31.8 C
București
miercuri, iulie 24, 2024

Energie – Burduja: Pe cadrul legislativ actual, măsura compensării şi plafonării energiei este până în 2025 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri că, pe cadrul legislativ actual, măsura compensării şi plafonării energiei este valabilă până în anul 2025, însă consideră că subvenţia pentru energie ar trebui “ţintită” pe consumatorii vulnerabili cu venituri mici.

Prezent la o conferinţă de presă la sediul PNL, Burduja a fost întrebat de jurnalişti dacă s-a luat în calcul la nivel guvernamental o modificare a măsurii de plafonare a preţurilor la energie, în condiţiile în care preţurile au scăzut puternic la nivel european...

“Revenind la subiectul compensărilor şi plafonăriilor, noi avem, pe cadrul legislativ actual, această măsură până în 2025.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri că, pe cadrul legislativ actual, măsura compensării şi plafonării energiei este valabilă până în anul 2025, însă consideră că subvenţia pentru energie ar trebui “ţintită” pe consumatorii vulnerabili cu venituri mici.

Prezent la o conferinţă de presă la sediul PNL, Burduja a fost întrebat de jurnalişti dacă s-a luat în calcul la nivel guvernamental o modificare a măsurii de plafonare a preţurilor la energie, în condiţiile în care preţurile au scăzut puternic la nivel european, chiar negative pe anumite intervale de timp.

“Revenind la subiectul compensărilor şi plafonăriilor, noi avem, pe cadrul legislativ actual, această măsură până în 2025. Este adevărat că e o discuţie la nivel european, dar ea nu este închisă, însă se pare că cel puţin până în primăvara anului viitor ni se va permite o asemenea schemă, pentru că şi piaţa este în evoluţie. Sigur, acum au scăzut preţurile şi la energie electrică şi la gaze, dar asta nu înseamnă că apropiindu-ne de iarnă sau când ieşim din iarnă nu vom putea asista la eventuale creşteri de preţuri. Şi atunci, e mult mai uşor, cred, pentru consumatorul final să aibă o predictibilitate, să aibă un suport din partea statului”, a spus Burduja.

Potrivit acestuia, citat de Agerpres, măsura ideală ar fi o ţintire a sprijinului pe consumatorii vulnerabili.

“Una este să subvenţionezi preţul la gaze şi la energie electrică pentru un preşedinte de consiliu de administraţie de la o multinaţională, care poate să aibă un salariu de 50.000 de euro, şi alta e să subvenţionezi un român care e pe salariul minim. Toată lumea spune că lucrul ăsta se poate face foarte greu sau nu se poate face, dar eu am să încerc să mă ocup de subiect, astfel încât să putem ţinti aceste măsuri de sprijin de subvenţie la energie electrică, la gaz, dar şi la energie termică, unde avem aceeaşi problemă. Fiecare bucureştean, inclusiv dumneavoastră, eu şi alţii primim acelaşi nivel de sprijin din partea statului, ceea ce nu mi se pare corect”, a adăugat el.

În opinia sa, sprijinul ar trebui să fie defalcat pe categorii de consumatori, în funcţie de venituri.

“Asta este o analiză care trebuie făcută şi în funcţie de evoluţia preţului de pe piaţă. Cert este că acum, la T0, avem un cadru legislativ până în 2025, avem discuţii la nivel european, deci până la finalul anului nu se pune problema, din punctul meu de vedere, să umblăm la preţurile pe care le plăteşte consumatorul sau să ajungem la un preţ mai mare din perspectiva acestei reglementări (…). Un consumator vulnerabil, repet, un român care trăieşte pe salariul minim sau care are o gospodărie cu foarte mulţi copii, cu venituri reduse, ar trebui să primească un nivel de sprijin diferit de o gospodărie care la finalul lunii stă acasă pe 3.000 – 5.000 – 10.000 de euro. Mi se pare de bun simţ o asemenea măsură, dar trebuie văzut cum, tehnic, se poate duce la îndeplinire, corelând probabil anumite date de la Ministerul de Finanţe, de la administraţiile financiare locale, judeţene cu măsurile de sprijin din zona energiei”, a precizat Burduja.

Preţurile la energie electrică pe piaţa din Europa au coborât marţi în teritoriul negativ, în condiţiile în care energia produsă în parcurile fotovoltaice a inundat reţeaua în jurul prânzului, transmite Bloomberg.

Acesta este un fenomen din ce în ce mai frecvent, pe măsură ce Europa se grăbeşte să construiască mai multe parcuri fotovoltaice şi să reducă cererea pentru combustibili fosili. Potrivit datelor de pe Epex Spot, una dintre cele mai mari burse de energie din Europa, preţurile intraday în Germania, cea mai mare piaţă de electricitate din regiune, au devenit marţi negative în intervalul 1,00 p.m. – 3,00 p.m.

Germania, Danemarca şi Ţările de Jos ar putea să înregistreze preţuri şi mai negative în cursul zilei de miercuri.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Banking & Servicii financiare – CEC Bank a acordat o facilitate de credit de 112,6 milioane lei pentru spitalul oncologic din Mureş – Sinteza

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!