Jonathan Wilkinson, Ministrul Energiei și Resurselor Naturale din Canada și Sebastian Burduja, Ministrul Energiei din România, au anunțat decizia Canadei de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unităților 3 si 4 de la CNE Cernavodă. Anunțul reconfirmă parteneriatul strategic între Canada și România în domeniul enegiei nucleare pentru atingerea obiectivelor climatice și de securitate energetică ale României.
Nuclearelectrica are un rol major la nivel național prin operarea Unităților 1 și 2 de la CNE Cernavodă, care contribuie cu aproximativ 20% din necesarul energetic al României.
În 2031/2032, România va adăuga aproximativ 1400 MWe capacitate instalată, prin operarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, în plus față de prelungirea duratei de viață a Unității 1 pentru 30 ani și menținerea capacității de 700 MWe prin Retehnologizarea Unității 1 la nivelul anului 2029. Aceste proiecte strategice vor fi relizate în colaborare cu parteneri canadieni tradiționali și cu susținerea Băncii de Export a Canadei (EDC) și vor contribui la securitatea energetică a României și la atingerea țintelor de decarbonare. În plus, proiectele vor asigura locuri de muncă stabile pentru aproximativ 20.000 angajați în industria nucleară din România, pentru următorii 60-70 ani, contribuind de asemenea la dezvoltarea socio-economică.
România va putea susține și alte țări din regiune să își atingă țintele de independență energetică și decarbonare. Cu o experiență de 27 ani în operare sigură și performantă, Nuclearelectrica, prin CNE Cernavodă, va consolida potențialul României de a deveni un hub energetic în regiune.
“Nuclearelectrica, prin dezvoltarea programului nuclear românesc reprezintă un pilon strategic pentru securitatea energetică a României. Suntem mândri și onorați să continuăm parteneriatul strategic pe care îl avem cu Canada de peste 55 ani, prin operarea singurei centrale cu tehnologie CANDU din Europa, și una dintre cele mai performante dinlume, în ceea ce privește factorul de capacitate ridicat. Proiectele noastre nucleare civile sunt repere pentru industria energiei nucleare la nivel global și un pas semnificativ către un viitor energetic curat și durabil cu reactoare nucleare.” – Cosmin Ghiță, Director General Nuclearelectrica.
Interesul pentru finanțarea Proiectului Unităților 3 și 4, în valoare de 3 miliarde dolari canadieni anunțat de Guvernul Canadian, completează interesul exprimat de Statele Unite, prin US Exim Bank, de a finanța serviciile tehnice furnizate de SUA pentru Unitățile 3 și 4 ale Nuclearelectrica: finanțarea până la 50 milioane USD din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) și până la 3 miliarde USD din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie și de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).