3.7 C
București
joi, decembrie 5, 2024

Energie – Cumpărătorul grec al Enel România a raportat profit de peste 180 milioane euro în S1 2023, după pierderi în 2022. Emisiune de obligaţiuni inclusiv pentru finanţarea achiziţiei. Planurile privind România – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Cumpărătorul grec al Enel România a raportat profit de peste 180 milioane euro în S1 2023, după pierderi în 2022.

Cumpărătorul grec al Enel România a raportat profit de peste 180 milioane euro în S1 2023, după pierderi în 2022.

Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică din Grecia, la care statul elen este cel mai mare acţionar, cu peste 34% din capital, şi care se află în curs de preluare a principalelor operaţiuni din România ale italienilor de la Enel, a raportat un profit net de 181,5 milioane euro pe primul semestru al anului.

Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică din Grecia, la care statul elen este cel mai mare acţionar, cu peste 34% din capital, şi care se află în curs de preluare a principalelor operaţiuni din România ale italienilor de la Enel, a raportat un profit net de 181,5 milioane euro pe primul semestru al anului. Asta după ce, în S1 2022, compania suferise pierderi de 11,1 milioane euro, potrivit news.ro.

Profitul înainte de taxe s-a ridicat, în primele şase luni ale anului, la 270,6 milioane euro, faţă de 1,9 milioane euro în S1 2022. Această evoluţie vine ca urmare a vânzării integrale a participaţiei deţinute de PPC în subsidiara Metalignitiki către statul grec.

EBITDA recurentă s-a ridicat la 589,7 milioane euro, în creştere cu 160,4 milioane euro (37%) faţă de primul semestru al anului trecut. Veniturile totale ale grupului PPC au scăzut cu 18,5% în prima jumătate a anului, de la 4,392 la 3,581 miliarde euro.

În acelaşi timp, cheltuielile operaţionale înainte de depreciere s-au redus cu 24,5%, de la 3,963 la 2,992 miliarde euro, în principal ca urmare a diminuării costurilor cu achiziţiile angro de gaze şi energie pentru furnizare către clienţi, pe fondul scăderii consumului şi preţurilor. Pe de altă parte, în al doilea trimestru din 2023, profitul net al PPC a fost de 130,4 milioane euro, mai mic cu peste 25% decât cel din T2 2022 (174,6 milioane euro).

Cheltuielile de capital ale PPC au crescut cu 83% în ianuarie-iunie 2023, faţă de perioada similară a anului trecut, de la 244 la 448 milioane euro, şi au vizat investiţii în reţeaua de distribuţie a electricităţii, în proiecte de producţie de energie regenerabilă, precum şi în noua centrală pe gaze naturale de 840 MW de la Alexandropoulis.

Compania a anunţat că, pe 18 iulie, Consiliul de Administraţie a aprobat o emisiune de obligaţiuni fără garanţii în valoare de 485 milioane euro cu maturitate de 5 ani, banii împrumutaţi urmând a fi folosiţi inclusiv pentru finanţarea parţială a achiziţiei operaţiunilor Enel din România. Aranjorul emisiunii este Piraeus Bank, iar cumpărătorii iniţiali ai bondurilor sunt bănci greceşti, relevă datele analizate de Profit.ro.

PPC anunţase anterior că, din preţul total de achiziţie de 1,26 miliarde euro, suma de 800 milioane euro va proveni din împrumuturi, din care 485 milioane euro dintr-un credit pe 5 ani de la bănci greceşti şi 315 milioane euro dintr-o facilitate-punte contractată prin intermediul unor bănci internaţionale. În ultima parte a lunii trecute, PPC a anunţat că s-a înţeles cu grupul rus Lukoil pentru achiziţia parcului eolian deţinut de acesta în România.

Planurile privind România

Achiziţia Enel România se aliniază strategiei PPC privind tranziţia energetică, dar şi planului grupului PPC de expansiune în Europa de Sud-Est.

România este o piaţă importantă din punct de vedere strategic pentru PPC, din prisma accesului la finanţare UE prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi Fondul pentru Modernizare, ceea ce vine în completarea planurilor de dezvoltare ale grupului. PPC îşi propune să continue şi să dezvolte ceea ce Enel a construit în ultimii 18 ani în România în materie de energie verde, mobilitate electrică, portofoliu de clienţi şi servicii cu valoare adăugată, şi intenţionează să investească în dezvoltarea operaţiunilor locale.

Odată cu finalizarea achiziţiei Enel, Grupul PPC va depăşi capacitatea instalată de 11,8 GW şi va deservi 8,8 milioane de clienţi, pe mai multe pieţe, cu aproximativ 39 TWh de energie electrică furnizată, 77 TWh distribuiţi şi peste 24 TWh generaţi, în timp ce baza reglementată a activelor (Regulated Asset Base) va ajunge la 4,15 miliarde de euro.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!