14.5 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Energie – Cristina Prună (USR): Facilități extinse pentru românii care vor să devină prosumatori și pentru firmele care livrează/instalează echipamente – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Legea care extinde facilitățile fiscale pentru românii care vor să devină prosumatori și pentru firmele care distribuie și instalează pompe de căldură a fost promulgată, a transmis USR într-un comunicat.

După ce a obținut reducerea TVA la 5% pentru panouri fotovoltaice, panouri solare și pompe de căldură, USR a reușit acum să introducă în lege măsuri pentru ca persoanele fizice și juridice să beneficieze de o cotă redusă de TVA cu mai puțină birocrație...

Legea USR de reducere a TVA pentru panouri fotovoltaice, panouri solare și pompe de căldură de la 19% la 5% a intrat în vioare în ianuarie 2023 (Legea 39/2023).

Legea USR de reducere a TVA pentru panouri fotovoltaice, panouri solare și pompe de căldură de la 19% la 5% a intrat în vioare în ianuarie 2023 (Legea 39/2023). Efectele benefice s-au văzut în scurt timp, crescând rapid numărul prosumatorilor, adică al oamenilor care produc energie electrică și dau surplusul în sistem, ajutând astfel România să depășească criza energetică, a mai transmis partidul.

Pasul următor – extinderea facilităților fiscale și ușurarea procedurii prin care cetățenii și firmele pot beneficia de cota redusă de TVA – a fost făcut prin legea promulgată zilele acestea (Legea 216/2023).

Concret, cota redusă de 5% se va aplica și pentru bateriile de stocare și pentru repararea/extinderea instalațiilor existente.

Legea aduce și mai multă claritate, fiind definite acum extrem de clar kit-urile de instalare și toate componentele pentru care se aplică reducerea TVA. În plus, apare acum clară sintagma «pompe de căldură» pentru a nu mai lăsa loc de interpretări. Le mulțumesc colegilor din celelalte partide parlamentare că au înțeles importanța acestei legi și faptul că trebuie să lucrăm împreună pentru a îmbunătăți viața românilor. Este o dovadă în plus că USR susține scăderile de taxe într-o perioadă în care discuțiile din spațiul public sunt axate pe creșterea lor”, declară deputata USR Cristina Prună, vicepreședintă a Comisiei de industrii și servicii.

La propunerea USR, legea promulgată acum prevede ca persoanele fizice care vor să-și instaleze panouri sau pompe de căldură să nu mai fie obligate să întocmească declarație pe proprie răspundere că imobilul are destinația de locuință, ci să se prezume acest fapt, urmând ca doar în caz contrar să fie depusă o declarație.

De asemenea, firmele care distribuie și instalează pompe de căldură vor putea beneficia direct de reducerea TVA, dacă achiziționează de la furnizor pentru instalarea în locuințe. În prezent, aceste firme cumpără pompele de căldură cu TVA de 19% și le vând cu TVA de 5%, urmând să recupereze diferența de taxă, ceea ce îngreunează substanțial întregul proces.

Numărul prosumatorilor este în continuă creștere în România: în luna aprilie 2023, a ajuns la 63.162 de prosumatori cu o putere instalată de peste 700 de MW. Se estimează că, odată cu aplicarea prevederilor din legea acum promulgată, numărul prosumatorilor va crește la peste 150.000 în următoarele 12 luni și puterea instalată a acestora va depăși 1.000 MW. Ceea ce va însemna că peste 5% din puterea instalată în capacități de producție de energie electrică va fi asigurată de prosumatori.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!