1.4 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023

Energie – Dana Daraban: Dacă se păstrează schema de plafonare, trebuie să existe o finanțare realistă; renunțarea la schemă trebuie făcută cu atenție, pentru a nu crește prețul – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Potrivit Danei Daraban, furnizorii de energie nu fac niciun fel de presiuni pentru ieşirea mai devreme decât a zis statul român, în 2025, din schema de plafonare a preţurilor, dar autoritățile ar trebui să informeze piața cu șase luni înainte de a lua o decizie privind plafonarea prețurilor la energie.

“Deci erau la momentul la care s-a discutat despre ordonanţă, şi informaţiile se găsesc inclusiv în Nota de fundamentare a ordonanţei, trei miliarde în aşteptare la plată.

Din punctul nostru de vedere, la luna iunie, la ANRE erau în aşteptare undeva spre 1,5 miliarde, dar furnizorii depun în mod continuu dosare de decontare.

Dacă autoritățile doresc menținerea schemei de plafonare a prețurilor la energie, atunci trebuie să asigure o finanțare realistă pentru plata furnizorilor, iar dacă au în vedere o ajustare sau o eliminare a schemei trebuie să se uite la designul pieței și să ia decizii atente, pentru a nu crește prețul la energie, spune Dana Daraban directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

“Chiar nu mai pot fi acoperite goluri pe şase luni prin pre-finanţarea furnizorilor, după caz împrumuturi bancare. Deja furnizorii încep să acumuleze costuri de finanţare destul de mari, ceea ce pe termen mediu-lung va face un pic mai dificilă şi revenirea la piaţa liberă”, a spus Dărăban.

Potrivit Danei Daraban, furnizorii de energie nu fac niciun fel de presiuni pentru ieşirea mai devreme decât a zis statul român, în 2025, din schema de plafonare a preţurilor, dar autoritățile ar trebui să informeze piața cu șase luni înainte de a lua o decizie privind plafonarea prețurilor la energie.

Ea a reamintit ultima decizie a Guvernului, prin care fondurile acumulate din taxa de solidaritate au fost transferate la fondul de tranziţie, şi că la momentul apariţiei ordonanţei respective erau în aşteptare la Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii restanţe de trei miliarde lei către furnizori.

“Deci erau la momentul la care s-a discutat despre ordonanţă, şi informaţiile se găsesc inclusiv în Nota de fundamentare a ordonanţei, trei miliarde în aşteptare la plată. Acele trei miliarde vor închide cumva plăţile undeva maximum până la luna mai, dar situaţia diferă de la caz la caz. Între timp, ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – n. r.), săptămâna trecută, a mai dat o comunicare că a mai analizat un număr de cereri, suma a mai crescut. Din punctul nostru de vedere, la luna iunie, la ANRE erau în aşteptare undeva spre 1,5 miliarde, dar furnizorii depun în mod continuu dosare de decontare. Deci, faţă de cele trei (miliarde lei) care erau la plată la cele două ministere mai erau, credem noi, cam 1,5 în aşteptare la ANRE şi estimarea noastră este că undeva încă 2 miliarde s-au depus sau se vor depune între timp şi se va ajunge cu plăţile undeva la luna iunie. Deci, cele 3 miliarde care erau în aşteptare pentru plată se acoperă din sumele puse la dispoziţie din Fondul de tranziţie. Ca să închidem plăţile până la luna iunie ar mai trebui încă trei miliarde lei, din evaluarea noastră.(…). Acum, aceste trei miliarde ar trebui să le găsim cumva în proiectul de rectificare bugetară, dacă nu e altă sursă de finanţare, pentru că toate plăţile se pot face numai din Fondul de tranziţie.(…) Deci, dacă nu vedem la rectificarea bugetară nişte alocări suplimentare (…) vom reintra în acelaşi ritm. Se acumulează iar perioade de 5-6 luni de plată şi devine tot mai complicat de susţinut de către furnizori”, a explicat directorul ACUE.

Dana Daraban a adăugat: ” Orice mutare în schemă, inclusiv, să spunem, dacă se doreşte o reaşezare a consumatorilor care beneficiază, o aşezare a plafoanelor, totul trebuie să fie corelat cumva şi cu câteva elemente legate de piaţă. Dacă vrei lichiditate pe piaţă trebuie să iei mai multe măsuri. (…) Dacă nu ne aşezăm la masă şi dacă nu va fi o decizie anunţată din timp, predictibilă, cred că ne vom trezi cu probleme inutile”.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!