-0.7 C
București
marți, decembrie 5, 2023

Energie – DECIZIE Noi reguli introduse pentru prosumatori – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

De asemenea, potrivit proiectului, „responsabilitatea în materie de echilibrare nu se aplică prosumatorilor cu o putere instalată de producere a energiei electrice mai mică de 900 kW”.

Prosumatorii persoane fizice și juridice, dar și autoritățile publice locale care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot opta pentru aplicarea unuia dintre mecanismele de compensare pe o perioadă de cel puțin 6 luni...

Deputații au introdus modificări la Legea energiei electrice și gazelor naturale. Acestea se referă la prosumatori persoane fizice sau juridice.

Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect, potrivit Agerpres.

În lege a fost introdusă definiția procesului de compensarea cantitativă. A fost majorată puterea intstală a centralelor electrice din resurse regenerabile: de la 200 kW la 400 kW.

Modificări pentru prosumatori aprobate de Parlament: Compensarea cantitativă

Compensarea cantitativă este procesul prin care:

furnizorul de energie electrică precizează în factura / facturile emise prosumatorului care deține centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum:
cantitatea de energie electrică consumată din rețea de către prosumator
cu prețul energiei electrice active prevăzut în contractul de furnizare a energiei electrice încheiat între furnizor și prosumator
la care se adaugă tarifele și taxele legal prevăzute și cantitatea de energie electrică produsă și livrată de către prosumator la un preț egal cu prețul energiei electrice active, fără taxe și tarife
facturând lunar diferența.

Definiția prosumatorului

Prin proiectul adoptat de Parlament, a fost modificată și definiția prosumatorului:

„clientul final care își desfășoară activitățile în spațiul propriu deținut cu orice titlu, aferent unui punct de delimitare cu rețeaua electrică, precizat prin certificatul de racordare
care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum și care:
poate stoca și vinde energie electrică produsă sau stocată furnizorului de energie electrică cu care acesta are încheiat contract de furnizare a energiei electrice și / sau consumatorilor racordați la barele centralei electrice
poate compensa financiar excedentul de energie electrică produs și livrat la un loc de producere și consum cu energia electrică consumată din rețea pentru alte locuri de consum și / sau locuri de producere și consum ale acestora:
dacă serviciul de furnizare pentru locurile de consum și / sau locurile de producere și consum respective este prestat de același furnizor de energie electrică
dacă locurile de consum și / sau locurile de producere și consum sunt racordate la rețeaua electrică a aceluiași operator de distribuție a energiei electrice, cu condiția ca producerea de energie electrică să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.
Putere instalată de cel mult 900 kW pe loc de consum

De asemenea, potrivit proiectului, „responsabilitatea în materie de echilibrare nu se aplică prosumatorilor cu o putere instalată de producere a energiei electrice mai mică de 900 kW”.

Anterior, condiția era de 400 kW.

„Prosumatorii persoane fizice și juridice, precum și autoritățile publice locale care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 900 kW pe loc de consum

pot vinde energia electrică produsă sau stocată atât furnizorilor de energie electrică cu care aceștia încheie / au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, cât și consumatorilor racordați la barele centralei electrice”.
Autoritățile publice locale care dețin capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile realizate, parțial sau total, din fonduri publice

beneficiază din partea furnizorilor cu care au contract de furnizare a energiei electrice, la cerere, de serviciul de regularizare financiară între energia livrată și energia consumată din rețea.

Modificări pentru prosumatori aprobate de Parlament: Compensare pe 6 luni

Prosumatorii persoane fizice și juridice, dar și autoritățile publice locale care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot opta pentru aplicarea unuia dintre mecanismele de compensare pe o perioadă de cel puțin 6 luni.

Se poate face compensare cantitativă și la contractele de vânzare-cumpărare a energiei electrice din surse regenerabile, încheiate între furnizor și prosumator.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!