2.5 C
București
marți, decembrie 5, 2023

Energie – Daniel Apostol, FPPG: Gazele din Marea Neagră – cheie de boltă în  construcția economiei viitoare – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ne uităm cu foarte multă atenție și la modul în care se scriu regulile jocului pentru tot spațiul european, trebuie cântărită această legislație cu multă atenție, astfel încât acest potențial și acest caracter unic pe care îl au sectorul energetic românesc din prisma resurselor naturale să fie un atribut și un argument suplimentar...

Statul român, publicul român, consumatorul român, sectorul economic industrial românesc, toți acești actori au nevoie de predictibilitate – statul trebuie să aibă predictibile amploarea și volumul veniturilor fiscale, operatorul are nevoie să știe cum își face business planul, pe ce se poate bizui, în limitele căror legi ale jocului își va încadra parcursul în anul următor, plătindu-și în mod firesc obligațiile către bugetele de stat, iar publicul consumator (atât cetățeanul, cât și industria) are nevoie să știe la ce se așteaptă în anul următor și în anii care vin”.

  • “Noul model economic al României trebui să fie axat pe investiții”

Gazele din Marea Neagră reprezintă nu doar o resursă reală, un potențial pentru aprovizionare, ci un miez de dezvoltare în  tranziția energetică și în transformarea economică la nivelul Uniunii Europene, a declarat Daniel Apostol, Director General al Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG), la cea de-a cincea ediție a Forumul de Gaze, organizat de Financial Intelligence. 

Domnia sa a explicat: “Gazul natural de la Marea Neagră are o importanță majoră pentru România. Deja avem molecule produse acolo la mică adâncime, sperăm că Neptun Deep va aduce prima moleculă de gaz natural din profunzimea subsolului Mării Negre undeva în 2027.  Cred că ar trebui să realizăm că mulți ochi privesc cu multă atenție exploatarea de gaz natural de la Marea Neagră și ar trebui și noi să realizăm că reprezintă nu doar o resursă reală, un potențial pentru aprovizionare, ci un miez de dezvoltare în  tranziția energetică  și eu aș extinde unghiul de abordare și aș numi-o transformare economică la nivelul Uniunii Europene.

Pentru România, Marea Neagră reprezintă un potențial dat de nivelul de unicitate. Datorită acestei unicități în piața de energie europeană, evident în mod particular în piața hidrocarburilor, ar trebui ca vocea Bucureștiului să aibă altă rezonanță la nivelul Uniunii Europene atunci când discutăm reglementări, regulamente, decizii, cadrul de reglementare. Trebuie să înțelegem că gazul natural pentru România și mai ales producția viitoare reunită atât din exploatare de mică adâncime, cât și din exploatare din mare adâncime, reprezintă o șansă pentru acest proces pe care ni-l asumăm cu toții pentru definirea a ceea ce, noi, la Federația Patronală de Petrol și Gaze, botezăm a fi viitorul energiei.

Sunt câteva direcțiii strategice pe care sectorul le-a identificat și pe care ni le asumăm, depunem eforturi pentru a atinge toate țintele pe care România, ca membru al Uniunii Europene, și le-a asumat la rândul ei, vorbim aici de CCS, hidrogen geotermal, emisii de metan, vorbim de câteva puncte cheie în spatele cărora stau foarte multe costuri.

Suntem în fața unei industrii ale căror proiecte de investiții sunt pe termen lung, sunt proiecte în sumă semnificativă. Proiectul Neptun Deep, în faza de dezvoltare a proiectului, ajunge la o investiție comună a celor doi operatori, OMV Petrom și Romgaz, la circa 4 miliarde miliarde. “Return of investment” nu se întâmplă peste noapte, se întâmplă peste ani buni de exploatare și de producție.

În momentul în care dorim să atragem în astfel de proiecte capital, indiferent de natura sau  naționalitatea acestuia, în condițiile în care spunem că noul model economic al României trebuie să fie axat pe investiții, pe atragerea de investitori, în mod automat trebuie să realizăm două locuri: potențialul de care dispunem la momentul acestor declarații, Marea Neagră fiind o cheie de boltă în  construcția economiei viitoare, și claritatea cadrului de reglementare.

Este nevoie de clarificarea unor elemente din cadrul de reglementare, fie legi primare, fie legislație secundară. Ne uităm cu foarte multă atenție și la modul în care se scriu regulile jocului pentru tot spațiul european, trebuie cântărită această legislație cu multă atenție, astfel încât acest potențial și acest caracter unic pe care îl au sectorul energetic românesc din prisma resurselor naturale să fie un atribut și un argument suplimentar, o șansă suplimentară în noul model în transformarea economică la care participăm cu toții. Vrem sau nu, acesta este drumul”.

Referitor la nevoia de predictibilitate legislativă, Daniel Apostol a spus: “Ar fi bine să nu mai vedem plictisul pe fața politicienilor când aud această sintagmă. Îmi permit să analizez faptul că această planificare cu claritate a cadrului de reglementare, schimbarea acestuia, trebuie să fie un proces firesc, predictibil și discutat în mod echilibrat cu toate părțile interesate. Invocăm din nou nevoia de predictibilitate și de stabilitate a cadrului de reglementare în mod particular în zona fiscală tocmai pentru că astfel de decizii de investiție se fac pe termen lung. Statul român, publicul român, consumatorul român, sectorul economic industrial românesc, toți acești actori au nevoie de predictibilitate – statul trebuie să aibă predictibile amploarea și volumul veniturilor fiscale, operatorul are nevoie să știe cum își face business planul, pe ce se poate bizui, în limitele căror legi ale jocului își va încadra parcursul în anul următor, plătindu-și în mod firesc obligațiile către bugetele de stat, iar publicul consumator (atât cetățeanul, cât și industria) are nevoie să știe la ce se așteaptă în anul următor și în anii care vin”.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!