FacebookTwitterLinkedIn

Dezvoltatorul imobiliar Forty Management a anunțat demararea lucrărilor pentru dezvoltarea Central District Lagoon City din nordul Bucureștiului, proiect sustenabil de regenerare urbană a cărei investiții se ridică la 120 milioane de euro. Cele 400 de apartamente nu vor fi vândute, ci închiriate, iar managementul proprietății va fi asigurat de Colliers UK. 

Potrivit lui Lucian Azoiței, CEO al Forty Management, compania a obținut franciza pentru operare a Crystal Lagoons pentru piețele din Ungaria, Polonia și Republica Cehă, și va replica proiectul din București în capitalele țărilor respective. Proiectele scalate la Budapesta, Praga și Varșovia vor avea valori de investiție între 140 și 190 milioane euro fiecare, în funcție de mixul realizat și de nevoile identificate pe aceste piețe. 

Proiectul din București aduce tehnologia patentată Crystal Lagoons®, care permite construirea și întreținerea unor lagune artificiale cu apă turcoaz, eficiente din punct de vedere al costurilor și al consumului de energie. Aceasta va fi amplasată pe o suprafață de peste 10.000 mp, va avea o adâncime maximă de 2 metri și două plaje de mari dimensiuni, de peste 3.200 mp, iar construcția va costa în jur de 5 milioane de euro. Laguna, a cărei finalizare este estimată pentru sfârșitul acestui an, va putea fi folosită pentru înot și sporturi nautice în timpul verii și parțial ca patinoar pe timpul iernii. “Practic, construcția lagunei nu costă foarte mult, în schimb costă mult brevetul”, a punctat Lucian Azoiței, CEO al Forty Management. Întreținerea lagunei costă în jur de 5.000 de euro pe lună, a adăugat el. 

Proiectul va cuprinde un hotel de de 5* cu 323 de camere afiliat unui brand internațional, cu care deja Forty a semnat un contract, dar a cărui identitate “nu va fi publicată decât la demararea lucrărilor de construcție”, 401 de apartamente destinate pentru închiriat, 9.200 de mp de spații comerciale și de servicii, o clădire de birouri clasa A cu suprafața de 8.500 mp, precum și alte facilități. Clădirea de birouri a fost deja închiriată “unui operator german, care va închiria în jur de 3.000 mp pe termen lung, iar restul va funcționa în sistem de co-sharing, contra unui abonament lunar, exact după modelul unui gym”, după cum a declarat Lucian Azoiței. 

Componenta de închiriere a apartamentelor va fi administrată de Colliers UK, și prețurile vor fi cele “de pe piață”, potrivit dezvoltatorului, care a făcut o comparație cu proiectul Stejarii Residence, dezvoltat de Țiriac Imobiliare, unde chiriile încep de la 2.000 de euro pe unitate. 

Proiectul va fi construit pe principiul autosuficienței energetice și va beneficia de panouri solare și de sisteme geotermale pentru încălzire și răcire, astfel încât cheltuielile de întreținere să fie minime. 

Componenta de servicii a Central District Lagoon City va include un heliport, servicii de concierge pentru toate apartamentele, 3 restaurante, 2 beach bar-uri, un bistro de 430 mp ce va deservi și zona de plajă, un sky bar, cafenele, un cinematograf privat, gradiniță, 2 centre SPA, o clinică de înfrumusețare și servicii de co-sharing mașini electrice.

“Finanțarea pentru proiectul din București este asigurată în momentul de față, parțial din surse proprii, dar și printr-un credit bancar al unui consorțiu format din CEC, Alpha Bank și First Bank, iar impactul asupra comunității este foarte mare, numai taxele și impozitele locale ridicându-se la 36 de milioane de euro pentru cinci ani”, punctează Lucian Azoiței. 

El a mai spus că s-au demolat deja clădirile industriale de pe teren, acesta a fost curățat și au început lucrările pentru construirea lagunei. “Ulterior, pentru că suntem încă în PUZ cu acest proiect, vom demara și întreaga zonă de dezvoltare adiacentă, adică hotelul, rezidențialul, comercialul și office-ul”, a spus CEO-ul companiei. 

Proiectul nu va putea fi însă replicat în alt oraș din țară, nici din restul țărilor pentru care Forty deține franciza. “Noi am făcut niște calcule și am constatat că, chiar dacă avem 1.200 de potențiali clienți înscriși, ce facem după ce vindem, dacă nu putem replica proiectul?! Atunci am ajuns la concluzia că veniturile generate din chirii sunt suficiente pentru a ne acoperi costurile aferente dezvoltării. În acel moment am gândit proiectul stric pentru închiriere, care înseamnă cu totul alte costuri, pentru că trebuie gândit să reziste, chiriașii au mai puțină grijă decât proprietarii”, a precizat Lucian Azoiței. 

Pentru dezvoltarea conceptului Lagoon City, Forty Management a achiziționat franciza Crystal Lagoons®, cea mai inovatoare companie americană în materie de tehnologie pentru dezvoltarea și implementarea lagunelor și plajelor artificiale sustenabile, cu peste 1.100 de proiecte finalizate sau în diferite stadii de execuție, în peste 60 de țări.