Reducerile recente ale productiei de petrol reprezintă aproximativ 3,7% din cererea globală, iar având în vedere contextul actual, tensiunile pe piața petrolului vor persista pe tot parcursul anului 2023.
”Odată cu reluarea acțiunilor din partea țărilor producătoare, este puțin probabil ca scăderea mult așteptată a prețurilor să aibă loc, în ciuda incertitudinilor legate de creșterea economică globală. Coface își menține astfel neschimbată prognoza de volatilitate pe piață și cea de preț de 90 dolari pe baril în 2023”, potrivit unui comunicat al companiei.
La începutul lunii aprilie, Arabia Saudită, Irak, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Kazahstan, Algeria și Oman au anunțat reduceri ale producției combinate de petrol de peste 1,1 milioane de barili pe zi.
Acest angajament vine în urma unei reduceri de producție anunțată în octombrie 2022 de OPEC+. La acestea se adaugă decizia Rusiei de a reduce producția cu aproximativ 500.000 barili pe zi, ca reacție la punerea în aplicare a unei interdicții UE privind importurile maritime de petrol și produse petroliere rusești.
Turbulențele recente din sectorul bancar arată că mediul economic este în continuare tensionat, iar potrivit Coface, PIB-ul global va crește cu doar la 2% în 2023, după 3,1% în 2022.
De asemenea, prețurile petrolului au scăzut semnificativ, dar mulți producători de petrol nu susțin prețuri sub 80 de dolari pe baril.
”La nivel global, aceste presiuni în creștere asupra prețurilor petrolului ar putea schimba jocul privind perspectivele inflației. Într-adevăr, în timp ce prețurile mai scăzute la energie au fost unul dintre principalii factori – dacă nu singurul – ai scăderii inflației în economiile avansate în ultimele trimestre, contribuția s-ar putea inversa în a doua jumătate a anului 2023, ceea ce ar pune din nou presiune asupra ratelor generale ale inflației”, menționează Coface.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).