.

Proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti, în general, aceste centrale cu pompaj sunt exact soluţia pentru problema asta şi ele rentează astăzi chiar mai mult decât acum 10-20 de ani, pentru că nevoia de echilibrare a sistemului a crescut. Există piaţa zilei următoare, există piaţa de echilibrare şi procesele care se vor întâmpla acolo sunt mult mai rentabile decât erau acum 10-20 de ani”.

 


Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!