24.5 C
București
miercuri, mai 31, 2023

Energie – Comisia Europeană recomandă statelor membre să pună capăt măsurilor de sprijin pentru prețurile la energie până la finalul acestui an – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Comisia Europeana a formulat trei recomandări specifice de țară pentru România, în cadrul Pachetului de primăvară al Semestrului European 2023.

Prima recomandare este aceea de a derula politici fiscale în conformitate cu Recomandarea Consiliului din 18 iunie 2021, având ca scop încheierea situației de deficit public excesiv în România până în 2024, și întărirea poziției externe a României...

"În situația în care noi majorări de prețuri la energie vor necesita implementarea de măsuri de sprijin, acestea ar trebui să fie concentrate pe protejarea gospodăriilor și firmelor vulnerabile, să fie accesibile din punct de vedere fiscal și să păstreze stimulentele pentru economisirea energiei"...

 

Comisia Europeana a formulat trei recomandări specifice de țară pentru România, în cadrul Pachetului de primăvară al Semestrului European 2023.

Prima recomandare este aceea de a derula politici fiscale în conformitate cu Recomandarea Consiliului din 18 iunie 2021, având ca scop încheierea situației de deficit public excesiv în România până în 2024, și întărirea poziției externe a României, scrie Agerpres.

În acest sens, Comisia Europeană recomandă României să pună capăt măsurilor de sprijin pentru prețurile la energie, până la finele acestui an, și să utilizeze economiile rezultate astfel pentru reducerea deficitului. „În situația în care noi majorări de prețuri la energie vor necesita implementarea de măsuri de sprijin, acestea ar trebui să fie concentrate pe protejarea gospodăriilor și firmelor vulnerabile, să fie accesibile din punct de vedere fiscal și să păstreze stimulentele pentru economisirea energiei”, se arată în recomandările emise miercuri de Comisia Europeană.

De asemenea, România trebuie să mențină investițiile publice și să asigure o absorbție eficientă a granturilor din Mecanismul de redresare și reziliență dar și a altor fonduri europene, mai ales pentru a susține tranziția ecologică și digitală. Pentru perioada de după 2024, România ar trebui să urmeze o strategie fiscală pe temen mediu de consolidare graduală și sustenabilă, combinată cu investiții și reforme care să permită o creștere sustenabilă mai mare și o poziți fiscală prudentă.

Cea de-a doua recomandare vizează asigurarea unei guvernanțe eficiente și întărirea capacității administrative pentru a permite o implementare rapidă a planului de redresare și reziliență. În acest sens este menționată o finalizare rapidă a capitolului REPowerEU, în vederea începerii rapide a implementării sale. De asemenea, România trebuie să continue cu implementarea rapidă a programelor de politici de coeziune, care sunt complementare cu sinergiile din planul de redresare și reziliență.

Cea de-a treia recomandare a Comisiei este reducerea dependenței de combustibilii fosili și accelerarea tranziției la energia verde, în special printr-o extindere mai rapidă a energiilor regenerabile și îmbunătățirea capacității rețelelor astfel încât noile capacități de producție să poată opera pe piață. României i se recomandă să își îmbunătățească eficiența energetică și eforturile privind renovarea energetică a clădirilor, inclusiv prin oferirea unui acces mai bun la informare și soluții de finanțare sustenabilă. De asemenea, România trebuie să își îmbunătățească eforturile destinate dobândirii de compentețe necesare în cadrul tranziției energetice.

Recomandările specifice fiecărei țări adoptate în cadrul semestrului european le oferă statelor membre orientări care să le ajute să răspundă adecvat atât noilor provocări, cât și celor persistente, și să îndeplinească principalele obiective strategice comune. 

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!