30.3 C
București
luni, iulie 22, 2024

Energie – Creșterea a exporturilor de țiței CPC, cu care sunt alimentate și rafinăriile din România, prin portul rus Novorosisk – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Consorțiul Caspian Pipeline Consortium (CPC), care alimentează cu materie primă și rafinăriile din România, a crescut în ianuarie-mai 2024 volumul exporturilor de petrol prin portul rus Novorosisk cu 2% față de aceeași perioadă din 2023, la 27,656 milioane de tone (1,428 milioane de barili pe zi) de la 27,035 milioane de tone (1,405 milioane barili/zi).

De ce este important Principala sursă de import de țiței kazah a României, dar și a altor state europene, terminalul Caspian Pipeline Consortium (CPC) din Novorosisk (Rusia) a fost în repetate rânduri indisponibilă parțial în trecut, în special de la declanșarea conflictului din Ucraina.

Mai este interesant Compania de stat kazahă KazMunayGaz este principalul acționar al celei mai mari rafinării din România, Petromidia, (cu o capacitate de 5,9 milioane de tone pe an, 46,3% din capacitatea totală de procesare a României) și care se alimentează preponderent cu petrol exportat prin terminalul CPC.

Consorțiul Caspian Pipeline Consortium (CPC), care alimentează cu materie primă și rafinăriile din România, a crescut în ianuarie-mai 2024 volumul exporturilor de petrol prin portul rus Novorosisk cu 2% față de aceeași perioadă din 2023, la 27,656 milioane de tone (1,428 milioane de barili pe zi) de la 27,035 milioane de tone (1,405 milioane barili/zi).

De ce este important Principala sursă de import de țiței kazah a României, dar și a altor state europene, terminalul Caspian Pipeline Consortium (CPC) din Novorosisk (Rusia) a fost în repetate rânduri indisponibilă parțial în trecut, în special de la declanșarea conflictului din Ucraina.

Mai este interesant Compania de stat kazahă KazMunayGaz este principalul acționar al celei mai mari rafinării din România, Petromidia, (cu o capacitate de 5,9 milioane de tone pe an, 46,3% din capacitatea totală de procesare a României) și care se alimentează preponderent cu petrol exportat prin terminalul CPC. În plus, și principala rafinărie concurentă a Petromidia, Petrobrazi, operată de OMV Petrom, care importă o treime din țițeiul rafinat, folosește predominant țiței de import kazah și azer. Potrivit Rompetrol, țițeiul din Kazahstan reprezintă aproximativ 37% din totalul consumului de țiței al tuturor rafinăriilor din România.

“În prezent, majoritatea țițeiului importat de OMV Petrom provine din Azerbaidjan și Kazahstan. Cumpărăm și ceva gaz, de exemplu contractul semnat cu Botas (compania de stat din Turcia), însă ne asigurăm că obținem certificatele de origine care să autentifice că nu este de proveniență rusească. Și, de asemenea, solicităm certificate de origine și în cazul produselor petroliere, pentru că achiziționăm și astfel de produse din Europa și Asia”, a declarat recent CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere, într-un interviu acordat Profit.ro.

Potrivit datelor companiei, citate de Reuters, exportul de petrol prin sistemul CPC în luna mai a scăzut la 4,941 milioane de tone de la 5,52 milioane de tone în aprilie, în special ca urmare a reducerii exporturilor de petrol ale Kazahstanului, care au scăzut la 4,3 milioane de tone de la 4,9 milioane de tone din cauza reviziilor de la zăcământul Tengiz.

CPC intenționează să crească transporturile de țiței CPC Blend în iunie la 5,3 milioane de tone de la 4,9 milioane de tone în mai, după finalizarea reviziilor de la Tengiz.

Cu toate acestea, CPC anticipează o scădere a transportului de țiței cu ​​7%, sau 4,8 milioane de tone, în acest an, comparativ cu estimările anterioare, de 70 de milioane de tone.

În 2023, exporturile CPC s-au majorat cu 8% față de 2022, la 63,474 milioane de tone.

Acționarii CTC sunt statul rus, care deține 31%, Kazahstan (20,75%), Chevron (15%) și alte companii private.

Kazahstanul a urcat pe podiumul principalilor exportatori de petrol în Uniunea Europeană (UE) în ultimul trimestru al anului trecut, potrivit datelor Eurostat, care confirmă o analiză a Profit.ro, potrivit căreia statul asiatic a fost una dintre principalele surse de furnizare care au înlocuit țițeiul rusesc pe piața europeană, alături de SUA și Norvegia.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!