34.7 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024

Energie – CONFIRMARE Canadienii de la Gabriel Resources au contestat decizia prin care România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Gabriel Resources solicită anularea hotărârii ICSID pronunțate la 8 martie 2024 în cadrul procedurii de arbitraj împotriva României, prin care au fost respinse cererile companiei canadiene împotriva statului român, „împotriva dezacordului puternic al unuia dintre cei trei arbitri”...

În cererea de anulare, Gabriel Resources a solicitat, de asemenea, suspendarea executării deciziei privind cheltuielile de judecată de 10 milioane USD acordate României.

În data de 8 martie, ICSID a anunțat că a dat dreptate României în procesul cu Gabriel Resources din dosarul Roșia Montană, în care compania ar fi urmat să exploateze resursele de aur din această zonă.

Compania canadiană Gabriel Resources a anunțat că a depus contestația la decizia tribunalului de arbitraj de la Washington (ICSID) prin care România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană, cerând anularea acesteia.

Evenimente

25 iulie – Maraton Medika TV – Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie – Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

În cererea de anulare a deciziei ICSID, Gabriel Resources reclamă „vicii capitale în constituirea tribunalului ICSID, având în vedere că doi dintre arbitrii care au pronunțat decizia majoritară, Prof. Pierre Tercier și Prof. Zachary Douglas, nu au avut calitățile de independență și imparțialitate pe care le impune Convenția ICSID și nu au dezvăluit în mod adecvat relațiile dintre ei și părțile implicate în cauză, inclusiv cu avocatul României”.

Cererea de anulare explică faptul că, în plus, decizia majorității cu privire la răspundere este viciată în mod substanțial din mai multe motive, inclusiv excese de putere evidente prin nerespectarea legislației aplicabile, abateri grave multiple de la normele fundamentale de procedură și lipsa motivării deciziilor luate cu privire la mai multe dintre cele mai fundamentale aspecte ale cererilor prezentate, susține compania.

O acțiune în anulare este examinată și soluționată de un „comitet ad hoc” format din trei membri numiți de președintele Consiliului de administrație al ICSID. Gabriel Resources a solicitat ca președintele Consiliului de administrație să obțină o recomandare din partea Secretarului General al Curții Permanente de Arbitraj cu privire la selectarea membrilor comitetului ad hoc, având în vedere preocupările legate de conflictele de interese reale și potențiale din cadrul ICSID.

În cererea de anulare, Gabriel Resources a solicitat, de asemenea, suspendarea executării deciziei privind cheltuielile de judecată de 10 milioane USD acordate României.

„În urma unei cereri de anulare o suspendare provizorie a executării unei hotărâri este acordată automat, atunci când este solicitată, până la constituirea comitetului ad-hoc. Procedura de anulare prevăzută de Convenția ICSID nu este o cale de atac asupra fondului deciziei arbitrale, ci o procedură care, în caz de succes, ar stinge decizia arbitrală, inclusiv cheltuielile de judecată acordate”, precizează sursa citată.

 În data de 8 martie, ICSID a anunțat că a dat dreptate României în procesul cu Gabriel Resources din dosarul Roșia Montană, în care compania ar fi urmat să exploateze resursele de aur din această zonă. Gabriel Resources cerea despăgubiri de 6,7 miliarde euro. Statul român nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources în cazul Roșia Montană. Din contră, România urmează să recupereze cheltuieli de judecată de circa 10 milioane de dolari.

Gabriel Resources a anunțat că intenționează să conteste decizia arbitrală și va depune cererea până la data de 7 iulie.

În luna aprilie, acționarul majoritar al companiei Roșia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a dat în judecată Oficiul Registrului Comerțului de pe Lângă Tribunalul Alba, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Gabriel Resources contestă sechestrul pus pe acțiunile RMGC în contul datoriei de aproximativ 10 milioane de dolari pe care Gabriel Resources o are față de Statul Român, reprezentând daunele acordate statului român în urma câștigării procesului desfășurat la Washington.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!