11.1 C
București
miercuri, martie 22, 2023

Energie – Comisia Europeană a decis să includă parțial energia nucleară în Actul privind industria net-zero propus, făcând referire la reactoarele modulare mici (SMR) și reactoarele avansate – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Actul include parțial energia nucleară, făcând referire la reactoare modulare mici (SMR) și reactoarele avansate, subliniază nucleareurope, asociația comercială pentru industria energiei nucleare din Europa, cu sediul la Bruxelles.

Net zero se referăatingerea unui echilibru între emiterea de gaze cu efect de seră și absorbția lor) și pentru a atrage investiții, astfel încât capacitatea globală strategică de producție a tehnologiilor net zero a Uniunii să se apropie sau să atingă cel puțin 40 % din nevoile de implementare ale Uniunii până în 2030...

Acestea includ: solar fotovoltaic și solar termic, energie eoliană onshore și energie regenerabilă offshore, baterii și stocare, pompe de căldură și energie geotermală, electrolizoare și pile de combustie, biogaz/biometan, captare de carbon, utilizare și stocare a carbonului și tehnologii de rețea, tehnologii durabile pentru combustibili alternativi, tehnologii avansate de producere a energiei din procesele nucleare cu deșeuri minime din ciclul combustibilului, reactoare modulare mici și combustibili aferenti de cea mai bună calitate.

Comisia Europeană a propus, ieri, Actul privind industria net-zero (Net-Zero Industry Act (NZIA)) pentru a extinde producția de tehnologii nepoluante în UE și pentru a se asigura că Uniunea este bine echipată pentru tranziția către energie curată. Această inițiativă a fost anunțată de președintele Comisiei Ursula von der Leyen ca parte a Planului Green Deal, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

Actul include parțial energia nucleară, făcând referire la reactoare modulare mici (SMR) și reactoarele avansate, subliniază nucleareurope, asociația comercială pentru industria energiei nucleare din Europa, cu sediul la Bruxelles.

Comisia Europeană a anunțat:  “Legea va crea condiții mai bune pentru a înființa proiecte net zero în Europa (nn. Net zero se referăatingerea unui echilibru între emiterea de gaze cu efect de seră și absorbția lor) și pentru a atrage investiții, astfel încât capacitatea globală strategică de producție a tehnologiilor net zero a Uniunii să se apropie sau să atingă cel puțin 40 % din nevoile de implementare ale Uniunii până în 2030. (…)

Legislația propusă adresează tehnologiile care vor aduce o contribuție semnificativă la decarbonizare. Acestea includ: solar fotovoltaic și solar termic, energie eoliană onshore și energie regenerabilă offshore, baterii și stocare, pompe de căldură și energie geotermală, electrolizoare și pile de combustie, biogaz/biometan, captare de carbon, utilizare și stocare a carbonului și tehnologii de rețea, tehnologii durabile pentru combustibili alternativi, tehnologii avansate de producere a energiei din procesele nucleare cu deșeuri minime din ciclul combustibilului, reactoare modulare mici și combustibili aferenti de cea mai bună calitate. Tehnologiile Strategic Net Zero identificate vor primi un sprijin deosebit și sunt supuse standardului de producție internă de 40%.”

Regulamentul propus trebuie să fie discutat și aprobat de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene înainte de adoptarea și intrarea în vigoare.

Asociația nucleareurope consideră că s-ar putea realiza mult mai mult prin includerea sectorului nuclear în ansamblu și tratarea nuclearului în același mod ca și alte tehnologii strategice.

„Înțelegem că discuțiile privind includerea energiei  nucleare în cadrul NZIA s-au dovedit provocatoare și, prin urmare, este un lucru pozitiv să vedem cel puțin o anumită referire la tehnologiile nucleare în documente”, afirmă Yves Desbazeille, director general nucleareurope: „Dar, din păcate, acest lucru nu este suficient. SUA au recunoscut importanța sprijinirii întregului sector nuclear prin includerea acestuia în cadrul Legii de reducere a inflației. Sprijinind sectorul nuclear european prin NZIA, UE are oportunitatea de a ne plasa pe picior de egalitate cu alte regiuni globale și de a rămâne un jucător cheie în competiția globală pentru tehnologii curate.”

NZIA va pregăti scena pentru jucătorii industriali în anii următori și va determina gradul de autonomie strategică a UE în ceea ce privește tehnologiile cheie necesare pentru tranziția energetică. În acest sens, industria nucleară este pregătită să ofere ceea ce este necesar pentru a ajunge la net zero până în 2050, să asigure securitatea aprovizionării, să consolideze reziliența europeană și să abordeze accesibilitatea, mai transmite Asociația, care cuprinde 15 asociații nucleare naționale, reprezentând aproape 3.000 de companii europene care lucrează în industrie și susțin aproximativ 1.100.000 de locuri de muncă.

Şapte state membre UE, printre care Germania, Spania şi Danemarca, şi-au intensificat opoziţia faţă de eforturile Franţei de a include energia nucleară în obiectivele UE privind energiile regenerabile.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, ieri: „Avem nevoie de un mediu de reglementare care să ne permită să intensificăm rapid tranziția către energie curată. Net-Zero Industry Act va face exact asta. Va crea cele mai bune condiții pentru acele sectoare care sunt cruciale pentru noi pentru a ajunge la net zero până în 2050: tehnologii precum turbinele eoliene, pompele de căldură, panourile solare, hidrogenul regenerabil, precum și stocarea CO2. Cererea este în creștere în Europa și la nivel global și acționăm acum pentru a ne asigura că putem satisface mai mult această cerere cu oferta europeană.”

Pactul ecologic european, prezentat de Comisie la 11 decembrie 2019, stabilește obiectivul de a face din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Angajamentul UE față de neutralitatea climatică și obiectivul intermediar de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, în raport cu nivelurile din 1990, devin obligatorii din punct de vedere juridic prin Legea europeană a climei.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!